Fotleder

Är det någon som har ett tips om hur man tränar upp styrkan i fotlederna? Efter några timmars skogspromenad i terräng är fotlederna trötta. På samma sätt kändes det i slutet av de sista dagarna av årets fjällvandring.
 
Att stå med ett ben på en balansplatta och göra knäböj är en övning jag gillar. Man tränar ju mer än bara fotleden då förstås. Är det för enkelt kan man blunda, och är det för enkelt kan man ställa sig på tå också. Är det för svårt kan man börja bara stå på ett ben direkt på golvet.

Att vara ute och vandra på ojämnt underlag hjälper ju också förstås, dvs göra samma saker som man blir trött av, i lagom dos och med tillräcklig vila så man tränas istället för skadas :). Vill man ge fotlederna mer utmaning tar man lågskor, så det inte finns något skaft som ger stöd. För träning kortare men tuffare utmaningar än vad du gör göra när du vandrar normalt.

En annan övning är att gå ett tiotal steg på sidan av fötterna då man spänner fotlederna så leden hålls i fixt läge. Först utsidan av fötterna, sen insidan. Och så kan man göra hävningar när man står med insidan av foten längs ett trappsteg med utsidan utanför och vinklar ner utsidan av foten och sen häver upp. Upprepas med utsidan av foten på trappsteget. Typ 3 set a 10 upprepningar brukar vara lagom.
 
Dagens 400 tåhävningar

och ett antal stångövningar till på tå brukar förbättra både hållning och fotleder bl a. Träning hjälper!
//J
 
Balansplatta är bra!

Det är många övningar som egentligen tränar andra muskler, men som genom att göras på balansplatta också tränar fotlederna och balansen som bonus.

Jag var, antagligen pga skada, vinglig och svag i fotlederna i vintras, men är nu mycket starkare delvis tack vare plattan.

Gym kan man lägga ner! Allt som behövs finns hemma :)