En i alla fall.
Jag köpte ett Chandelle av Fritidsbutiken för några månader sedan men har inte nog erfrenhet av det för att ge ett omdöme inför Himalayaexpeditioner och liknande. Ett tiotal nätter i skogen och en på Ljusdals camping har det i alla fall blivit. Tre nätter har det regnat. Inga problem förutom att det blir en liten, liten, pytteliten rännil från sömmen i ett av hörnen. Ingen högoddsare direkt, då de flesta tälttillverkare ju rekomenderar att man sätter på seamsealer redan innan första användningen, vilket jag inte gjorde. Har fortfarande inte gjort det. Annars har jag inte upptäckt nåt dåligt detaljarbete eller sånt som skriker lågbudget utan det är gediget och välgjort. En av aluminiumbågarna kärvade dock i en av anslutningarna, men jag skrev bara till Fritidsbutiken så skickade de en helt ny uppsättning. (Skulle skicka tillbaka de gamla men har slarvat bort dem i röran så det får bli när jag hittar dem....) De är förresten av märket Yunan, om nu det säger nåt.
Köpte tältet mest för king-size ensambruk och två i nödfall, men innerutrymmena är faktiskt inte helt eländiga för två. Luftigt. Mycket beror det på att innertältet knappt saggar alls förutom litegrann högt upp på ena långsidan. Man sätter ju upp innertältet först och lägger yttertältet över, så det blir ju betydligt stramare än många man hänger dit. Den lägre kortändan är brantare än den ser ut och två personer har legat med huvudet åt det hållet utan att uppleva cellskräck. Har inte provat, men det verkar som att det ska gå att ta ner inner- och yttertältet ihopsatt så att man kan sätta upp tältet i ett stycke nästa gång. Lite kvalmigt och kanske inte världens bästa ventilation men inte heller sämst. Har i alla fall inte upplevt nån kondens, men det återstår väl att se vad som händer när väderförhållandena blir de orätta. Högt upp på absidens ena sida har tältet en ventil som man ställer upp med en pinne likt ett fönster--kallas visst "Airplusteknologi" av Fjällräven :-} Man ska nog också rulla upp snöflärparna för bättre genomluftning. Om man ids. Litet myggfönster baktill i innertältet och stort öppningsbart myggfönster på dörren. Lite tveksamhet råder kring den lägre kortändan, där inner- och yttertältet verkar gå ganska nära ihop utan att för den skull få kontakt. Kan vara en synvilla pga lutningen. Två sidfickor, fullt med öglor, och en lampkrok, där man dock knappast ska hänga nåt annat än batteridrivet då lodlinjen går väl nära duken.
Absiden är väl vad man kan räkna med för ett tält i den storleken. Man kan i alla fall göra öppning framåt eller åt endera sidorna, som man vill. Uppsättningen är lätt (inga kärvande bågkanaler som på tidigare tält jag haft), men det kan bli en del efterjusteringar med pinnarna pga assymetrin. Man fick dock lista ut en del saker själv första gången då instruktionerna t.ex inte angav vad man skulle göra med ett par kardborreband. Ytterduken skriker väl inte direkt flortunn rymdteknologi utan är snarare åt hållet brittiskt galonställ. Det känns rätt så tryggt då man måste misstänka att flortunn rymdteknologi till det priset knappast kan vara av nån vidare kvalla. Slänger du upp hela paketet på köksvågen så bör den visa 3,1-3,2 kilo. Det inkluderar ytterpåse, påse för pinnarna och påse för bågarna, vilka alla är i samma material som golvet. Lite onödigt grovt kanske. Lämnar man de hemma så når man nog ner till uppgivna 2,7 kilo. Aluminiumpinnarna som medföljer skulle man väl kanske kunna byta ut mot nåt stadigare. För det låga priset så är jag då nöjd så långt, men jag väntar nog med att ropa superfynd tills det fått gå igenom snäppet hårdare prövningar än Ljusdals camping.