Förare över Svartgöl?

Linköpings klätterklubb brukade ha en förare över Svartgöl som det bara var att ladda ner (grymt nice!), men nu kommer man bara till en död länk. Sverigeföraren har bara en stub. Det är väl inga accessproblem i görningen?

Så hur får man tag i föraren nuförtiden, om det överhuvudtaget är möjligt?

Och en liten bonusfråga: ni som är gamla i gemet och som har klättrat i Svartgöl – skulle ni säga att graderna är old school eller new wave eller någonstans mittemellan?

Markus
 
Länkan funkar för mig, från denna sida: http://www.linkopingsklatterklubb.se/index.php/forare.html

Om du fortfarande har problem så kan du maila/PM:a mig, så skickar jag dig föraren.

Har inte hört nåt om accessproblem, har iofs flyttat från Linköping för några månader sen men sånt brukar alltid dyka upp på forumet. Det är säkert bara att åka dit och hänga upp sig i stegarna! (Första älgjaktsveckan gör man väl dock klokt i att hålla sig undan, har för mig att det brukar smälla en del i det området, men november är ju sen en klassisk Svartgöl-månad).

Jag skulle säga att graderna i Svartgöl är old school på de äldre lederna, de nyare lederna är väl mitt emellan, men jag är en feg en och har inte gjort nåt svårare än A2+. Det som är A4 är säkert farligt även om du gör rätt :)

Om du undrar över nån specifik led är det bara att fråga.

/ Författaren
 
Schysst! Din länk fungerar. Den jag hade provat, som inte fungerade, var: http://www.linkopingsklatterklubb.se/index.php/svartgol.html

Jag tänkte att föraren kanske hade tagits ner med flit för att det inte skulle komma onödigt mycket klätterfolk. Därför ville jag höra mig för om accessläget. När man kommer utomsocknes ifrån kan det vara vist att höra sig för innan, så att man inte klampar rakt in i en känslig situation. Is all.

När är förresten älgjakten?
 
Ja, det är alltid en bra idé att höra sig för med locals om man inte vet. LKK har ett forum som förvisso inte är jätteaktivt, men man brukar kunna fråga och få svar där.

De enda access-problem jag har hört talas om i Svartgöl är att det kan finnas lite sällsynta lavar och mossor borta vid "Gölväggen", men det skulle enbart påverka extensiv borstning. Sen är det naturligtvis allemansrätten och sunt förnuft som gäller :)

Älgjakten i området startar den 12:e oktober (http://www.jagareforbundet.se/jakttider/Default.asp?counties=E). Det finns inget formellt klätterförbud under älgjakten och inget speciellt är öht sagt för Svartgöl (till skillnad från andra klippor i Östergötland), men jag skulle tro att det jagas i området och det är väl som alltid med att röra sig i skog och mark under den första veckan; kan vara bra att visa hänsyn. Oavsett om man plockar bär eller knackar copperheads :) Så: inget speciellt för Svartgöl, tänk som du hade tänkt för nån annan klippa där det kan jagas.

Kul att du är intresserad av Svartgöl förresten! Dela gärna med dig av dina erfarenheter här eller på LKK-forumet om du åker ut i höstrusket och får en "out there"-upplevelse på nån gammal aidled från förr; många av lederna i Svartgöl repeteras sällan eller aldrig, så det är alltid kul att läsa om nån gör något.

God tur!
 
Lavar och mossor...

...finns det gott om i Svartgöl, inte bara vid Gölväggen. Vid aid rensas det ju inte så mycket, så det är ok, men att borsta upp leder för att fria kan vara dumt (riktigt dumt). Dessutom kan det finnas mycket fin mossa och lav på träd, stubbar och stammar vid klippan.

Ett hett tips är dessutom att vänta tills första frysperioden varit, annars är risken överhängande att man blir uppäten av diverse hungriga insekter. En del av dom är helt galna.

Om du vill ha tips på fina leder får du gärna mejla mig, jag har hängt en hel del där ute.

//Johan
 
Här ska inte borstas några frileder (bwahahaha!), så mossan är trygg.

Jag får se vilka leder vi klättrar när vi väl är på plats. Jag har varit i Svartgöl två gånger. Första gången jag och min polare kom dit var det höstruskigt, kolmörkt och regn i luften. Men vi kunde inte hålla oss ifrån att åtminstone gå och titta lite på väggen med pannlamporna. Få gånger har jag blivit så, ja, äcklad av en vägg som då! Vi gick rakt på någon lavig, överhängande skräckfest som droppade vatten och luktade avlopp. Tanken att behöva streta i stegarna högt däruppe var skräckinjagande. Nästa morgon sken dock solen en aning och vi gick till "västra utmarkerna" och klättrade lättare leder. Och när väl självförtroendet kommit en aning tillbaka gick vi och såg på väggen i finväder – och vilken skillnad! Den ena fina, långa, fasta linjen efter den andra! Dock råkade jag fläka upp ett finger ganska illa innan vi kunde gå vidare. Andra gången jag var där hann jag bara med "Östgöta speedboogie" (enastående fin led!) innan en muskelinflammation i ryggen tvingade mig/oss hemåt.

Så när det gäller Svartgöl tycker jag att det är bäst att inte göra för noggranna planer i förväg – kalla det klätterskrock. (Och jag tror att man gör bäst i att invänta solen innan man går och spanar in klippan om man kommer dit för första gången!)

Jag återkommer förresten gärna med en liten "trip report" senare!
 
Få gånger har jag blivit så, ja, äcklad av en vägg som då! Vi gick rakt på någon lavig, överhängande skräckfest som droppade vatten och luktade avlopp. Tanken att behöva streta i stegarna högt däruppe var skräckinjagande.

Jag återkommer förresten gärna med en liten "trip report" senare!

Yippie - jag måste bara åka dit nån gång! Låter hur bra som helst...
 
Är nu hemma efter turen och tänkte väl "rapportera" lite, som utlovat.

Till att börja med vill jag bara förtydliga att Svartgöl är ett skitfint ställe, trots tidigare insinuationer. En solig höstförmiddag i stegarna på gölväggen är underbart. Väggen är bitvis riktigt hög (så att man undrar om ett 60 meters rep verkligen räcker) och många av linjerna följer stora formationer. Är man i aidartagen är det definitivt värt ett besök.

Helgen blev för min del ganska loj med inte mycket gjort av större intresse. Jag klättrade dock led nr 2 i föraren, den utan namn och grad. Den var riktigt fin – likt de övriga på västra utmarkerna. Grad C1+, kanske. Därefter blev det gölväggen där jag klättrade Cancerlav, A2. Helt klart ganska spicy, tyckte jag, med trevliga små "footledges" att stuka fötterna på om headsen rippar. Eller så var jag bara lite psykad. Jag gav leden "liten men tuff", A2+, ett försök men bangade pga deadheads/fixat skräp som gjorde det omöjligt att få in något att klättra på. Överlag tyckte jag denna gång att det fanns väldigt mycket deadheads som var i vägen överallt. Kanske skulle man ta och skaffa sig en "butterknife" till nästa gång. Jag klättrade första biten på Rambfeber (mest för att plåta min polare på A3:an bredvid). Är det någon som har klättrat övre halvan på Rambfeber nyligen? Från där jag stod såg den helt igenvuxen ut.

På tal om aidgrader klarade min polare A3:an och, eftersom han tidigare har klättrat Cancerlav, kunde han i en jämförelse säga att de var ungefär lika svåra. Kanske var A3:an snäppet mer ihållande.

Så det var ungefär vad vi gjorde. Det plockades också groteska mängder trattkantareller.

Vad hände förresten med Svartgölsträffen som brukade vara varje höst/vinter?
 
Svartgölsträffen

Ja du, Svartgölsträffen var en fin tillställning. Vi har funderat på om vi ska dra igång den igen. Finns det intresse för det?

//Johan
 

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg