Gaskök för stora kastruller?

Skulle behöva tips på gaskök som klarar lite större kastruller. Jag jobbar med friluftsaktiviteter för ungdomar och när det är eldförbud undantaget stormkök så vore det smidigt med ett större gaskök som kan laga till 20 pers (vi har testat att köra med 5 små trangia vilket är onödigt krångligt).

Det behöver kunna ta två kastruller där en är 5 liter och en är ca 15 liter.

Har kollat in Primus modeller men de verkar inte funka för oss - antingen har de ett vindskydd som inte verkar gå att fälla ned (Kinjia och Tupike) vilket är ivägen för stora kastruller, eller så går de på fel gas (Atle). Vi behöver att de passar vanliga gasflaskor.

Onja verkar bra förutom att ytan är för liten för en att en 15-literskastrull ska stå stabilt verkar det som, plus att det är bättre med ett marknära kök om det till exempel skulle komma en fotboll flygande.

Tips på andra kök? Gärna som passar eller går att anpassa med adaptrar så det funkar med vanliga gastuben som man använder till trangiaköken.
 
Varför måste kastrullen stå direkt på köket?

Tillverka en ram som står på 4 ben, så hög att det är enkelt att ställa in ett tänt gaskök under en kastrull som står på ramen. Man kan fästa tvärstag på ramen så att mindre kastruller går att placera på den.

Jag tycker det verkar stadigare än en 15 liters kittel på en brännare.
 
Som thureb skriver så drar större brännare med hög kapacitet mycket mer gas, campingaolflaskorna bli mycket kallare och når snabbare nivån där farten på lågan blir dålig - speciellt om flaskorna är minsta lilla använda sedan tidigare.

För den typen av storkok så är högtryckbrännare tänka för att anslutas till P2000, P2006 och P2012-flaskor betydligt vettigare alternativt lågtrycksbrännare och tryckreducerare för ännu större propan-flaska.

dessa flaskor kan köras tills de är vita av frost utan att gastrycket börja bli så låg att det påverkar lågpådraget.

alternativet som redan nämnt är att hitta begagnad optimus fotogenkök - helst modellerna som användes av försvaret tidigare.

---

Det är klart olika tänk om man skall värma mat för 2-4 personer på en Trangia 27/25 med GB74-brännar och när man skall driva kök/kok för mat för 15-20 ätande - då måste man tänka lite i storkökstermer även på utustningssidan.
 
Jepp, du måste tänka som Kronan gjorde: Ett tropp- eller plutonkök...

T.ex. Optimus 535 på fotogen eller ett Optimus 860/3 på propan.
Bägge brukar dyka upp på Tradera då och då.

Eller varför inte gå all-in på ett militärt KOKUTRUSTNING 10B/S - då är det RIKTIGT fältmässigt.
 
Minst 8 kW kokpall med en p11 gasoltub.
För att få bra uppkokstider.
15 liter tar alldeles för lång tid att koka upp på små fjuttiga campingkök.
Erfarenhet från kräftkok.

/John
 
Tack för tipsen och synpunkterna!
ska sägas att vi är vana att göra detta över öppen eld i vanliga fall så är vana vid 30 min koktid åtminstone :) detta är mer en nödlösning vid eldförbud och då kan vi inte släpa med oss stora gasbehållare.

Om man t ex satsar på den här (plus regulatorset), vilken är minsta storleken på gastub som ändå räcker en helg till 20 pers?

https://www.jula.se/catalog/fritid/...och-picknick/friluftskok/gaskok-772178/#tab02

Alternativt nån sorts portabel eld-lösning? Vet ej hur det är med eldförbud om dessa går in i samma segment som campingkök?
 
PK5 9kg, 5 kg gas bör räcka till 14 entimmarkok. Ett bra vindskydd förkortar koktiden alltid.


go tur

PS För att inte få fler påhopp så utelämnar jag länkar men bl a Granngården säljer och fyller.
 
Senast ändrad:
Liknande trådar

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg