Ok, det tar en stund att berätta vad jag vet, så ha tålamod. Jag har i huvudsak cyklat eller burit cykeln längs leden, så jag kanske är litet färgad av det i mina åsikter.
Hemlingby - Kubbo
Lättgånget på vägar och ordentligt upptrampade stigar ned till söder om Hemlingbysjön. Avsnittt därefter går längs ett större dike där det kan finnas en del sly om det inte blivit röjt de senaste åren. Från Syltorp och förbi Mårtsbo går leden i huvudsak längs den gamla flottningsrännan och där är det lättgånget. Vägarna fram till Kubbo är också ganska trevliga att gå.
Kubbo - Glamsen
Vid Kubbo drar leden österut för att ansluta till Upplandsleden, och det avsnittet är lättgånget. Jag vill minnas att det kan vara ganska mycket gräs och brännässlor där leden viker av från vägen strax öster om Kubbo, men därefter är det ganska ren barrskog fram till Upplandsleden. Här viker Gästrikeleden av söderut och ett av mina favoritavsnitt. I princip ända ned till Glamsen går leden längs en gammal körväg som är rolig att cykla och alltså trevlig att gå. Längs söderut går visserligen leden mitt i länsgränsen och här kan det bitvis vara ganska sumpigt.
Glamsen - Hyttön
Från Glamsen går leden längs vägen åt NV och fram till flottningsrännan igen. Att gå längs vägar är ingen höjdare, och man tröttnar ganska snart på flottningsrännan då allt ser likadant kilometer efter kilometer. Från det att leden korsat E4 så blir det litet bättre, även om leden går i en spikrak gränsgata en knapp kilometer. Här får man bära en cykel. Avsnittet längs Kakängssundet är roligare. Det var flera år sedan jag passerade här, så jag vet inte hur vindskyddet ser ut nuförtiden. FRamme i Hyttön kan det vara värt att titta litet på masugnsruinen och resterna av kolhuset uppe på höjden (fyra murade pelare av slaggsten).
Hyttön - Kågbo
Från Hyttön och söderut så blir det att knalla jämte flottningsrännan i knappt fem kilometer. Jag föreslår att du inte följer ledmarkeringarna där leden korsar rännan, utan följer rännan söderut över vattnet där den går som en akvedukt. Gör också en liten avstickare till dammarna vid Storgysingen och försök föreställa dig hur det såg ut en gång då en oreglerad Dalälven forsade fram i Storgysingen. Här gick älvens huvudfåra innan man byggde Untraverket. Följ vägarana förbi Strandbergs tills du kommer fram till leden igen och gå vidare mot Kågbo.
Kågbo - Sända
Här går leden i kanten av Bredforsens naturreservat, och här finns vackra älvängar med gott om intressanta platser för den som är botaniskt intresserad. Det finns en liten rastplats vid Sigeränget som ligger vid älvkanten strax söder om namnet Näsängarna i Terrängkartan. Det är dock kanska blött den markerade stigen. Sista biten fram till sända är ganska intetsägande (jag har nog förträngt den biten efter att ha burit cykeln stora delar).
Sända - Torsbo
Det här avsnittet kan upplevas både fint och katastrofalt beroende på väder och tur med vägval. Leden följer i vissa delar inga hävdade stigar utan plöjer rakt fram genom sten och myr. Från vad som på kartan ser ut som en hårnålskurva norr om Gamleviken går leden längs skogsvägar i drygt två kilometer. När stigen lämnar vägen för att gå åt SV är det till en början ganska fint om man inte avverkat i området nyligen. Efter litet drygt en kilometer längs stigen finns två alternativ att gå. Antingen följer man ledmarkeringen och då får man plumsa i sumpmark och slåss med sly på gamla hyggen i princip ända fram till norr om Torsbo. Eller så tar man den alternativa vägen ned mot Rosmurbäcken, över Tärnmyran och fram till en skogsbilväg som man följer söderut. Den här alternativa sträckningen föreslog jag då Skogsvårdsstyrelsen rustade leden för några år sedan. Efter att de gjort nya markeringar så blev det någon fnurra på tråden med någon markägare och man fick backa tillbaka till den gamla sträckningen igen. Träden kan därför ha markeringar som är övermålade med brun färg för att inte synas. Nåväl, tag vänster vid det första vägskälet och följ vägen fram till vändplatsen. Därifrån kan man nog se de övermålade markeringarna sticka av åt NV. Följ dem över en gammal äng och du kommer upp på en äldre körväg markerad som stig på kartan.
Torsbo - Hedesunda kyrka
Du frågade om status på vindskyddet vid Kvillanudden. Det är tämligen nybyggd och fungerar säkert för övernattning. Jag skulle ändå rekommandera att du väljer ett liknande vindskydd vid Torsbobadet i stället (N60.385818° E17.114366°). Det blir någon kilometer längre att gå, men du har större möjligheter att få sova ifred, även om bilden antyder att du får sova under tak på marken eller på bänkarna.
Vindskyddet vid Kvillanudden har nämligen blivit populärt bland traktens ungdomar som inofficiell festplats, så om du har otur får du samsas med en massa skränande fjortisar. Från Kvillanudden är det mest väg att traska fram till Hedesunda reningsverk, vidare längs en dammvall och landsvägen norr om kyrkan. Jag har alltid undrat vem som har valt just den sträckningen...
Hedesunda kyrka - Gysinge
Bortsett från ett kortare avsnitt längs en skogsstig så går leden mellan Hedesunda och Gysinge längs banvallen till den gamla Salabanan. Det innebär att det är spikrakt vissa bitar så långt ögat når. Det finns dock litet lämningar efter banvaktarboställen om sånt kan vara intressant (N60.356712° E16.965358° och N60.314777° E16.912413°). Annars är det ganska hjärndött.
Slutsats: Undantaget några enstaka avsnitt av leden så är den bit du tänker gå en av de allra tristaste längs hela Gästrikeleden, framför allt biten mellan Sända och Gysinge.