Bultarna är ju en gång ditsatta av nån, troligen förstebestigaren eller hans kompis.
Det betyder att vem som helst kan ha satt dit dem, och man kan egentligen inte veta nåt om detta, när det skett, vad det är för kvalitet eller annat.
Dock är det i någon mån så att det finns etik och tradition bland klättrare som gör att det finns nån slags ordning med lite tur. Synen på hur och med vad man bultar har dock ändrats genom åren, och idag är nog den allmänna meningen att det ska vara syrafasta expanderbultar, minst M10x60, eller syrafasta limbultar.
Livslängden på dessa är normalt sett mycket lång. Troligen många decennier.
På våra klippor sitter dock allehanda bultar från 30-talet och framåt. På 70-80-talet, kanske, började riktiga borrbultar komma, men de man oftast ser av dessa idag är av typen Petzl Selfdrill. Eller bultar av sämre kvarlitet (bara förzinkade). Till stor del har detta att göra med att det varit sämre med bra borrmaskiner tills för 10-15 (?) år sedan.
De som håller reda på bultarna i någon mån är som regel inte förstebestigarna, även om detta påbjuds av traditionen, utan klubbarna i resp region. I Stockholmstrakten finns dessutom Bultkommittén, som har en blogg, där framsteg rapporteras, och frågeställningar dryftas. Du kan också hitta info på nätet om bultar rent tekniskt, och en del länkar finns på Bultkommittén blogg.
Som klättrare är det nyttigt om du tillägnar dig egen kunskap om hur du ska se på en bult om den är mer eller mindre pålitlig. Det finns trådar på detta forum även om detta.