Elda plastpåsar

Många tillverkare av plastprodukter, däribland plastpåsar, hävdar att de med fördel kan eldas utan att några skadliga ämnen alstras. Detta med motivationen att slutprodukten endast blir koldioxid och vatten.

Nu vill jag komma till saken: Är inte plast en råoljebaserad produkt=fossil Co2?

I så fall bidrar ju detta till ett ökat tillskott av denna växthusgas som vi redan har för mycket av.

Många kommuner har valt denna metod att bli av med sina plastpåsar. Har de köpt plasttillverkarnas argument eller har jag fel?

//Janne
 
CO2

Hejsan,

Jag var faktiskt vaken på några kemilektioner i skolan. Där fick vi lära oss att vid all förbränning så får man fram CO2, Har jag fel?

Vid regranuleringen framställs CO2 också.

Vad skulle Ni vilja göra med plasten för att bli av med den?
/Henrik
 
Några åsikter om källsortering

Jag var faktiskt vaken på några kemilektioner i skolan. Där fick vi lära oss att vid all förbränning så får man fram CO2, Har jag fel?
Låter rätt, koldioxid & vatten bildas. Har för mig att kolmonoxid bildas av ofullständig förbränning, men jag kan ha fel...
Vad skulle Ni vilja göra med plasten för att bli av med den?
För att sticka ut hakan lite - bränn skiten istället för att källsortera den. Anledning: de sopor som INTE källsorteras bränns i de flesta fall på fjärrvärmeverk. Där tillsätter man olja i soporna för att få dem att brinna. Mer plast i soporna = mindre tillsats av olja?
Glas och metallburkar är det jag tycker verkar vettigast att källsortera, följt av papper. Gamla batterier är naturligtvis också bra att samla in, synd bara att antalet batteriholkar verkar vara litet nuförtiden.
 
Observera...

...att jag undrar om plasten har fossilt ursprung. Det stämmer att de flesta kommuner eldar upp plasten, vilket jag redan skrivit. Är plasten fossil? Vet någon?
//Janne
 
Vanlig plast gjord av olja är av fossilt ursprung. Vid optimal förbränning bildas endast koldioxid och vatten, men med fel temperatur eller luft/bränsleblandning lär det ju bli biprodukter (om någon nu funderar på att elda plast på egen hand)
 
Fossil

Det är riktigt att plast tillverkas av olja=fossil råvara.

Tillskottet till växthuseffekten räknas i detta fall vid produktionen av plasten när man använder oljan i första läget. Är plastpåsen tillverkad av återvunnen plast är det bara i den mån som ytterligare olja krävs i processen som den anses ge ytterligare koldioxidutsläpp till atmosfären.

Sopor räknas därför i det här sammanhanget som biobränsle (utom om man behöver tillsätta olja som stödbränsle då själva oljan är ett fossilt bränsle på samma sätt som bensinen till bilen). Om plasten får ligga och brytas ner på tippen frigörs samma mängd koldioxid som om den bränns, men under längre tid.

Argumenten för eller emot återvinning har dragits i många sammanhang. I princip kan man ju säga att det inte finns några skäl till att sända i väg obrännbart material till sopförbränningsstationen (till exempel glas och metall) viktigare ändå är kanske att se till att sopor som innehåller miljöfarliga ämnen som tungmetaller inte kommer med, även om de flesta sopförbränningsanläggningar har tämligen effektiv rening.

I plastens fall får man göra en avvägning av hur långt den måste transporteras för att återvinnas (transporterna som ofta sker med lastbil bidrar ju också de till koldioxidutsläppen). då får man också i jämförelsen tänka på att den jungfruliga råvaran, i det här fallet oljan, också måste transporteras till plastfabriken. På samma sätt får man göra med papper: det går åt mindre energi att göra papper av returpapper än av stockar. Å andra sidan måste returpappret transporteras från återvinningsstationerna till pappersbruken. Detta får man i sin tur jämföra med hur mycket energi det går åt att transportera stockarna till pappersbruket.


/Johan Ö
 
Varför plastpåsar?

Jag antar att eftersom frågon om plastens ev. innehåll av fossil CO2 ställdes här på Usidan så är det frågan om plastpåsar som används i något slags friluftssammanhang?

Det finns faktiskt en möjlighet att slippa utsläpp av CO2 från dessa plastpåsar, vare sig detta sker när man eldar plastpåsarna i brasan ute i skogen (vilket jag inte rekomenderar), eller om man tar med sig påsen hem och slänger den i soporna (med påföljande utsläpp av CO2 vid transport av nämnda plastpåse till sopförbränning).

Skaffa tygpåsar i stället!
 
Svälja älgar och sila mygg

eller hur var det man säger?

Egentligen så är det en storm i ett vattenglas att diskutera plaspåsarnas vara eller icke vara. I det stora hela gör det knappas någon skillnad, i alla fall inte om man sätter det i relation till all den negativa miljöpåverkan som fliluftsliv orsakar i övrigt, exempelvis bilresor till fjällen, markslitage, tillverkning av ryggsäckar, sovsäckar, tält, gaskök etc, etc.

Men förhoppningsvis så är den totala miljöpåverkan av friluftsliv mindre än den som skulle bli följden om alla frilufsare bytte hobby och började köra traktorpulling...

Bara en tanke...
 
Bränn, bränn, bränn

För att sticka ut hakan lite - bränn skiten istället för att källsortera den. Anledning: de sopor som INTE källsorteras bränns i de flesta fall på fjärrvärmeverk. Där tillsätter man olja i soporna för att få dem att brinna. Mer plast i soporna = mindre tillsats av olja?

Nja så enkelt är det nog inte, som någon sa blir det koldioxid/vatten vid fullständig förbränning (vid höga temperaturer, typ sopförbränning). Det kommer massa andra skumma saker annars.

Ett litet test du kan göra, ställ dig i ett litet rum med en masssa plastpåsar och elda upp dem genom att tända eld på dem, om du bara lyckas att få koldioxid och vatten utan en sotflaga har du lyckats med fullständig förbränning, snyggt jobbat! Jag tänker då inte prova;-)

På sopförbränningsanläggningar brukar de i alla fall ha hög temperatur, cyklonbrännare, filter osv...

Sen kan en tygpåse av bomull som har "tillverkats" på ett genmodifierat bomullsfält söndersprutat av kemikalier och gödningsmedel kanske inte vara så mycket miljövänligare än plast.

Men ull då, får är ju miljövänliga, titta på Färöarna tex, inga träd kvar eftersom fårskötseln har käkat upp undervegitationen osv...
[Ändrat av fafner 2002-08-18 kl 16:40]
 
Hm, det går kanske att tillverka miljövänliga påsar av det ludd som man får i torktumlaren?

Nä, men alvarligt. Det är bara att inse att allting man gör, och allting man köper påverkar miljön på ett eller annat sätt, och att en vanlig dödlig aldrig kan överblicka den fulla konsekvensen av det man gör.

Man bara det att man tänker tanken "undrar om detta är åt helsicke för miljön?", är en stor vinst.
 
Plast eller PVC ?
Jag tror inte man hittar några plastpåsar av PVC i Sverige idag, men det finns nog en hel del annan plast som är just PVC. Dvs (jag sov på kemilektionerna)polyvinylklorid som vid förbränning (el. annan nedbrytning)bildar dioxiner, ett ämne som enligt Greenpeace förekommer i alltför höga koncentrationer i askan från våra sopförbränningsanläggningar.

M.a.o. köp inte vilken plast som helst ställ krav, eller fråga. Oavsett det gäller plastpåsar, cykeldäck, datorer, kartfodral eller golvmattor.

Lasse
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
jamo Är det ok att elda i naturen? Miljöpåverkan 7
avslutad_10_08_20 Plastpåsar i biogas/kompost Miljöpåverkan 14

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg