Inte riktigt Greendanger... men jag svarade på din fråga...
Citat:
Ursprungligen postat av
dag.lunden@telia.com
När det är öppnat brukar jag ha det i en plastpåse. Är jag hemma ligger den i kylskåpet, i fält så småningom i magen
.
Har du utrustning för vackum packning när du torkar din egen lövbiff? Vad kostar den och var har du köpt den?
Tror att Dag inte svarat på tråden som jag ställt frågot i utan bara hur man brukar hitta torkat kött i affären, så fråga 1 & 2 kavar står nog.
--------------
Nej, jag har ingen vacummaskin men däremot torkat renkött i kylen både vacumföpackat som i öppnad form i platspåse. Den senare har jag karvar jag på emellanåt, den förstnämda skall också ätas på när det blir dags. Dock tenderar köttet att bli lite torrt efter några år, men håller gör det!
Men för att återgå till ursprungsfrågan:
Det som påverkar ätbarheten är fettet. Fett tenderar att härskna över tid. Griskött gör det efter någon månad, nöt tar längre tid på sig. Älg och ren... Lång tid blir det.. men det riskerar också att bli väldigt torrt. Dock, förvarar man bara köttet torrt så håller det. Hållbarheten ökar om det förvaras svalt.
Dito gäller också för torkad fisk där torsk och lodda håller längre än lax och sill etc.
Papper suger upp fett varför det är vettigt att förvara kött i papperspåse som kan suga upp ev utläckande fett. Men för att unvika att annat kladdas ned är det bra om papperspåsen sedan förvaras i en plastpåse. På så sätt undviker man också nya oväntade smaksensationer...
Jag har personligen aldrig torkat lövbiff, däremot köttfärs, fläskfile, torsk och älg. Älgen blev ingen hit, får smula/mala ned kvarvarande älgkött i pemikan ed när jag får tid att greja till detta. Resten har funkat jättebra som middagsmat efter uppblötning och tillagning.
Hoppas det gav lite ny kunskap.
//Dag