Re: Re: mitt mål
haskell; sa:
trilobit; sa:
målet är att förbättra min finnmarkstid med ca 1 timme från 7.20 till 6.20 samt att köra långloppscupen nästa år! vad tror du?
Gör som eliten (och elitmotionärerna) och kör mycket (läs: huvudsakligen) på landsväg.
Helt klart. Du behöver mångdträning, och en hel del av det. Nu är vintern här (snart i alla fall) och då är det inte lika kul att lägga tid på mängdträning. Tänk på att du kan minska din träningskvot drastiskt utan att förlora allt för mycket. Se till att träna "nästan" lika ofta som idag, och nästan lika hårt, men inte lika länge. Förstog du?
Vintern kan med fördel ägnas i gymmet med styrketräning för mage och rygg (ta lite på resten av kroppen när du ändå håller på). Lite blandad träning med innebandy, skidor, simmning är alltid bra, för du skall ju orka hålla på med cykling hela nästa säsong, och då är det bra om man tar mer eller mindre paus från cyklingen.
När cykelsäsongen sedan kommer igång (lite beroende på vart du bor) så är det mängdträning du behöver, inget annat. Spara skogsturerna till helgerna och kör då för att det är kul, inte för att träna.
Till exempel kan du köra två pass som är ca 2 timmar och ett pass som är ca 4 timmar. Börja i lugn takt och kör inte ihjäl dig första tre veckorna. Tanken är att du skall börja lugnt så att du kommer igång ordentligt med kroppen och att du vänjer kroppen vid belastningen. Efter tre veckor tar du en paus på en vecka där du kör lättare och kortera pass. Kanske en timme istället för två timmar osv.
Sedan höjer du belastningen succesivt i tre veckors perioder och vilar en vecka mellan varje period. Kom ihåg att träning bryter ner och att vila bygger upp.
Börja med att planera dina "toppar" så att du kommer till tävlingen veckan efter en viloperiod. Då är du som piggast i kroppen och troligen riktigt motiverad.
Dagarna innan loppen så är det lugnt och vila som gäller. Om du absolut måste ut och cykla så rulla på låg belastning och högre kadens.
För att göra distanspassen roligare kan du lägga in massa olika saker såsom rundtrampsträning, lyktsstolpsspurtar, backspurt, kadensträning och så vidare.
Rundtrampsträning:
Kör med bara ena foten iklippad och öva dig på att trampa så runt som möjligt. Detta gör ditt rundtramp effektivare. Du skall hela tiden ha runt tramp och bra kadens. Börja på låga vbäxlar och låt det byggas på eftersom så kommer du snart upp i fart med bara ett ben. Växla ben efter ca 500 meter och upprepa tre gånger.
Spurtträning
Detta kan man göra på olika sätt. Några olika metoder är att spurta uppför varje backe (kan bli riktigt jobbigt om du har en backig runda). Detta är bäst att göra om du har cykelpolare med dig, för då blir det lite mer tävlingskänsla.
Sedan kan du använda lyktstolparna, speciellt om du är ensam. Ligg på en bra belastning, sedan spurtar du till nästa lyktstolpe. Sluta spurta, men fortsätt trampa och vila till nästa stolpe. Vid nästa stolpe spurtar du igen till nästa stolpe där du återigen slutar spurta (men fortsätter trampa). Fortsätt så tills du inte orkar mer
Kadensträningen hör ihop med rundtrampet. Att bara trampa snabbt är meningslöst, du skall göra det med bra rundtramp också. Börja på lätta växlar och kör sakta. Tanken är att du inte skall hoppa i sadeln och att du inte skall vicka på höften. Håll en kadens på 60 ungefär. Sedan höjer du kadensen var 30:e sekund tills dess att du inte kan trampa runt ordentligt, eller tills dess att du börjar hoppa i sadeln. Då sänker du kadensen bara lite och kommer ihåg vilken nivå du låg på. Nästa gång du startar så höjjer du utgångskadensen med 10 och fortsätter tills dess du börjar fela enligt ovan. Upprepa tills du kan hålla ca 130 i åtminstone en minut. Tanken är inte att du skall hålla 130 i kadens hela tiden utan att du skall förbereda muskler, leder och ligament på belastningen. Kör den typen av träning ca var 14 dag.
Det finns väl mer att säga, men det blir för långt då.
/Mattias