ergonomiska handtag

Hur undviker man att fingrarna domnar bort under längre cykelturer? Senast var jag ute pa en 5-dagars tur och tog ca 3-4 dagar innan känseln i lillfingrarna var tillbaka till 100%. Momentant kan man ju fa tillbaka blodflödet genom att helt enkelt släppa styret, men det haller ju inte i längden. Orsaken är ju att man lägger hela tyngden pa händerna när man lutar sig framat och cyklar pa. Efftersom jag redan har en ganska upprätt sittställning pa min mtb sa kan jag inte ändra nagoting där för att avbelasta händerna mer. Finns det ergonomiskt riktiga handtag eller vad gör man?

/stefan
 
nja

Vet inte. Jag tycker inte det blir bättre med barends.
Har man DH-styre går det ju inte heller att ha på några barends.
Ett tips är att köra med böjda armbågar.. och sen raka och flytta runt lite.
Thomas.
 
Fel sittstälning!

Hej Stefan! Någonting är troligen fel i din sittställning!
Du skall inte använda styret som en plats där du parkerar en del av din kropsvikt!!!
Kroppsvikten skall bäras upp av mag och ryggmuskler. Styret är till för att "ta spjärn med"(ja, förutom själva styrfunktionen alltså..:)!). Därför bör du titta på vad som är orsaken till att du lägger denna vikt på styret och ändra detta!

- Är avståndet mellan sadel och styre rätt? Om det är för långt får du hänga framåt med mer tyngd på händer och handleder. Är det för kort slappnar man av i rygg och mage eftersom styret är så nära att det är svårt att inte hänga över styret. Att avståndet inte stämmer kan bero på flera saker, så be en duktig cykelförsäljare ge dig tipps om rätt avstånd eller kolla på länkarna nedan. Många MTB och racer ramarna har ofta långa över rör som oftast är dåligt anpassade för "vanliga" motionärer med dåligt tränade muskler i mellangärdet. Fel sittställningen gör sig därför snabbare påmind för en motionär än för en vältränad cyklist

- Säger inte att följande gäller dig, men oftas beror det dock domningarna tyvärr på att de flesta har en dålig hållning och låter huvudet sjunka ner emellan axlarna("hösäck!"). Man hänger mot styret med raka armar och slappnar samtidigt av i mage och rygg så att överkroppens vikt endast vilar på rumpa och händer/handlederna.
Mage och ryggmuskulatur är källan för den pedalkraft som benen genererar. Man använder helt enkelt överkroppen som stöd vid rundtramp. Mao kan man få både dålig framdrivning och domningar om man sitter som en "hösäck". Ev får man så småningom även problem med nacke ock rygg. Att träna mage och rygg är därför lika viktigt som benen för att bli bra och må bra som cyklist.

- Dina domningarna i fingrarna orsakas av att du pressar och spänner musklerna i handen under lång tid och detta i en kraftig vinkel. Tillsammans med det ökande blodflödet till handen trycker det på nerverna till fingrarna. Kvarstår dina besvär med domningar även efter cykelturen kan de bero på medecinska orsaker. Handlederna på människor är nämligen ofta för trångt konstruerade! I handleden samsas en rad blodomlopp, muskler och nervknippen(framför allt till fingrarna) så om du upplever domningar även vid andra tillfällen och/eller om du upplever att domningarna vid cykling förvärrats med åren, bör du kontakta en läkare.
Jag genom gick själv en operation nyligen i båda handlederna då de var så trånga att det tryckte på nerverna med följd att de blev inflamerade och domnade i tid och otid. Besvären gjorde sig på minda första gången då jag för flera år sedan tävlade i MTB och arbetade långa pass.
Domningarna blev med tiden allt sämre men anledningen var till för ett och halvt år sedan okänd för mig. Problemet avhjälptes genom att doktorn skar av tummuskelns infästning i handflatan samt öppnade upp de rör som nerverna till fingrarna löper i så att det skapades mer utrymme när det läkte ihop.
Är i dag helt symtomsfri och hojar allt jag kan...;)

http://biketrail.318.nu/ (Klicka på mektips, cykeljustering)
http://www.bsn.com/cgi-bin/ergobike.cgi
http://www.wombats.org/s95fit.html
http://www.bicyclesports.com/technical/positioning/index.html
http://www.peterwhitecycles.com/fitting.htm
http://www.nettally.com/palmk/BikeFit.html
http://www.ultracycling.com/equipment/bikefit.html
http://www.bikefitting.com/
http://www.rodcycle.com/About/fitinst.htm
http://sheldonbrown.com/frame-sizing.html
 
annat

Jag har annars märkt en sak. Innan jag började styrekträna kunde jag tex sova på armen utan att den domnade men nu kan den domna efter typ 2 min.
Eftersom jag inte körde MTB innan jag började träna är det svårt att säga men tror det är samma med mina händer.

En skum sak är dock att det känns som om bara lill och ringfinger muskel/nerver ligger i klämm.

Det känndes mer när jag körde med barends så mitt problem är inte så stort nu samt att sitter lite mer upprätt.

Förresten Peter.. vad fasen gör man om dämparen gör så att styret kommer lite för högt upp. Höja sadeln går ju inte.
Thomas.
 
Det där att det bara är lill- och ringfinger som "kommit i kläm" är inte så konstigt. Jag hade samma problem. Cyklade 15 mil på min mtb (sadeln en bra bit högre än styret) och fick domningar i vänster lill- och ringfinger som inte släppte (det har det dock gjort nu, 2 mån efter cykelturen). Jag gick till en ortoped som förklarade det.

Det finns två nerver som man kan klämma. I det ena fallet kallas det karpaltunnelsyndrom och omfattar tumsidan av handen, t o m halva ringfingret. Man klämmer oftast nerven precis nedanför handflatan. I det andra fallet (som jag inte kommer ihåg namnet på) tappar man känseln i resten, d v s halva ringfingret och lillfingret. Denna nerv går lite mer på utsidan av handen.

Jag var hos min läkare efter en månad, han sa att man bör ge det två månader, det brukar gå tillbaka. Om inte så får man gå till en handkirurg, som öppnar upp och minskar trycket mot nerven.

/Håkan
 
Börja med sittställningen

Hejsan!

Jag tycker du ska följa the dudes råd o exprimentera lite med sittställningen, har efter 10 års mountainbike cyklande lärt mig att bara någon centimeter hit eller dit gör en stor skillnad, speciellt om man kör ofta o långt som du verkar göra. I senaste nummret av funsport mountainbike har dom en artikel om ramstorlekar och sittställning, kan ju vara värt en titt.
Lycka till!
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
bergholm Ritchey WCS Handtag Mountainbike 8
avslutatmedlemskap150217 Rackarns handtag Mountainbike 3
Handtag till v-brakes Mountainbike 1

Liknande trådar