• Om "Fritt Forum"
    Det här forumet är för diskussioner som ligger helt utanför Utsidans intresseinriktning. Huvudsyftet är att moderatorer skall kunna flytta hit trådar som startats i andra forum, men som har bedömts inte passa in där men ändå har en intressant diskussion igång. Men det är också möjligt att starta nya diskussioner här, så länge de inte bryter mot forumets regler.

    OBS!
    Diskussioner och inlägg i det här forumet visas inte på Utsidans förstasida eller på Vad är nytt-sidan, så är du intresserad av diskussioner som ligger utanför Utsidans inriktning bör du själv bevaka forumet (mha Bevaka-knappen.

Det är nog inte bara vid våra eldar, solnedgångar och fikapauser...

... som följande har diskuterats. Men nu har Göteborgs Posten, citerat den 5 mars 2009, hittat fram till de som har något att tillföra.

"En forskare i Wien i Österrike har skådat djupt i fenomenet med ludd i navelen. Han har funnit att vissa hår på överkroppen fungerar som små hullingar som fångar in dammpartiklar och annat bös från kläderna. Håret växer vanligtvis i en virvel runt naveln och luddet transporteras dit under dagen."

Frågor kvarstår såklart kring ökad förståelse av funktionen i sig samt metodiken för blottläggandet av den intressanta hullingfunktionen. Man undrar ju vidare - på återkommande samkväm kring eldar, solnedgångar och fikapauser - hur detta kan förklaras i ett evolutionärt perspektiv.

Tills dess, gott¤ ludd på er alla* !!


(*: som haft turen att begåvats med hullingbemängd överkroppsludenhet.)
(¤: jag föredrar personligen ullludd före syntetludd, men nytvättad bomullsludd har ju sin charm - i urban miljö alltså...)
 
Barnsligt filosofiskt sett kanske luddet fastnar vid naveln för att naveln inte ska bli kall, eller att naveln saknar navelsträngen och därför samlar på sig det som den kommer åt...

Skulle vilja se en studie i om bukomfång <=> naveldjup <=> luddmängd. Har en kompis som är gravid och hon har till sin förskräckelse upptäckt navelludd i sin egen navel för första gången. Hon tror att det beror på att hennes navel blivit djupare.
 
Tack Karolina, för att du fyllde på med fler frågeställningar att dryfta, man vill ju inte att det plötsligt blir alltför tyst där vid elden eller fikapausen. :)
 
´Nu äre ju så här,
att navelludd är samma ludd som man finner på golvet i duschen som släpper från billiga skitstrumpor.

Navelludd är vår tids värsta gissel, då man kan avgöra exakt vad du sysslat med de sista veckorna.

Brukar glo på de däringa avsnitten i tv, "fårensic files" eller Crajm invästegäjtions di kallart, där kan dom ju se om dä va feferoni från City Gross eller Coop, och om han som plocka dom på plantagen hade en halt morsa, jag menar maginnehållet alltså som den numera döa käkat innan mordet.

Samma mä navelludd, dä går säkert o spåra o annelesera i di där mikroskåpen di har, så nu kommer man inte undan om man slår ihjäl nån, di ser allt i navelluddet som jag menar är höljt i dunkel för oss utomstående utan för de rättsmedisinska anstalterna.
att de håller det hemligt är för att mördarna inte ska börja tvätta navlarna, då kan de ju inte spåra mördarens "profil"
 

Bilagor

  • navel.jpg
    navel.jpg
    22 KB · Visningar: 144
Jag väntar fortfarande på att någon av våra stora tillverkare av friluftskläder ska lansera en serie navelludd i dyra syntetmaterial och actionladdade färger! Och så klart med en damvariant med något annorlunda passform. (Förhandlar gärna om priset på denna idé! Hör av er, Klättermusen, Haglöfs, Fjällräven)

Björn