I våras när vi diskuterade vitsen med bushcraft som en egen rubrik var det några som ville diskutera fältugn. Det finns redan en rubrik för matlagning och kök men då fältugnar knappast är lättvikt och passar bättre för mera stationära läger tycker jag att vi kan diskutera dem här i stället. Jag har personligen inte mycket att säga men kanske någon nu har hunnit testa sin gryta/ugn och vill komma med goda råd eller ställa frågor?
Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt.
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Fältugn
- Trådstartare ålänning
- Start datum
Baka ute det finns tre metoder pinnbröd, pannbröd eller ungsbröd, i ugn eller eldgrop. Jag har bakat i ett par på spisen ugnar, bäst tyckte jag att bakpulversmatbröd blir. Finns det flata stenar eller murtegel där du vill baka, bygg då gärna en fältugn, den eldar man i tills mark stenar och jordtäcke är varmt, sopa ut askan och så in med formbrödet.
Eldgropen bli bäst om du kan stensätta sidorna, elda tills jorden ä bakvam, lägg degen en rf eller gjuten kastull med lock, täck med jord, vänta baktden och gäv upp samt njut.
go tur
Eldgropen bli bäst om du kan stensätta sidorna, elda tills jorden ä bakvam, lägg degen en rf eller gjuten kastull med lock, täck med jord, vänta baktden och gäv upp samt njut.
go tur
Jag hade en sån där ugnstillsats till trangian för 30 år sen, tror faktiskt jag har den kvar nånstans. Blev riktigt bra, även gratänger. Var rätt jäsigt att sno ihop en Janssons i den på båten, funkade ju på annat än trangian också. Fast det är väl inte riktigt bushcraft, men ville nämna det ändå.Tror prylen de fortfarande finns.
Är det en omnia du menar?
För en tretti år sedan var det förmodligen en det stod optimus på - och med blått lock (och lite mindre än dagens omnia) - men det är samma princip.
Omnia tycker jag själv passar riktigt bra på trangias kök - men det kräver gas- eller multifuelbrännare (tycker jag) för att enkelt reglera värmen och framförallt för att hålla en konstant värme längre tid, när man bakar och sådär (det tar ju trots allt lite tid att t.ex. göra potatisgratäng eller Janssons och tiden i ugnen överstiger ofta vad spritbrännare tillåter).
För oss i vår familj har Omnia blivit likställt med "nybaka croissanter till frukost" och den har varit _mycket_ använd sedan vi skaffade den.
Omnia tycker jag själv passar riktigt bra på trangias kök - men det kräver gas- eller multifuelbrännare (tycker jag) för att enkelt reglera värmen och framförallt för att hålla en konstant värme längre tid, när man bakar och sådär (det tar ju trots allt lite tid att t.ex. göra potatisgratäng eller Janssons och tiden i ugnen överstiger ofta vad spritbrännare tillåter).
För oss i vår familj har Omnia blivit likställt med "nybaka croissanter till frukost" och den har varit _mycket_ använd sedan vi skaffade den.
OK, klart bra idé.I våras när vi diskuterade vitsen med bushcraft som en egen rubrik var det några
som ville diskutera fältugn. Det finns redan en rubrik för matlagning och kök
men då fältugnar knappast är lättvikt och passar bättre för mera stationära läger
tycker jag att vi kan diskutera dem här i stället.
Jag har numera en "Dutch Oven" 12" GSI i HA aluminiumJag har personligen inte mycket att säga men kanske någon nu har hunnit
testa sin gryta/ugn och vill komma med goda råd eller ställa frågor?
(borde kanske skriva aluminum eftersom den är amerikansk... ;-) )
kombinerad med en modifierad* locklyftare från Petromax.
Har aldrig ångrat de köpen! HA Aluminium är klart mycket lättare än gjutjärn!!!
Funkar klockrent att såväl baka i som tillreda långkoksgryta.
/Odd
* Kortade av, och återsvetsade, lodrät krokstång så att den grep lite fastare i GSI-locket...
Senast ändrad:
Är det en omnia du menar?
Nåt sånt. Minns inte vad den hette.
Har GSI någon EU agent?
Jag har en 8 kg fältung och den får pga vikten stanna hemma mest. Hur grovt är järnet i locklyftaren?
go tur
Jag har en 8 kg fältung och den får pga vikten stanna hemma mest. Hur grovt är järnet i locklyftaren?
go tur
Senast ändrad:
Är det en omnia du menar?
Nåt sånt ser den ut. Minns inte vad den hette.
Det stämmer nog som Kotten säger. Min har blått lock, ganska ljust eller mellanblått kanske det heter.
Vi lyckades faktikst baka bröd på spritlåga med gott resultat. Tror det var scones vi gjorde, fast som en stor kaka då. Till allmänt förtret på tältplatsen på Gotska sandön. Hade nämligen fixat plats i jordkällare och leverans av färskvaror från Fårösund med KA. Så vi hade smör och ost till sconesen och riktig mjölk i teet. De andra som var där hade inget av det. Inte hade de färskt kött och potäter till middan heller. Och ingen öl till. :-D
Och så finns det ju den klassiska varianten:
Ryssugn från 1700-talet – i datorn
Hur ser en ryssugn ut? Egentligen? Med Kulturbyråns nya 3D-teknik kan man få en bättre uppfattning, utan att behöva gå ut i skogen. I lördags uppmärksammade byrån europeiska kulturarvsdagen med att...
www.nyan.ax
Vet inte, jag köpte min aluminium-fältugn på XXL i Uppsala. (Och det är väl ett norskt företag iHar GSI någon EU-agent?
grunden...så de kan ju vara professionellt smugglade över Kölen... ;-) ) Vi stod och diskuterade
kikarsikten och lite sånt (Picatinny eller Weaver med mera) när jag fick syn på en Dutch Oven i
hyllan bredvid - i aluminium! Det blev affär direkt, men inte på siktessystemet...
OT: Lutar åt Picatinny nu - då kan jag enkelt byta till rödpunkt när kikaren är för specialiserad...
En Husqvarna m/38 med Picatinny rail - huga...
GSI's aluminiumtolva väger 3,2kg (varav locket utgör 1,35kg) och rymmer bräddfylld 6L
8mm i diameter.Jag har en 8 kg fältung och den får pga vikten stanna hemma mest.
Hur grovt är järnet i locklyftaren?
Njutvandringar att längta till
Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.
Få Utsidans nyhetsbrev
- Redaktionens lästips
- Populära trådar
- Aktuella pristävlingar
- Direkt i din inkorg