Fiskrökning.
Dom flesta av oss som sportfiskar har väl någon gång varit i kontakt med ”Abu.röken”. Det finns andra fabrikat som fungerar på liknande sätt. D.v.s. spritbrännare som värmer upp rökspån så att det börjar ryka och blir varmt.
I sin enkelhet är det en genialisk konstruktion tycker jag.
Det jag däremot tycker är lite tråkigt med ”Abu.röken” är att den är för tung och skrymmande att ta med när man är ute och vandrar.
Min plan går ut på att använda Trangiaköket istället. Jag tänkte om man tar stekpannan som behållare för rökspånen och ett egentillverkat galler som antingen står i botten på stekpannan eller vilar på dess kant. Gallret måste troligen upp någon eller några centimeter från spånen för att det ska bli bra. På gallret lägger man fisken som ska rökas. Ovanpå detta har man en uppochnervänd kastrull för att det ska bli riktigt varmt. Eller bägge kastrullerna i varann för att öka isoleringen och få det hela ännu varmare. Sen tänder man brännaren och hoppas att det går bra.
Det går troligen inte använda teflonpanna men en vanlig aluminiumpanna kanske håller?
Det blir antagligen väldigt varmt om man kör ”torrt” på detta vis!
Är det någon av er som provat detta och kan dela med sig av sina erfarenheter av det?
Kommer pannan och kastrullen att hopplöst besvärliga att få rena?
Andra problem?
Vad tror ni?
//Göran
Dom flesta av oss som sportfiskar har väl någon gång varit i kontakt med ”Abu.röken”. Det finns andra fabrikat som fungerar på liknande sätt. D.v.s. spritbrännare som värmer upp rökspån så att det börjar ryka och blir varmt.
I sin enkelhet är det en genialisk konstruktion tycker jag.
Det jag däremot tycker är lite tråkigt med ”Abu.röken” är att den är för tung och skrymmande att ta med när man är ute och vandrar.
Min plan går ut på att använda Trangiaköket istället. Jag tänkte om man tar stekpannan som behållare för rökspånen och ett egentillverkat galler som antingen står i botten på stekpannan eller vilar på dess kant. Gallret måste troligen upp någon eller några centimeter från spånen för att det ska bli bra. På gallret lägger man fisken som ska rökas. Ovanpå detta har man en uppochnervänd kastrull för att det ska bli riktigt varmt. Eller bägge kastrullerna i varann för att öka isoleringen och få det hela ännu varmare. Sen tänder man brännaren och hoppas att det går bra.
Det går troligen inte använda teflonpanna men en vanlig aluminiumpanna kanske håller?
Det blir antagligen väldigt varmt om man kör ”torrt” på detta vis!
Är det någon av er som provat detta och kan dela med sig av sina erfarenheter av det?
Kommer pannan och kastrullen att hopplöst besvärliga att få rena?
Andra problem?
Vad tror ni?
//Göran