Hej,
Nu har man börjat snegla på strumpor, kommer vara i den svenska sommaren och efter det man har läst så är det att rekommendera en liner strumpa och en ull socka trots att det är sommar.
Jag ansluter mig till denna rekommendation, men vet att det finns folk som klarar sig med ett par. Du slipper inte undan med att få pröva dig fram till vad som passar just dig, men enligt "försiktighetsprincipen" kan du ju börja med två.
- Kolla (maila & fråga) hur tåsömmen är funtad - den ska helst vara helt "omärklig"/nedstickad, fr a på innerstrumpan. Det syndas mycket där, för det är mycket billigare med vanlig bulkig söm.
- Den sortens tunnstickade zoner som på ovanfoten i ditt exempel klarar jag personligen dåligt av - ökad risk för skav, men fr a vill jag ha mer - inte mindre! - "polstring" just över de senor som rör sig mot skornas snörning, plösfickor etc på det stället.
- Korta sockor/strumpor medför också ökad risk för att de förr eller senare glider ner och veckar sig i skorna (och gör de inte det, så är det till priset av för tajt kantresår). Lättare att hantera problemet med riktigt långa knästrumpor, även om det inte är någon garanti. Relevant för fr a innerstrumpor. Hur aktuellt nedhasningsproblemet blir för just dig beror dock - återigen - på hur just dina ben är funtade. Stora vadmuskler i kombination med smala vrister är ett nästan hopplöst fall
- Knälånga strumpor tycker jag också är mer flexibelt, och effektivt att värmereglera med. Jag gillar kombot med 3/4-byxor - man slipper halvblött byxfladder om benen, kan gå med nedrullade strumpor och bara underben vid vackert väder, dra upp när det är kallt, och kränga på lätta gaiters när man ska genom snöfält, blöta videsnår och/eller myggsvärmar.
- För mig personligen funkar inte coolmax mot huden lika bra som ull - särskilt när det är varmt. Andra tycker precis tvärtom.
Jag har själv haft ett sjå med att hitta strumpor som uppfyller alla dessa krav. Har man mycket små fötter jämfört med benlängden och vadtjockleken, blir det nästan omöjligt att hitta knästrumpor, som är långa nog att inte hamna halvvägs och glida, och samtidigt inte vara för stora i foten.
Kan nog ändå tipsa om
Woolpowers liners: acceptabelt nedstickad tåsöm, acceptabel (dock inte perfekt) förmåga att hålla sig uppe. Inte det lenaste jag haft mot huden men mjuka nog för att inte skapa problem. Hållbarheten är också helt ok, så jag tycker de är klart prisvärda.
Kommer det bli varmt med både en liner socka och en ull socka?
Återigen - antagligen helt personligt och även beroende av skorna. Själv tycker jag som sagt inte alls det, men det är troligt att det förutsätter ull i bägge strumpparen och något naturmaterial (t ex ullfilt eller läder) i skons innersula. Den dimensionerande faktorn är, som jag upplever det, inte själva värmen, utan hur effektivt strump/sulpaketet (samt naturligtvis skorna) leder bort/fördelar den fukt, som huden avger oavsett temperatur. Därför tycker jag att fler strumplager (av ull) känns skönare/torrare än färre - faktiskt särskilt när det är varmt ute.
man vill inte floppa pga. strumpor även fast man är ute med Gästrikeleden.
Som född ömfoting håller jag verkligen med dig på denna punkt
. Ta med två något olika strumpcombon att testa, har du nyinköpta skor så passa även på att ta med några olika innersulor att växla med/testa. Du lär dig snabbt hur olika kombinationer av allt detta funkar för just dig.
Men glöm inte en rulle skavsårstejp, ifall
ingen skulle råka göra det
Hur ofta under vandringen bör man byta strumpor?
Varannan timme?
Inte heller här verkar det finnas något "bästa" sätt för alla - jag har lätt fascinerat läst på forum, att vissa byter flera gånger om dan, men trots att jag både är en ömfoting och ångar rikligt med kroppsfukt, följer jag principen "if it ain't broke, don't fix it". Känns allt skönt, så rör jag det inte förrän det är dags att krypa in i sovsäcken. Förutsätter nog återigen ull i strumpor, ullfilt/läder i innersula och tunnfodrade läderskor alt. skalkängor. Naturligtvis måste man genast stanna och fixa till vid minsta ansats till något som kan utvecklas till skavsår.