drömcykel + tillbehör

Är riktigt grön på detta men ska införskaffa ett gäng prylar nu till sommaren och ska förhoppningsvis använda dom några år framöver.

Har suttit och läst forum och recentionsbank men det enda jag spikat hittills är:

Western Mountaineering High Lite,
Hilleberg Akto
Thermarest Prolite 4.
Lutar åt ortlieb-väskor med.

Nu till det viktigaste - cykeln. Tänkte väl lägga ned mellan 10-15,000 på den men kostar det mer så kasnke jag skär ner på nån annan utrustning och köper det vid senare tillfälle. Försöker främst skapa mig en liten referensram på prylat/pris nu initialt.

Vilka märken är kända för kvalitet? Vilka ska man akta sig för? Ska man beställa något från utlandet och hur lång tid tar leverans? Finns det någon färdig modell som "har allt" eller ska man ge sig in och köpa delar enskilt? Typ sadel, styre, däck mm?

Någon som vet om en eller ett par cykelaffärer i stockholmsomrädet där dom är riktigt proffsiga och inte bara försöker sälja så mkt som möjligt?

Vad skulle er drömcykel vara utrustad med för prylar om ni fick välja fritt?

Några delar som jag funderar på nu är;
Kevlardäck - Något att ha?
Kolfiberram - eller ska man satsa på järnram ?
Hört att lädersadlar ska bli riktigt skäna när man väl suttit in dem - stämmer det?
Vad för slags växlar ska man ha? Hört om några olika typer.

Det var väl allt hittills :) Om nån kunde komma med nåt fint svar på åtminstone en av frågorna skulle jag bli jätte tacksam! Tack på förhand.
 
Hilleberg,däck,styre etc

Som jag ser det så finns det bara en nackdel med Hillebergs tält, och det är har man prövat det en gång så vill man aldrig ha något annat tält mao det är tältens tält: It´s simply the best you will ever get. Har själv ett Hilleberg från 1983 som fortfarande är helt vattentätt och det är väl använt. Du kommer inte att bli besviken. Vilket djälva skitväder det än är så vet du med fullständig säkerhet att du får sova gott och helt torrt (i många år framöver).

Cykelaffärer i Sthlm: Tycker nog dom är rätt så proffiga på (vet ej om dom försöker sälja så mycket som möjligt) Cykloteket http://www.cykloteket.se, Jarla cykel http://www.jarlacykel.se/ och även Pedalogerna http://www.pedalogerna.com/ Pedalogerna är en liten butik men med bred kunskap tycker jag.

Har själv en cykel med kevlardäck / Schwalbe Marathon och dom har en fantastisk slitstyrka, det går inte att se att dom har blivit slitna på mönstret och har cyklat på det i drygt 2 år och cykeln har gått cirka 4000 km och jag har råkat cyklat igenom glas ett antal gånger och aldrig fått punka hittills.

Ramen: Ja järnram får du nog leta efter men tror nog du menar stålram eller hur? Vad jag har hört så är Cr-Mo stål helt overträffat vad det gäller styrka och uthållighet och är dessutom lättare att svetsa för alla som kan svetsa om olyckan är framme.

Kjell
 
Stålram ja precis, my bad :)

Tack för länkarna ska kolla upp dem snarast.
http://www.cykelspecialisten.com/ ligger här i närheten - någon som har nån erfarenhet av dem?

Hade tänkt att försöka införskaffa cykeln så snart som möjligt så man hinner cykla in bakdelen lite innan man drar iväg på nåt längre.

Och nu lite mer frågor :)

Vilka essentiella cykelkläder kan man behövas inköpa? Är det stor skillnad från hjälm till hjälm? Min nuvarande hjälm är första bästa billigaste som jag hittade för några år sedan - den funkar väl men den är inte det minsta man kan ha på huvet. Antar att spd-pedaler är standard för denna typ av cykling. Nåt man bör tänka på när man letar skor till dito?

Funderar på att ta den på jungruresa till mälardalsleden sedan. Nyss upptäckt ett gäng leder i och runt stockholm. Kul! Mycket att upptäcka framöver.
 
Om pryttlar

Ja Hillebergstält är bra, men brukas de vintertid så har de åtminstone för mig inte haft mer än dryga tio år i drifttid, det finns oxå många andra bra märken.

Lädersadlar är sköna sitter själv på en Brooks B 17 och understundom på en åldrig Ideale 52. Att köra in dem och vårda dem är ohyggligt mycket lättsammare än vad myten säger.

Kevlar i däcken är toppen om man inte råkar gilla att reparera punka. Jag har goda erfarenheter av Panarace och Continental.

Cr-Mo-stål i ramen är bra har haft tre så'na cyklar och reparabiliteten i busken om man är Långtbortistan eller nå'n annan stans bortom allfarvägen är nog ett gott argument. Avser man hoja runt i Sverige eller Norden eller Europa finns ingen anledning att vara rädd för alu.ramar av god kvalitet. Garantitiden på ramen är en mycket god fingervisning om kvaliteten. Fabrikanter ogillar garantireklamationer. Min nuvarande långfärdshoj har i skrivande stund rullat 19645 km och aluminiumet har ännu ej gett vika trots att det oftast gått med packning och jag har ej undvikit grusvägar. Dessutom är det den stadigaste cykeln med packning jag haft hitintills.

Styre som sadel är en smaksak, jag är numer såld på MTB-typ på styret utrustat med barends för långa distanser. On-one Flegle med skarpare vinklade Ritchey barends är den bästa kombon hittills. Ställbar styrstam är oxå OK. Jag har även haft bockstyren, saknar dem ej.

Växlar är trevligt. Shimano Deore har för mig gått prickfritt i nästan 20 000 km. Har åtta delat bak = 24 växlar räcker gott och är mindre känsligt än niodelat enligt vad jag hört. Vevpartiet fram kan gott vara MTB. Jag har 44,32,22 fram. Det är väldigt sällan jag har fått utlopp för utvälingen 44:11 som är min snabbaste. 22:32 som är den lättaste har jag nog än mer sällan brukat utom i Norge.

När det gäller packväskor är det allra viktigaste att fästanordningarna är starka och stabila. Själv kör jag med Carradice och Parkit.

Cykelskor, paddade cykelbrallor och SPD-pedaler är välsignelser under långa dagar på cykeln.

Cykeldator är en grej som inte skall underskattas varken som nöjesgrej, påhejare och även praktisk pryl.
 
hallå igen!

Cykelkläder? Det finns lite olika varianter. Dels rena cykelbyxor med isytt gelstoppning som också självklart är dyrast, dels löstagbar gelstoppning med fördel där är att man kan ta bort stoppningen och använda byxorna så att säga civilt när man inte cyklar, en annan variant är med cykelkalsonger som man har innanför ex kortbyxorna (finns att köpa som ett sammanslaget kit tillsammnas med cykelbyxor) dock rätt så dyra, kollade på ett par här om dan för 850kr på Cykloteket, men ack så sköna. Tanken med dom är att man INTE ska ha några vanliga kalsonger på sig. Det är sömmarna i dom vanliga kalsongerna som kan ge upphov till skavsår. Man har dom direkt utan någonting under och sedan cykelbyxorna utanpå och dom är fantastiskt sköna. En variant kan ju (som jag kom på nu) vara att bara köpa cykelkalsonger (för att spara pengar) och sedan ha ett par vanliga kortbyxor. Då har du troligen eleminerat skavsårsrisken. Fördelen med cykelbyoxorskombinationen är ex att det finns inga bakfickor som på vanliga byxor som kan skava från sadeln sett utan det sitter endast 1 ficka på mitten av bakdelen på byxorna, ganska genialt i mitt tycke.

Hjälm? Gud vad det skiljer sig från hjälm till en annan hjälm. Har precis köpt en ny cykelhjälm och det är en otrolig skilland i VENTILATIONEN. Enligt Cykloteket så ska min nya hjälm BELL ALCHERA ventilera bättre än om man cyklar utan hjälm. Detta pga. att det är ventilationshål och inte lufthål. På en vanlig lite billigare hjälm så är det bara lufthål uppåt, men på en dyrare hjälm så är det ventilationshål som pressar luften in igenom hjälmen och ut genom stora hål på baksidan. Och det är en grym skilland mot min tidigare hjälm. Så svettas du mycket så kan jag verkligen rekomendera en hjälm med ventilationshål.

Kjell
 
OK komfort

friluftaren; sa:
Tänk på att en alu ram är stummare en en i stål. En stålram är lite mjukare i cyklingen.

Kjell

Min alu-ramhoj har minst lika god långfärdskomfort som mina tidigare Cr-Mo cyklar. Att den ev. är stummare kan i.o.f.s. säkert förklara varför den är så stadig och flexfri med packning, en god sak vid snabb utförskörning med turistpackning.
 
Hjulstorlek och däck samt kläder.
Härhemma spelar det ingen roll men 700/622 rullar lätt.
Ute är 26" mycket vanligare speciellt i Långtbortistan.
Panaracer ger många goa problemfria mil.
Snälla växlar skall det vara! Benen skall gå som trummpinnar, aldrig sega dig...
Cykelbyxor är ett måste. Lösa ärmar och ben samt en framtill vindstoppande cykeljacka är mina tips.

go tur
[Ändrat av johankse 2007-05-12 kl 09:49]
 
Re: Om pryttlar

klippen; sa:
När det gäller packväskor är det allra viktigaste att fästanordningarna är starka och stabila. Själv kör jag med Carradice och Parkit.

Är det Carradice packväskor som är gjorda av kraftig bomullsväv som säljs av vad jag vet Veloform?

Om det är dom, hur är dom? Är nyfiken på dom. Vad jag förstår så är dom mera slitstarka än ex Ortlieb och Vaude.

Kjell
 
Re: Re: Om pryttlar

friluftaren; sa:
klippen; sa:
När det gäller packväskor är det allra viktigaste att fästanordningarna är starka och stabila. Själv kör jag med Carradice och Parkit.

Är det Carradice packväskor som är gjorda av kraftig bomullsväv som säljs av vad jag vet Veloform?

Om det är dom, hur är dom? Är nyfiken på dom. Vad jag förstår så är dom mera slitstarka än ex Ortlieb och Vaude.

Kjell

Mina Carradice är bra, jag har Kendal och det är en retrogrej i alla stycken, de verkar mycket slitstarka och står mot regn bra. Dock har jag här på forat läst om de som haft dålig erfarenhet av Carradice smärtingsväskors regntäthet. Och det kanske inte är nå'n slump att Carradice nu mer har modeller i materialstuk som Ortlieb och Vaude.

Men åter igen jag föll för att de var retro och de duger gott för mina svenska och nordiska cykelfärder och jag. min cykel blir så snygga med väskorna på. Har recenserat dem i recensionsbanken.

http://www.cykelnetto.com verkar ha störst Carradicesortiment.
 
Re: Re: Re: Om pryttlar

_______________________________________________________
klippen; sa:
Mina Carradice är bra, jag har Kendal och det är en retrogrej i alla stycken, de verkar mycket slitstarka och står mot regn bra. Dock har jag här på forat läst om de som haft dålig erfarenhet av Carradice smärtingsväskors regntäthet. Och det kanske inte är nå'n slump att Carradice nu mer har modeller i materialstuk som Ortlieb och Vaude.

Men åter igen jag föll för att de var retro och de duger gott för mina svenska och nordiska cykelfärder och jag. min cykel blir så snygga med väskorna på. Har recenserat dem i recensionsbanken.

http://www.cykelnetto.com verkar ha störst Carradicesortiment.
_______________________________________________________

Tackar så mycket för tipset!!!

Kjell
 
cykel

Cykelspecialisten har vad jag vet ingen specifik långfärdare inne (om de inte har fått in den de senaste månaderna)men perosnalen är trevlig och kunnig i mitt tycke. Cykloteket har ju en Canondale du kan kika på. Lite dyrare dock, ligger på drygt 15 har jag för mig. Om du inte tänker ha allt för mycket packning så har Stevens ( http://www.stevensbikes.se ) en snygg cykel för 12.

//Richard
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Jackiie Surly LHT+tillbehör Långcykling 26
macgunde Bra billiga tillbehör... Långcykling 12
jockeberggren Tillbehör cykelkärra minimaxi Långcykling 0

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg