Gas lykta!

Har funderingar på att köpa en lykta,har kollat lite på dom här http://www.getout.se/sv/artiklar/lysa-leda-lasa/lyktor/micronlantern.html ,http://www.getout.se/sv/artiklar/lysa-leda-lasa/lyktor/micron-lantern-.html nu när jag har surfat runt på nätet,är det bra grejor eller??

går det åt mycket gas när man andvänder den?(beror så klart på hur hårt jag drar på gasen).


kom med tips på vad jag ska tänka på vid köp av en lykta,kom gärna med tips på andra bra lyktor.

jag vill att den ska vara lätt och smidig ,tålig o ge hyffsat bra ljus o gärna lite värme med:)


mvh/pelka
 
Senast ändrad:
MicroLantern

Tjena!
Jag har själv en Microlantern som jag är mycket nöjd med!

Valde igentligen den endast för att den är så pass stötsäker som den är utan glasdelar och den är lätt tänd med sin piezotändare.

Hur mycket gas som går åt har jag sätt på en lista någon stanns men hittar i skrivande stund inte igen den.. det är inte allt för mycket.

Men att tänka på är att den blir mycket varm, både själva lampan och luften ovanför :)
Lyckades smälta ett fint hål i mitt gearnet när jag brassade på lite för mycket i tältet en riktigt kall höstmorgon.. startade lite försiktigt men behövde mera ljus för att hitta det jag sökte efter i tältet och istället för att använda pannlampan så brassade jag på max på lantern... hittade vad jag sökte men fick som sagt ett halv smält gearnet på köpet...

/Krister
 
Men glödnätet är skört

Tjena!
Jag har själv en Microlantern som jag är mycket nöjd med!

Valde igentligen den endast för att den är så pass stötsäker som den är utan glasdelar och den är lätt tänd med sin piezotändare.

Sätter du dit ett nytt glödnät för varje kväll? De är ju motsatsen till stötsäkra. Hur placerar du lyktan med tanke på vältrisk och risken för antänd/smält tältväv.

Thure
 
Har samma och är nöjd :)

Hejsan,

Här är ytterligare en nöjd ägare till av primus Micronlantern med stålgaller. Fungerar bra och drar inte allt för mycket gas. Är dessutom suverän på att få ut de sista gasmolekylerna ur burken, då lanternan värmer upp gasburken då den brinner.

Själv hänger jag alltid upp laternan i en liten ögla i innertaket med hjälp av den inbyggda vajern och har aldrig haft några problem med att det skulle bli för varmt uppe i tälttaket. Men det är helt klart att man vill ju inte ta i den direkt efter man släkt den, för varm det blir den.

Enligt min erfarenhet brukar en strumpa räcka allt mellan 2-10 dagar beroende på hur försiktig man är. Längst brukar den klara sig på vintern då den ligger stilla i en pulka. Har man lanternan i en ryggsäck som man "slänger" av sig får man vara beredd på att byta var och varannan dag.

/ Stefan
 
Likvärdiga

Det är nog ingen större skillnad i funktion mellan lyktorna. Jag har själv en micro lantern sedan många år och har inget att klaga på när det gäller funktionen.

Men Thure har en poäng med stöttåligheten och glödnätet. Och eftersom du snart tröttnar på att byta glödnät så inser du att lamporna med glas(?)kupor är tillräckligt tåliga de också.

Idag skulle jag nog välja en med frostat glas istället. Ljuset blir behagligare (det är rätt skarpt för ögonen från micor lantern) och de turer lampan får vara med är det inte vikten som prioriteras ändå.

Lycka till - du blir nog ungefär lika nöjd oavsett :)

Tommy
 
Glödnät

Sätter du dit ett nytt glödnät för varje kväll? De är ju motsatsen till stötsäkra. Hur placerar du lyktan med tanke på vältrisk och risken för antänd/smält tältväv.

Thure

Har varit ute en hel del med min Micro Lantern och är inte den som är mest försiktig med min utrustning :)

Lampan förvarar jag i medföljande påse och lägger den inne i ryggsäcken tillsammans med extra kläder eller liknande..

Jag har faktiskt inte bytt glödstrumpa på nästan ett år!!
Verkar hålla längre när man inte kör den för fullt hela tiden..

Hänger min i taket på tältet.. annars har jag ben till gasflaskan från Primus som gör att lampan står riktigt bra.
 
Jag har en easylight och liksom krillet20 så tycker jag glödnätet håller ganska länge. Senast jag bytte var ganska precis ett år sen och efter det har jag haft med lampan ut under ganska precis 14 dagar. Lampan brukar jag hänga i öglan i tälttaket och har aldrig haft några problem med det. På de 9 år jag haft den har jag bytt glas en gång efter att ha tappat den i golvet hemma.

Jag tycker det är väldigt trevligt att ha med den ut på höstturerna, den ger ett mysigt sken, värmer gott och lyser upp tältet fint på bild. :)
 

Bilagor

  • _MG_1197.jpg
    _MG_1197.jpg
    90.4 KB · Visningar: 1,807

Liknande trådar