Jag är bekant med VBL-konceptet men det var inte riktigt det jag undrade över. Utgångspunkten i det tilltänkta scenariot är att man är begränsad till att använda sig av ett relativt tätt, yttre lager i form av en budgetbivvy. Jag söker här efter ett material att ha mellan det relativt täta yttre lagret och själva sovsäcken/det värmande lagret. Jag vill alltså att merparten av fukten ska färdas genom det värmande lagret och fångas utav det fuktbindande lagret.
fel resonemang - din resonemang är receptet för att bygga mögelhus.
fuktbromsen/fuktspärren skall vara så nära värmekällan-kroppen som möjligt och innan det har tappat speciellt många grader i temperatur.
Att pyssla med sådant i den kalla ändan så är allt redan försent och all fukt redan avgett på vägen ut till utsidan.
Önskvärt är att fuktgenomsläpp skall öka ju längre ifrån kroppen/varma sidan genom lagren på säcken man är och tätast för fuktgenomsläpp närmast kroppen/varma ytan.
så gjorde man på gamla frysboxar med stenullsisolering med en fukttät stålplåtsmantel ytterst mot rummet (vilket i sovsäckssammanhang motsvarar närmast mot kroppen) och lätt fuktgenomsläppliga väggar och inredning (i trä och spånmaterial) så att fukten samlade på den kallaste delen där kylslingorna gick och samlade på sig frosten och resten höll sig fuktfritt
man måste jobba med naturen - inte mot denna....
mättnadsånghalten vid varm 35-gradig fuktig är ca 35 gram fukt per kubikmeter luft, medans mättnadsånghalten för 0 gradig luft ca 5 gram per kubikmeter.
När man kyler 35 grader fuktmättad luft till 0 grader så kommer ovillkorligen ca 30 gram vatten per kubikmeter att fällas ut som kondens, dimma/imma
Och det är detta som händer i temperaturgradienten från huden (ca 35 grader), genom yllestället (32-28 grader) sovsäcken 28 - 0 grader och under hela den sträckan avsetts det vatten på materialet som finns på vägen och varje temperaturpunkt distribuerat efter tjockleken på loftet- och mest fukt förstås närmast kroppen.
- Att göra något med en svepning utanför sovsäcken i 'fuktabsorberande material' (och sovsäckens ytan kanske blir +5 grader istället för 0) har väldigt liten betydelse medans en lining som blockerar fuktens förflyttning mellan yllestället och sovsäckens loft är nästan hela grejen.
Dessutom i fallet med användning av fukttät lining så är det bara temperatursänkningen mellan 35 - 28 grader som avger flytande fukt där (ca 8 gram per m^3) och absorberas lätt av en sugande ställ som ullfrotte-ställ, - inte de ca 2-3 gånger större mängden fukt (i vikt räknat) som skulle fastna i loften om man gick hela vägen ned till 0 grader genom säcken och betydligt svårare att torka ut igen