Jag öppnar en ny tråd i ämnet energimetabolism som förhoppningsvis, genom gemensamma insatser, ska kunna ge en heltäckande bild av hur våra kroppar tar hand om det vi stoppar i våra munnar.
För ytterligare diskussion hänvisas till http://www.utsidan.se/vb_forum/showthread.php?threadid=28865&pagenumber=1
Kalla mig förmäten, men som instiftare av tråden tar jag mig också friheten att öppningstala.
Som jag då förstår det är Kreatinfosfat helt enkelt en fri fosfatgrupp. ADP består som bekant av två fosfatgrupper medan ATP består av tre fosfatgrupper. Har aldrig hört att det kallas så tidigare bara. Det ÄR viktigt att skilja på förbränning och hydrolysering, slarvigt av mig.
Det är också den enda förklaring jag kan tänka mig, att vitt bröd leder till en snabb blodsockerhöjning och därmed ett snabbt överskott av oxalacetat. Det upplagrade glykogenets nedbrytning till pyruvat innehåller ett steg mer än glukosets... Det här känns dock mer som hårklyverier och advokatyrer, snarare än en egentlig förklaring.
Jag har ingen direkt anledning att tro på vikten av att äta lite snabba kolhydrater på morgonen innan träning, men jag har heller ingen direkt anledning att ifrågasätta det. Jag skulle likt Bussman bli glad om någon Professor kunde kliva in och reda ut det här.
Pontus
[Ändrat av Pontus Lundberg 2004-10-02 kl 20:38]
För ytterligare diskussion hänvisas till http://www.utsidan.se/vb_forum/showthread.php?threadid=28865&pagenumber=1
Kalla mig förmäten, men som instiftare av tråden tar jag mig också friheten att öppningstala.
Kreatinfosfat är ett väldigt grundläggande begrepp inom fysiologin eftersom det är accepterat som det "första" energisystemet efter fritt ATP. Vad ortofosfat är kan jag inte säga heller, då jag enbart känner till namnet, men inte kan säga något mer än så. Kreatinfosfat; CrP + ADP --> Cr- + ATP (typ). Just att skilja mellan förbränning och hydrolysering är viktigt tycker jag, men resultatet är ju typ det samma.
Som jag då förstår det är Kreatinfosfat helt enkelt en fri fosfatgrupp. ADP består som bekant av två fosfatgrupper medan ATP består av tre fosfatgrupper. Har aldrig hört att det kallas så tidigare bara. Det ÄR viktigt att skilja på förbränning och hydrolysering, slarvigt av mig.
Fuskade och letade i all hast i lite böcker, men hittar ingenting vettigt om just detta, bara att oxalacetat är en produkt av kolhydrater. Min största frågan är då varför man inte nyttjar glykogenet till detta. Fast det kanske går aningen snabbare genom intag av vitt bröd eller dylikt som innehåller väldigt snabba kolhydrater? Nåväl, intressant är det iaf. Kul om någon kunde ge svar på tal här
Det är också den enda förklaring jag kan tänka mig, att vitt bröd leder till en snabb blodsockerhöjning och därmed ett snabbt överskott av oxalacetat. Det upplagrade glykogenets nedbrytning till pyruvat innehåller ett steg mer än glukosets... Det här känns dock mer som hårklyverier och advokatyrer, snarare än en egentlig förklaring.
Jag har ingen direkt anledning att tro på vikten av att äta lite snabba kolhydrater på morgonen innan träning, men jag har heller ingen direkt anledning att ifrågasätta det. Jag skulle likt Bussman bli glad om någon Professor kunde kliva in och reda ut det här.
Pontus
[Ändrat av Pontus Lundberg 2004-10-02 kl 20:38]