Chamonix-Zermatt

Tänker vandra Chamonix-Zermatt i sommar. Någon som har gjort denna tur och har några tips? Räknar med 7 dagar totalt med boende i bergsstugor.
 
Vi vandrade Chamonix - Zermatt 1999. 1997 gick vi Tour de Mont Blanc och kom på så sätt i kontakt med Chamonix - Zermatt eftersom de sammanfaller mellan Chamonix och Champex. Vi upplevde den som en fantastisk vandring med mängder av högalpina upplevelser. Trots att vi gjorde vår vandring under senare delen av juli hade vi inga problem att få plats för övernattning i bergshytterna. Men vandringen innebär mycket "upp och ner" och det är inte möjligt att övernatta i bergen varje natt. En glaciervandring mellan Cabine du Mont Fort och Cabine de Prafleuri kan ställa till med problem beroende på hur mycket snö som ligger kvar och hur det aktuella vädret är. Men en alternativ sträckning finns.
Den sista sträckan mellan St Niklaus till Zermatt är en lättgången transportsträcka där den enda utmaningen är att fortast möjligt få syn på Matterhorn. Men berget är inte synligt förr än man är helt nära Zermatt. Vill du ha en högalpin variant den sista sträckan till Zermatt kan du vandra på en nyinvigd "högweg" på östra sidan av dalen (Mattertal). Men kolla i så fall att inte delar av den leden är avstängd på grund av risk för stenras (vi råkade ut för detta när vi gick den mellan Zermatt och Gräschen -Tour Monte Rosa förra året).
Cicerone Press har en guidebok "Chamonix to Zermatt The Walker´s Haute Route av Kev Reynolds (WWW.cicerone.co.uk)

Bengt och Sara
 

Liknande trådar