Bryne - slipstål

Hemmavid har jag ett par rejäla gammeldags brynen. Märken vet jag ju inte, det är farsans gamla, men de är amerikanska från 70-talet. Duger fint till moraknivarna.

Men när man är på resande fot - vilka brynen ska man då ha med sig? Har vanliga små platta brynen som jag inte är nöjd med. Funderade på att köpa nyare sådana, men tänkte prova skärpstål istället. Jag köpte ett sådant här

19-2154_l.jpg

http://www.biltema.se/products/product.asp?iItemId=90970

Och efter att ha brynt ett par halvdussin rejält slöa köksknivar (som slipats med bryne först) kan jag konstatera att biltema-grejerna är slut. Iaf det 'fina', det grova använde jag inte så mycket så det duger fortfarande att raspa av lien med.

Nu ser jag att Frost har en liknande 'penna'. Är den av god kvalitet tro? Behändig att ha med sig. Tills vidare duger Biltema-pennan fortfarande, den tar bara lite långsamt...

När jag ändå postar...här finns ju knivfetischister...till fällknivar, köksknivar, etc, är det fina brynen som gäller, eller går det med skärpestål? Och i så fall, var får man tag på sådant bra? Biltema har ett för ca 35kr, det tänker jag nog inte köpa...:)
85-899_l.jpg

http://www.biltema.se/products/product.asp?iSecId=1076&iItemId=94681
[Ändrat av PoiRan, 2007-06-12 kl 20:29]
 
Skärpstål är en rakhuggen fil, drar du rätt skapar du en råegg som när du gjort den liksidig och tagit av slipskägget med gättning ger en god skärpa.
Diamantbrynen för att forma eggen och fina brynen sten arkansas/japansk vatensten för bryning. Fickbrynen som visade är nödverktyg liksom dubbelhuggen fil och kombinationstång samt järntråd.....
Skall du slipa så gäller slipsten med vatten... eller bandslip, glöm ej kylningen....
 
Ok, tack, ja, jag var nog rätt oprecis med terminologin märker jag :)

"Gättning", vad innebär det? Försökte googla, till liten nytta.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Lajsan Gerber bryne Utrustning allmänt 8

Liknande trådar