I förrgår gjorde jag en hälsoundersökning på Läkarhuset i Linköping. Det har jag gjort ungefär årligen sen 2005.
Det mest slående när jag tittar på resultaten under dessa 11 år är att jag ungefär 2011 fick en helt annan kontroll på min vikt - tidigare låg jag oftast över 70 kg, ända upp till 72, nu var jag nere på 66,6. Jag lade om diet i början av 2011 och har bivit mycket kinkigare med vad jag stoppar i mig.
Men jag har aldrig räknat kalorier.
Jag är alltid speciellt uppmärksam på de hälsofaktorer som Andreas Eenfeldt listar i sin bok Kostrevolutionen, kapitlet om metabolt syndrom.
Midjemått: riktvärdet är 102 cm!! Jag ligger vid 80 på morgonen, det är något vi inte behöver bry oss om. Redan vid 85 skulle jag känna mig plufsig.
Blodsocker: riktvärde 6,1, jag hade 5,3.
Triglycerider, 1,7, jag hade 0,8.
HDL. Man ska ha över 1,0, jag hade 1,4, idealiskt vore 2.
LDL. Man bör ha under 3,0, jag hade 3,3.
För tredje gången i rad hade jag högt blodtryck, 147/84 - Eenfeldt anger 130/85 som
riktvärde (vården anger 140/90). I december 2012 hade jag 130/80 . Läkaren, som är hjärtspecialist, menade att jag borde lita mer på mina hemmamätningar - dan efter gjorde jag tre i följd, mellan 135 och 125, vilket kanske är godkänt. Ändå funderar jag, eftersom jag i början ofta låg på 130 på undersökningen. Jag var kanske mer avspänd då.
Jag tror både LDL och blodtryck kan förbättras genom kosten, men där är jag som hötappen mellan två åsnor. Min förra PT hävdade att jag äter för lite kolhydrater, medan andra anser att kolhydrater är ett gift att undvika till varje pris. Jag lägger an på fet kost, nötter och fröer till morgonfilen, pinklax och makrill,
sällan annat kött. Isåfall helst vilt (vildsvinsfilé, hjortfärs, t ex).
Läkaren gav tipset om att använda mycket olivolja, vilket jag ska testa - vinäger och olivolja på grönsakerna, egenblandad majonnäs. Salt är en annan faktor. Det jag sätter till själv är minimalt - jag tar ur ett paket som jag köpte för 5 år sen - så det är väl sådant som bröd och ost
man ska vara uppmärksam på. Vilka andra saltfällor finns det?
Vid EKG:t (som var helt normalt) låg min puls på 54, när doktorn lyssnade var den c:a 50.
Min kvälls- eller morgonpuls brukar ligga på 46-50.
Det mest slående när jag tittar på resultaten under dessa 11 år är att jag ungefär 2011 fick en helt annan kontroll på min vikt - tidigare låg jag oftast över 70 kg, ända upp till 72, nu var jag nere på 66,6. Jag lade om diet i början av 2011 och har bivit mycket kinkigare med vad jag stoppar i mig.
Men jag har aldrig räknat kalorier.
Jag är alltid speciellt uppmärksam på de hälsofaktorer som Andreas Eenfeldt listar i sin bok Kostrevolutionen, kapitlet om metabolt syndrom.
Midjemått: riktvärdet är 102 cm!! Jag ligger vid 80 på morgonen, det är något vi inte behöver bry oss om. Redan vid 85 skulle jag känna mig plufsig.
Blodsocker: riktvärde 6,1, jag hade 5,3.
Triglycerider, 1,7, jag hade 0,8.
HDL. Man ska ha över 1,0, jag hade 1,4, idealiskt vore 2.
LDL. Man bör ha under 3,0, jag hade 3,3.
För tredje gången i rad hade jag högt blodtryck, 147/84 - Eenfeldt anger 130/85 som
riktvärde (vården anger 140/90). I december 2012 hade jag 130/80 . Läkaren, som är hjärtspecialist, menade att jag borde lita mer på mina hemmamätningar - dan efter gjorde jag tre i följd, mellan 135 och 125, vilket kanske är godkänt. Ändå funderar jag, eftersom jag i början ofta låg på 130 på undersökningen. Jag var kanske mer avspänd då.
Jag tror både LDL och blodtryck kan förbättras genom kosten, men där är jag som hötappen mellan två åsnor. Min förra PT hävdade att jag äter för lite kolhydrater, medan andra anser att kolhydrater är ett gift att undvika till varje pris. Jag lägger an på fet kost, nötter och fröer till morgonfilen, pinklax och makrill,
sällan annat kött. Isåfall helst vilt (vildsvinsfilé, hjortfärs, t ex).
Läkaren gav tipset om att använda mycket olivolja, vilket jag ska testa - vinäger och olivolja på grönsakerna, egenblandad majonnäs. Salt är en annan faktor. Det jag sätter till själv är minimalt - jag tar ur ett paket som jag köpte för 5 år sen - så det är väl sådant som bröd och ost
man ska vara uppmärksam på. Vilka andra saltfällor finns det?
Vid EKG:t (som var helt normalt) låg min puls på 54, när doktorn lyssnade var den c:a 50.
Min kvälls- eller morgonpuls brukar ligga på 46-50.