Astma
Hej,
Dykläkaren Hans Örnhagen har en hemsida där han tar upp detta. Nedan följer hans svar på frågan (tagen från hans hemsida:
http://hem.passagen.se/dykmed/index.html#content )
"Vad vet vi om astma?
Astma innebär att luftrören är extremt känsliga för något ämne och att de drar ihop sig, vilket innebär att det blir svårare att andas. En sänkt andningskapacitet kan vara en riskfaktor i dykning och därför lägges stor vikt vid lungornas funktion vid en medicinsk undersökning före dykning.
Astma kan utlösas av flera olika orsaker. Bland de vanligaste är pollen, hud och hårceller från djur, damm och kemiska ämnen men även luftvägsinfektioner, kyla och ansträngning kan utlösa astma. Det är de två sist nämnda faktorerna som utgör den största risken i och med att stimulus eller den utlösande faktorn finns med vid dykningen. De tidigare nämnda faktorerna kan man ju undvika och om man redan fått astmaanfallet kan man ju undvika att dyka.
Tidigare var man rädd att ett astmaanfall under dykning skulle göra det svårare för luften att lämna lungorna i samband med snabb uppstigning och därmed öka risken för lungbristning. Denna risk har nu tonats ner och den främsta bidragande orsaken till att astmatiker avrådes att dyka är den begränsning av arbetskapaciteten man får i samband med ett anfall. Under vistelse i vatten, som i sig leder till en belastning på ventilationen, kan astmaanfallet leda till drunkning.
Genom undersökning med spirometri i olika former kan luftrörens reaktionsbenägenhet undersökas. Vanligen används kemiska substanser, som får inhaleras (inandas) i samband med undersökningen, för att utlösa sammandragningar i luftrören. Den optimala tekniken för utredning rörande lämplighet för dykning är att i samband med ett arbetsprov låta den som undersöks få andas kall luft. Före och efter arbetsprovet gör man spirometriundersökning.
Det finns i princip två olika sorters läkemedel för att lindra effekterna av astma. En akutmedicin som vanligen inhaleras och som redan efter kort tid vidgar luftrören och häver anfallet. Den andra typen, som också kan inhaleras, tas regelbundet som profylax och den gör att anfallsbenägenheten blir mindre.
Rekommendationer
Grundregeln är att personer med uttalad astma bör inte dyka eftersom hyperreaktiva luftrör kan reagera för ämnen som normalt inte ger astma och någon säkerhet att exempelvis en pollenallergiker inte kommer att reagera på kall saltvattenbemängd luft finns inte.
Undantagsregel är att astmatiker som är välinställda på kronisk medicinering med sk steroider och således har en normal reaktionsbenägenhet i luftrören kan dyka. Personer som behöver tilläggsmedicinering med akutinhalation med luftvägsvidgande medel bör dock inte dyka. Vad som är acceptabelt vad avser mediciner avgörs från fall till fall av den undersökande läkaren.
Den som har astma och dyker måste vara ärlig mot sig själv och sina kamrater och undvika att dyka om det finns den minsta misstanke om att sjukommen ändrat karaktär medicinen inte skyddar fullgott mot den situation som andning av kall saltbemängd luft vid förhöjt tryck innebär."
Om du har några fler funderingar så är det bara att maila eller ringa till Hans Örnhagen. Information om gratis rådgivning hittar du på hans hemsida.
Lycka till
/Stefan Lidén
http://www.immersed.net