Cykelförbud i Lunsen och Hellas?

I Uppsala har kommunstyrelsens kontor helt oväntat föreslagit totalförbud för cykling i Lunsen, som är en stor och vildmarksaktig skog strax utanför staden. Förslaget återfinns i ett förslag till skötselplan till ett naturskyddsområde, som främst inrättas för det s k rörliga friluftslivets skull. Tanken är att det ska finnas en stor vildmark nära staden. Vi har givetvis reagerat. Tagit fram handlingar och skrivit en skrivelse.

Förslaget kom som en blixt från klar himmel, helt oväntat eftersom det aldrig förekommit några klagomål, och jag skulle vilja råda er som åker i Hellas att kolla upp vad de som handlägger det tilltänkta reservatet där har för sig.

De studier som hittills gjorts visar entydigt att MTB inte har större inverkan än fotgängare. En del finns i varje fall delvis på webben:

http://www.uoguelph.ca/mediarel/01-08-16/biking.html
http://www.bmg.umu.se/samarbeta/Examensarbete_naturgeografi/Abstracts/Idestrom_00.htm

Särskilt intressant är en studie av Nya Zealänska miljödepartementet.

http://www.mountainbike.co.nz/politics/doc/impacts/index.htm

Den hävdar liksom de övriga att den faktiska miljöpåverkan är ungefär som för fotgängare men konstarerar att "percieved impact" kan vara mycket större. Folk tror helt enkelt att MTB orsakar skador fastän det inte gör det. Inte minst äldre som uppfattar cykel på stig som ngn form av kognitiv dissonans. Det stämmer inte för dem och därför tror de att MTB skadar.

Per
 
Friluftsfrämjandet i Uppsala har i ett remissyttrande påpekat det underliga i att ridning skulle vara tillåtet men cykling förbjudet. Vi anser att cykling åtminstone kan tillåtas i det yttre delarna av det tänkta reservatet. (Där man får rida...) I övrigt anser vi att rekreationsaspekterna placeras alltför undanskymt i beskrivningen av syftet med reservatet.

Hoppas att vi är en tillräckligt "tung" remissinstans.

Per Ytterberg
webbmaster för Friluftsfrämjandet i Uppsala
 
pery; sa:
Hoppas att vi är en tillräckligt "tung" remissinstans.

Friluftsfrämjandet är en tung remissinstans. Så tung, att om Främjandet vill att MTB ska vara tillåtet i Lunsen så kommer det att bli så. Men det finns all anledning att bevaka frågan.

Planen är urusel i det att man inte alls tagit fasta på att hela poängen med Lunsen är att det ska finnas en stor oförstörd skog nära staden för det rörliga friluftslivet. Dessvärre verkar det inte som om intrången i Lunsen kommer att hejdas ändå. Tydligen planeras en väg och diverse nya hus i norr. Skölsta och delar av Berthågaskogen planläggs tydligen också för bebyggelse. Jag skulle hellre se att de byggde på gärdena runt stan.

Om jag har förstått läget rätt så har skötselplanen sågats av alla möjliga instanser på goda grunder. Det hade aviserats att beslut skulle fattas i kommunfullmäktige 28 augusti först men nu sägs någon gång i höst. Om det blir något alls. Det vore inte första gången projektet lades på is.

Per
 
Järvafältet

På järvafältet är det ok att cykla . Men problemen med att skapa skydd för området känns igen. Stockholm/Järfälla/Sollentuna kommuner kan inte komma överrens, de vill alla nagga en liten bit var för byggnationer. Taktiken är att ta mycket små bitar i taget. Stockholm vill dessutom göra det mera tillgängligt genom att göra bitar av området mera parkliknande, för att för att på så sätt avstyra planter på reservat och annat skydd. Första steget nu blir att bredda vägarna, det kommer att bli mycket smala korridorer på de smalaste ställena.
 

Liknande trådar