Enkla kortvandringar i Frankrike

Kommer tillbringa ett par veckor i Frankrike i sommar, troligen i Provence med omnejd, och vill dra med min inte helt friluftsfrälsta reskamrat på ett par kortare dagsturer. Målbilden är alltså att de ska vara vackra, lättillgängliga (med bil) och inte alltför avancerade tekniskt. Alla förslag mottas gärna! Kosan kan komma att styras om från Provence (t.ex. om det blir alltför varmt), så ös på med tipa bara. Även NV Italien kan komma ifråga, förstås.
 
Frankrike har ett mycket bra utbyggt nät med vandringsleder, utgående från Grande Randonnée lederna, med kortare leder som ansluter till dessa. Oftast går ju vandringslederna på de mest natursköna platserna.

http://en.wikipedia.org/wiki/GR_footpath

Men just i Södra Frankrike finns ju två mycket klassiska vandringar:

Dels vandringen upp på Mont Ventoux (inte speciellt avancerat) . Diktaren Petrarca var inte den förste som besteg berget, men många anser att han var den första någonsin som i text skildrade en "nöjesvandring", när han vandrade upp på Mont Ventoux 1336:

http://en.wikipedia.org/wiki/Petrarch#Mont_Ventoux

Robert Louis Stevensons vandring med åsnan Modestine i Cevennerna 1878 är också en mycket klassisk vandring, som nu också fått namnge en vandringsled (OBS! Leden går inte riktigt där Robert Louis Stevenson gick):


http://www.gr70-stevenson.com/en/trail.htm


Lästips:

Fredrik Lång har givit ut essäsamlingen "Vägen, vandringen och livet", där han b l a vandrar både i Petrarcas och Stevensons fotspår.
 

Liknande trådar