• Om "Fritt Forum"
    Det här forumet är för diskussioner som ligger helt utanför Utsidans intresseinriktning. Huvudsyftet är att moderatorer skall kunna flytta hit trådar som startats i andra forum, men som har bedömts inte passa in där men ändå har en intressant diskussion igång. Men det är också möjligt att starta nya diskussioner här, så länge de inte bryter mot forumets regler.

    OBS!
    Diskussioner och inlägg i det här forumet visas inte på Utsidans förstasida eller på Vad är nytt-sidan, så är du intresserad av diskussioner som ligger utanför Utsidans inriktning bör du själv bevaka forumet (mha Bevaka-knappen.

Frysbox- hur mycket mindre drar den under vintern?

Hej alla som är glada i att räkna! Vi skissar på solel för att driva en frysbox. Den har en dygnsförbrukning på ca 300Wh. Vet någon under vilken drifttemp detta mäts och framför allt: Vi ska driva den med solel endast under vinterhalvåret. Om vi ställer den i ladan tänkte vi att den ska få jobba i ett uuppvärmt utrymme. Hur mycket energi kan detta tänkas spara?

300Wh/ dygn kräver vintertid en solenergianläggning på 1kW. Det är otänkbart mycket.
 
Ok så det kanske blir svårt. Har varit skeptisk till att ha frysar ute. Nu vet jag var gränsen går. +10 är ju en ganska hög temperatur även i ett uppvärmt utrymme. Tack för länken!
Vad tror ni om att klä in frysen i cellplast för att få den mer effektiv?
 
Att isolera den ytterligare låter som en bra idé tycker jag. Boxar som är klassade som mer energisnåla, brukar ju typiskt ha tjockare isolering. Om boxen står i ett uppvärmt utrymme har man ju på sätt och vis den fördelen att den värme som boxen alstrar bidrar till uppvärmningen av utrymmet. Att ha det svalt i det utrymmet (typ 10 grader) vore dock förstås ändå bra - om man nu har ett sådant utrymme där man vill ha den temperaturen förstås.
 
Det kanske finns anledningar att höra med olika leverantörer. Standardsvaret brukar bli något i stil med: Vi rekommenderar inte att ni bygger om våra produkter.
 
Saxat från annat forum där jag också har en tråd:
Förr hade man freon i frysarna idag är det andra mer miljöanpassade kylmedel.
De morderna kylmedlen klarar ej minusgrader.


Fel. Freon är ett varumärke som ett amerikanskt kemibolag använder för alla produkter som anses användbara som kylmedium, oavsett vad de kemiskt sett är för någonting. Det gamla ozonskadliga kylmediet R12, som användes i de flesta frysar, kompressorkylskåp och AC-anläggningar i bilar fram till 1992, såldes under namnet freon. Samma sak med de miljövänligare R134 och R600a som har ersatt R12 på senare år, i de fall kylmediet kommer från just den leverantören.

R12 och R134 har ur "kylteknisk" synpunkt praktiskt taget identiska egenskaper, skillnaden är att R134 kräver en annan typ av smörjolja i kompressorn samt att det är mycket större risk för frätskador om det skulle ha kommit in fukt i ett R134-system vid tillverkningen, därför brukar R134-anläggningar ha ett mycket större s k torkfilter än vad som behövdes på R12-tiden. Det syns tydligt på bilar med AC, i ett R12-system är torkfiltret inte större än en 25 cl petflaska, i R134-system brukar det vara stort som en 1 kg kaffeburk.

Alla påståenden om att eventuell försämrad köldtålighet skulle ha med kylmediet att göra är alltså ren humbug. Möjligen kan det vara så att det fanns en del kompressoroljor som blev ovanligt trögflytande i kyla under början av R134-tiden, och det kanske också kan spela roll att en del 90-talsfrysar som (med den tidens mått mätt) var extremt optimerade för att vara energisnåla, hade en underdimensionerad motor till kompressorn, som kan ha svårt att orka dra igång den när det är riktigt kallt.
 
Som en del skrivet så är det bla oljan som är problemet.
Förr hade man mineralolja som blir trögare vid minusgrader och nu för tiden är det syntetolja.
Sedan så vandrar köldmediet till den kallaste platsen och är då komp. kallast så samlas det där och får sedan ren vätska in i cylindern och ventilen får då vätskeslag och blir inte tät.
Är oljan stel så smörjer det inte och komp. skär.
Därför har många komp. som står utomhus en värmekabel runt komp.kroppen för att förvärma oljan och få köldmedium som samlats där att börja koka av och bli gasform innan start.
 
lägga på extra isolering får ju göras runt själva frysutrymmet men kondensorn som avger värme skall förstås inte isoleras.

Thure

Frysskåp kan ha en kondensor på ryggen eller undertill, medans frysboxar ofta har dem inbyggda i väggarna. Därför ska man inte täcka väggarna på just dessa frysboxar, då de inte får den kylning som behövs.
 

Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg