• Om "Fritt Forum"
    Det här forumet är för diskussioner som ligger helt utanför Utsidans intresseinriktning. Huvudsyftet är att moderatorer skall kunna flytta hit trådar som startats i andra forum, men som har bedömts inte passa in där men ändå har en intressant diskussion igång. Men det är också möjligt att starta nya diskussioner här, så länge de inte bryter mot forumets regler.

    OBS!
    Diskussioner och inlägg i det här forumet visas inte på Utsidans förstasida eller på Vad är nytt-sidan, så är du intresserad av diskussioner som ligger utanför Utsidans inriktning bör du själv bevaka forumet (mha Bevaka-knappen.

feedback av kameradesign

Hallå på er!

Ingår i en grupp studenter på Mälardalens högskola som håller på att utveckla en ny typ av kameradesign tänk att användast främst av allvädersmänniskor ute i farten.

Skulle vara väldigt nyttigt att höra era åsikter om vad ni saknar med dagens kameror samt åsikter om vad ni känner för vår idé.

Tanken med vår digitalkamera är att den är designat för att användas i en hand med pistolgrepp, med större delen av tekninken i handtagsdelen samt en ca 3X3cm färgskärm som funkar som linsskydd då den är avstängd.

Samtliga menyvalsknappar (4st inkl. zoom) sköts enkelt med tummen medans avtryckaren aktiveras med pekfingret.

Kameran är helt tillsluten och därför vattentät. Designen medför att den kan hängas i bältet utan fodral i en jojoliknande anordning som funkar som säkerhetslina och drar tillbaka kameran om den skulle tappas. Detta gör även att kameran blir snabb att plocka fram när fototillfälle uppstår.

Svara gärna även på vår lilla undersöking via länk:

http://www.createsurvey.com/c/24484-PqcNpQ/

Tack på förhand!
 
Lite idéer

Kul!
Jag kickar igång mina produktutvecklarkretsar!

Några viktiga saker att tänka på förutom det självklara med fukt- och slagtålighet (vissa idéer är säkert motstridiga):

• Låg vikt. En tilltagande trend på marknaden är lättvikt. Vikt under 100 gram kanske är en bra gräns.
Därför är det bra om man kan samla (viktiga) elektronikverktyg i samma produkt - GPS, radio, telefon, klocka, kompass till exempel. Beroende på vad man anser viktigt.
Har man GPRS ges möjligheten att skicka iväg sina bilder när man är på resande väg och därmed slippa extra minneskort. Man kan dessutom slippa sovra ibland sina bilder när man är i fält, utan skickar upp alla på en server och sovrar hemma.

• Ska gå att sköta med handsbeklädda/blöta/frusna fingrar! Storleken och enkelheten i det fysiska gränssnittet är alltså viktigt.

• Batterisnål. Man kan inte ha med sig hur mycket batterier som helst, och kan inte ladda i fält. Tänkbara designlösningar för det är alternativ sökare (optisk) så att man kan slå av skärmen, möjlighet till manuella inställningar (till zoom etc) utan att använda elservo, solladdning av batteri (eller varför inte bränslecell för t-röd!)

• Den ska flyta

• Enkelt fäste (gummiremmar?) så att man kan göra fast den vid en vandringsstav, en gren eller liknande för att få ett fältstativ.
Därför bör den även gå att stå stabilt på en sten, en stubbe eller liknande.

• Snabb. Kameran ska komma fram, bli skjutklar och ta tre bilder innan björnen har hunnit reagera.
 
Bra idéer

Tackar för dina förslag. Du verkar ha insett fördelarna med vår kamera.

Den kommer att flyta.
Det medföljer olika fästanordningar till kameran, bla anordning för montering på objekt.

Funktionen att kunna skicka bilder direkt till hårdisk eller dylikt är också under disskusion.

Knapparna kommer vara utformade så att du kan sköta de viktigaste, dvs on, zoom och avtryckare utan problem även med handskar. Vi tror inte heller att menyval blir några större problem.

Snabbheten är det något vi eftersträvar. Inte bara snabb teknik utan även att kameran hängs i t ex livrem utan skyddspåse. Går lika snabbt att dra och avfyra fram som Lucky Luke skjuter.

Vi kollar på möjligheten att ha en handdriven dynamoladdare som tillbehör för att ladda i vildmarken.
 
laddare

jag har funtat lite på det där med laddare när man är ute,går det inte att på något sätt ta upp energin via skorna vid nedtramp.typ som en pump eller nåt,som kan fästas under klacken.


peter
 
Jo.. nackdelar är alltid lättare (och roligare) att hitta :)

Silver ser oftast billigt och plastigt tråkigt ut...
Skulle vara kul att släppa i mer färger. Lamborghinis Candy-orange med lite cosmos-svarta linjer vore fräckt.