Ekerspänning

  • Trådstartare ansreas.brandt@sweco.se (Andreas Brandt)
  • Start datum

ansreas.brandt@sweco.se (Andreas Brandt)

Gäst
Jag har läst Niklas Invar-Nilssons artiklar om hjulbyggen och har några frågor. Om man ska spänna ekrar för att få jämn ekerspänning enl. principen 1/2 varv i mitten och 1/4 varv på de två närliggande ekrarna och det bara växlar så att ekern som tidigare var mindre spänd än de andra nu blir mer spänd. Ska man då vara nöjd med spänningsskilnaden mellan ekrarna? (det kan höras ganska stor skillnad när man "spelar harpa" kan det bero på att ekerspänningen är för låg?)
 
Jämn ekerspänning

Om du utgår från att alla ekrar är av samma längd och samma dimension, ska det vara samma ton på alla ekrarna på samma sida hjulet. Annars är det ojämn ekerspänning och det leder ovillkårligen till ett svagare hjul som otrevligt snabbt blir skevt.


Om du har låg ekerspänning, ger små spänningsändringar mellan olika ekrar tydliga utslag på tonen mellan dessa ekrar. Är ekerspänningen däremot hög, krävs stora spänningsskillnader för att ekrarna ska avge olika toner (och olika utslag på ekertensiometer). Det klart bästa sättet av avgöra ekerspänningen, är tveklöst att använda en ekertensiometer. Bra ekertensiometer finner du på http://www.wheelsmith.com som säljs på flera amerikanska postorderfirmor.


/Niklas
 

Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg