Frippes Fall

Hey

Hvor ligger Frippes Fall?
Jeg skal til Kårsavagge til sommer, og vil gerne se vattenfallet.

Hilsen Bodil fra Danmark
 
Hejsan.
Vad kul att Frippes fall blivit internationellt känt!!!

Här har du de ungefärliga koordinaterna:
Lat: N 68º 20' 46.16
E 18º 33' 34.79

Om du letar dig fram till inlägg nummer 51 i denna tråd, så hittar du en (manipulerad) kartbild.
http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=47996&highlight=Frippes+fall

Dessutom finns en karta i Kårsavaggestugan.

Jag vet inte hur mycket du läst om Frippes fall här på Utsidan. Om du hör av dig till mig kan du få en hel del bakgrundsmaterial. Det är nämligen jag som är Frippe.
I min lansering av detta fall så lovar jag att dela ut diplom till alla som kan leverera bildbevis på att de varit där. Det finns två olika varianter av detta diplom: En B-variant med bild på fallet och personen bredvid. En A-variant för en duschbild. Än så länge har jag haft glädjen att dela ut 8 B-diplom och 5 A-diplom. Blir du månne den första internationella diplominnehavaren?

Hoppas gör Frippe
 
Tack!

Jo jag hatte just læst den nya beretning här från Kårsavagge og Frippes Fall. Va kul at det er du som har givet vattenfallet namn. När har du gjort det?

Hur kommer man dit från Kårsavaggestugan?

Følger man leden up till sjön Latnjajavri (981) og viker av mot öst ved dom liten sjöar. Det ser väldig brant ut den första biten?

Min vandring til sommar är:
Katterat - Hunddal - Conujavvri - Unna Allakas - Alesjaure (dagstur ti lVistasdalen) - Abiskojaure - Abisko (tur til Kårsavagge, dagstur til Lapporten, dagstur til Njulla m.m.).

Jag vandrer inta til Kårsavagge från Abiskojaure - det syns väldig väldig brant på kartan.

Hälsningar från Bodil
 
Hej Bodil.

Jag stötte på fallet av en slump. Turen finns beskriven här:
http://www.utsidan.se/cldoc/tva-vandringar-i-abiskotrakten_972.htm

Avsnittet som beskriver vägen till fallet har du här. Utgångspunkt för beskrivningen är den lilla forskningsstationen vid sjön i Latnjavagge.
"När det var dags för mig att dra vidare tipsade han mig om en vacker tältplats vid en liten tjärn precis på kanten till stupen ner mot Kårsavagge (syns tydligt på kartan 2,5 km SO forskningsstationen). När jag kom dit visade det sig att den var i det närmaste torrlagd och inget rinnande vatten fanns i närheten. Jag fortsatte österut längs stupet fram till nästa lilla sjö (precis norr ”å” i Kårsavagge). Här var det för stenigt. Istället för att fortsätta österut följde jag bäcken norrut till tre små sjöar. Där hittade jag en helt underbar tältplats. En av sjöarna var mycket grund och därmed rejält uppvärmd. Från sjön föll det ut ett litet vattenfall på två meter med minst 15-gradigt vatten. Vilken underbar dusch!"

Du skriver att det ser brant ut att gå över bergen från Abiskojaure till Gorsavagge. Brant, men inte FÖR brant. Det är en ganska vanlig väg, men den är inte rösad.

Från Gorsavaggestugan följer man den branta leden upp mot Latnjavagge och svänger österut så snart du kommit upp för branten och klivit över jokken. Sedan kan du följa beskrivningen ovan.

Vill du ha hela historien om Frippes fall så ska du läsa mina blogginlägg i denna ordning:

1) http://www.utsidan.se/blogs/majjens/10643.htm
2) http://www.utsidan.se/blogs/majjens/11330.htm
3) http://www.utsidan.se/blogs/majjens/11344.htm
4) http://www.utsidan.se/blogs/majjens/11570.htm
5) http://www.utsidan.se/blogs/majjens/12032.htm
6) http://www.utsidan.se/blogs/majjens/12897.htm
7) http://www.utsidan.se/blogs/majjens/13408.htm
8) http://www.utsidan.se/blogs/majjens/13730.htm
9) http://www.utsidan.se/blogs/majjens/15811.htm
10) http://www.utsidan.se/blogs/majjens/17208.htm

Håkan/Majjen/Frippe
 
Bodil, om du ändå tänkt göra en tur upp på Njulla, med liften får man förmoda, så passar det ju utmärkt att besöka fallet och Kårsavagge i samma tur. Du håller bara höjd från toppstugan på Njulla, söder om Slåttatjåkka, med fin utsikt över Abisko nationalpark och Kårsavagge. Lättvandrat, klurigheten ligger i att geologin hela tiden vill lura ner en i dalen.. Så kan du luncha vid Kårsavagge och gå leden tillbaka till Abisko om du inte vill gå samma väg (snabbast).

Går förstås också att göra i motstatt riktning; dvs kommer du från Abiskojaure, genar över till Kårsavagge så passar det fint att gå upp till fallet och sedan vidare till Njulla, en topptur och sedan ner med liften

Per (som gått sträckan Latnjavagge-Abisko månger gånger för att bunkra..tja, mat säger vi.. Är man någorlunda rask i stegen hinner man fint mellan klockan 08.00 och 20.00, då de obligatoriska väderobservationerna ska göras på forskningsstationen)
 
Tack för alla länkar. Skönt med filmen fra youtube - (jeg længes til Lappland)

Vi måste ha en lugn resa i sommar - no hurry. Vi kommer att övernatta i den lilla gamla stugan i Kårsavagge. Vi är galna i fåglar, och ska vandrar i skogen nedanför Slåttajåkka väg till Kårsavagge. Kanske finns det möjlighet för fler fåglar än upp på berget.

Vandringen från Abisko till Kårsavagge stugan tager kanske 4-5 timmar? Så vi har planer på att ta en tur till glaciären Gorsajöklen i Kårsavagge (utan den stora ryggsäck), men nu har vi också möjlighet med Frippes fall. Vädret kommer att avgöra det.

Den dag vi ska up till Njulla vill vi vandre hela vägen upp. Vi tager inta linjebanen. Jag har varit uppe förbi vattenfalllet på vägen upp Njulla i 2008. Men det var sent på kvällen, så vi gick tillbaka derifrån. Det var en spektakulär utsikt över Torneträsk och Lapporten.

Se även min hemsida www.minfjeldturilapland.dk - min stora passion är Lappland.

Kh
Bodil
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
CB från GBG En vägbeskrivning till Frippes Fall Fjällvandring 1
larsek Frippes fall Fjällvandring 2
Norrbottningen Nya fall av kräksjuka i Kebnekajse Fjällvandring 2

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg