Dubbelpik Kompardell

Hejhej!

Jag var på iskunskapskurs idag och det var mycket bra och inspirerande.

Har precis börjat åka och finslipar tekniken på bandybanan för tillfället.

För att ge sig ut på turer så behöver jag en bra dubbelpik. Det är väldigt förvirrande att läsa trådar om pikar här.

Jag funderar på en modell som heter Kompardell Ice hunter Tele II, är det någon som vet om detta är en bra modell som funkar bra till gruppåkning och som håller bra?

http://www.skistart.com/swe/langfar...prisjakt&utm_medium=cpc&utm_campaign=prisjakt

Jonas
 
När det gäller vilka pikar som är bra så skulle jag säga att din egen pik som du känner är den bästa.

Om det är den första piken man skaffar blir läget lite annorlunda. Det finns flera olika skolor och du kan läsa massor om dem här på utsidan.

Oavsett vilken skola man väljer (tung och grov eller lätt och vass) så skulle jag säga att Komperdell är en mycket dålig pik. Jag är tom beredd att hävda att det inte är en pik utan endast en stav. Enligt mig är Komperdellen den sämsta piken på marknaden (om man nu kan kalla den pik)
 
Här måste jag helt hålla med Benji. Denna stav använde jag under mina första år på skridskor och tyckte då att den var ok. När jag sedan för första gången fick låna en pik insåg jag hur dålig den egentligen var.

Den är kort och gott en stav och använder man massor av kraft kan den pika 4 cm, men då slits spetsen ner ganska fort och måste slipas. Vad man kan göra (med tvekan) är att använda en enkelpik och staven just vid stavgång om man har behov av extra stötte. Själv delade jag med sambon och vi hade en teleskopstav och en Lundhagspik.
 
Tyvärr

så är det inte många pikar på marknaden där tillverkaren prioriterar funktionen bärighetsbedömning.

Teleskopstav blir alltid svajigare än ett helrör av samma dimension och jag menar att det i det här fallet är ett feltänk.

Vad menar du när du skriver att pikdebatterna här är förvirrande?

Thure
 
Tack så mycket, bra att veta! Kompardell har ju annars ett bra rykte inom skidstavar men det är klart att det kanske inte åks så mycket skridskor på tunna isar i Österrike.

Jo det förvirrande är just det Benji skriver om olika skolor om pikar. Och precis som du skriver Thure så verkar inte bärighetskänslan vara prioriterad. Jag har inte åkt med pik och kan därför inte relatera till diskussionerna på samma sätt som mer erfarna åkare. Och för att få komma ut i grupp och lära mig åka behöver jag en dubbelpik.

Slipspecialisten, som jag tycker är en trevlig handlare har dubbelpikar från Lundhags och Zandstra https://s32.digisecure.net/slipspecialisten-se/shop/index2.asp

Vilken av dessa är att föredra, eller är båda kassa? Jag hoppas på att Lundhags är bra eftersom jag är student men vill samtidigt inte vara dumsnål.

Jonas
 
Lundhags

orange pikstav vet jag många som använder och som är nöjda med. Har bara testat lite grand och äger inget eget par.

Zaandstra kanske är lika bra men där har jag inte tagit del av några erfarenheter.

Thure
 
Jag skrev ovan att sambon och jag delade på våra stavar. Det innebar att vi hade varsin Lundhags och varsin teleskopstav vilket fungerade med tanke på pikande. Genom detta vet jag att jag var förnöjd med Lundhags. Fick sedan ett par pikmakarns, men hade nog med facit i hand hellre fortsatt med Lundhags
 
orange pikstav vet jag många som använder och som är nöjda med. Har bara testat lite grand och äger inget eget par.

Zaandstra kanske är lika bra men där har jag inte tagit del av några erfarenheter.

Thure

Jag har sedan ett antal år tillbaka en Lundhags orange dubbelpik med 4-kantpets (pyramidformad). Sedan jag köpte min pik har Lundhags bytt färg på piken ett antal gånger. Om dom gjort några fler ändringar än bytt färg har jag ingen aning om.

Slipspecialisten har fortfarande kvar (rea) Lundhags orangea med 4-kantpets fast bara 150 cm långa.

Zaandstra dubbelpik med 4-kantpets har vad jag förstått inte den löstagbara tyngden i ena piken som Lundhags har.

/Per
 
Även jag har den orangea Lundhagspiken. Jag tycker det är en bta kompromiss mellan isbedömningsegenskaper och stakförmåga m.m.

Skillnaden mellan den Orangea och den nya är förutom färgen annat handtag och hur fästena för att koppla ihop pikarna är fästa i rören.
Handtagen märker man nog ingen skillnad på men fästena på den oranga är poppnitade vilket håller mycket dåligt (dock lätt att laga). På den nya är de skruvade.

Köper du den orangea så tänk på att den måste vara rätt längd och den finns bara i 150cm hos Slipspecialisten. Anledningen till att rätt längd är ett krav är att den inte går att kapa pga av fästen och handtag/flythjälp om du vill ha kvar deras funktion.

När det gäller Zaandstras dubbelpik är den mycket lik Lundhagstpiken men saknas som nämts tidigare tyngden i ena piken (d.v.s. är ca 20% lättare totalt sett) och fästena för att sätta ihop pikarna är mycket dåliga både gällande användbarhet och hållfasthet. (Tror att fästena från början var likadana men att Zaandstra fick sluta med dem pga avsaknad av rättigheter för dem)

/Benjamin
 
När det gäller längd på pik finns det även här olika skolor. Vissa vill ha lång, andra kort.

Själv är jag 184cm lång och har 150cm pik vilket jag tycker fungerar bra även om jag upplever det som att den är i längsta laget. (Nästa pik blir nog någon/några cm kortare för min del.)
Tror 150cm kan passa dig mycket bra.
/Benjamin
 

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg