Den växande svenska vargstammen blir ny turistindustri

I ett inslag i Rapport igår (18/3) beskrivs hur den växande svenska vargstammen blir ny turistindustri http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=8834&a=132578 . Inslaget var från Furudal i Dalarna, och i detta fallet var det engelsmän som var på besök. Ett bra exempel på ekoturism, specifika vargturer är väl främst aktuellt vintertid. Men även sommartid borde de kunna ordna turer för att se vilt.
 
Reportaget som Rapport sände gav onekligen en ljusare bild av läget än det reportage som Aktuellt 18/3 sände senare under kvällen angående Naturvårdsverkets beslut att underlätta skyddsjakt på varg http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=7968. Jag vet inte om jag var ensam att uppleva det som om reportern (Elisabeth Höglund) tagit ställning mot varg, men nånstans så känndes det inte som ett riktigt objektivt inslag. Den enda positiva inställning till vargen kom från en kvinna vars boskap blivit riven av varg.

Lösryckta citat är väl aldrig så värst bra, men detta ger lite av känslan i reportaget: "Vi har mött dom som är faschinerade av vargen, men också mött dom som lever i ständig skräck för att vargen ska ta deras djur och kanske också ge sig på människor".

/Jesper
 
Syfte?

Jag vet inte om ELisabeth Höglunds ambition var att göra ett objektivt reportage om Vargens vara eller inte. Om syftet var att belysa varför ändrade regler för skyddsjakt på Varg skulle höja livskvaliteten i glesbygd så var det kanske mer träffande.

Det kändes däremot välidigt ovant att se Elisabeht Höglund i naturen. Hon är på något sätt mer förknippad med reportage från Bryssel och andra politiska centra.
 
STOCKHOLM (TT)
Naturvårdsverket vill ha enklare regler för skyddsjakt på varg. Men förslaget, som lades fram på torsdagen, oroar miljöminister Lena Sommestad. Hon vill inte ha en situation som kan leda till ökad dödlighet bland vargarna.
- Det finns grupper som vill vrida klockan tillbaka i vargfrågan, säger hon.

Enklare regler för skyddsjakt på rovdjur har länge varit ett krav från jägarkåren som anser att de bör få skjuta vargar som attackerar jakthundar.
I dag är det inte tillåtet att ingripa förrän rovdjuret skadat eller dödat ett tamdjur och då endast om fler angrepp kan befaras. Verket föreslår nu att den som äger eller vårdar tamdjur ska få rätt att döda ett angripande rovdjur redan innan detta har hunnit skada tamdjuret.

Tjuvjägare går fria?
Verkets jurist, Jens Abrahamsson, reserverade sig dock mot förslaget, som nu överlämnats till regeringen. Han anser att respekten för rättsordningen kan gå förlorad om förslaget blir verklighet. Den som vill döda en varg löper, med de nya reglerna, mycket liten risk att bli åtalad eftersom det aldrig kommer att finnas några bevis för att dödandet verkligen föregåtts av ett angrepp.
- I praktiken kan det inte bli någon påföljd, säger Abrahamsson till TT.
En komplikation i sammanhanget är att de vargar som oftast attackerar tamhundar är ledarhannen och ledarhonan i flocken. De mest värdefulla djuren i stammen är med andra ord de som hotas mest av regeländringen.

Sommestad kritisk
Lena Sommestad anser också att det finns juridiska komplikationer med förslaget.
- Vi måste se över det här ordentligt. Det är för att undvika att vargar dödas i onödan som vi har den nuvarande bestämmelsen. Målet ligger fast att vi ska en livskraftig stam på 200 vargar i landet. Om vi vill att de ska överleva är det väldigt viktigt att reglerna fungerar, säger hon.
Hon är bekymrad över den senaste tidens inflammerade debatt i vargfrågan, framför allt i Dalarna där jägarna sedan en tid vägrat att delta i rovdjursinventeringar och där forskare utsatts för sabotage och trakasserier.
- Det är en väldigt uppskruvad stämning. Jag har stor förståelse för att folk kan känna oro och att man vill försvara sig om man bedriver exempelvis fårskötsel. Jag har svårare att förstå detta med jakthundarna, säger Sommestad.
- Det är viktigt att mana till en konstruktiv diskussion. Det har gått till överdrifter i Dalarna. Jägarna måste anpassa sig till att vargen kommit tillbaka i markerna.
//TT
 
Vem bearbetar NNV?

Jag undrar bara vilka förbund som bearbetat Naturvårdsverket för att kunna återuppta "skyddsjakten" på lodjur och försöka ändra rovdjurspolitiken (skyddsjakt på varg och tillåten helikopterskyddsjakt på den samma) "bakvägen" när riksdagsbeslut finns?

Att Naturvårdsverket kommer med ett förslag som tycks gå emot den uppsatta planering som man självt varit med om att utforma tycks lite konstigt.

MVH Hasse
 
Det är en svår fråga.

Det är svårt att förhindra en tamdjursägare från att ingripa då vargen tuggar på hans djur, oavsett om det är ett får eller en jakthund.
Samtidigt är det svårt att formulera en lagstiftning som inte kan utnytjas av de som vill se ett rovdjursfritt Sverige.

Så länge vargstammen är extremt liten (även om den heta debatten kan antyda annat så är 100-talet djur inte någon speciellt stor population) så kommer det vara kontroversiellt att öppna för ändringar i lagstiftningen som gör tjuvjakten mindre riskfyld.
Samtidigt kräver nog acceptansen för rovdjuren på landsbygden att det inte råder några tveksamheter kring när den enskilde har rätt att skjuta ett angripande djur.

Något av ett Moment 22 alltså.

/Per
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
jättensinger Svenska fåglar utanför Sverige Vilda djur 3
avslutat medlemskap1105 Lista över svenska däggdjur? Vilda djur 15
srpp Bra fågelbok med foton på svenska? Vilda djur 14
thureb Vargstammen ökar Vilda djur 23

Liknande trådar