Blöta och kalla fötter

Tänkte liva upp det här forumet med lite fler frågor. ;)

Mitt problem är att i princip varje gång jag är ute och hojar så blir jag blöt om fötterna. Är det inte myrar eller stigar som förvandlats till bäckar så måste man vada större bäckar. Det har ju inte vara någon fara hittills, men nu senast så hade lilltån domnat bort. Inte så kul. :(

Nu har jag funderat och surfat för att hitta någon lösning. Jag hittade en del och jag undrar vad ni föredrar eller har för tips.

Först hittade jag ett par sockar, Porelle Drys (http://www.porelledrys.com) som skall vara vattentäta men ändå andas. Åsikterna gick i sär om denna och vissa (på mtbr.com) tyckte den var superb medan andra tyckte den var kass.

Andra lösningar som jag hittat är Gore-Tex sockar eller "The Bootie" från Spokes Wear (http://www.spokeswear.com). Gore-Tex i sockar låter lite suspekt, och inte så varmt. Men det kanske fungerar. "The Bootie" är gjorda av neopren och skall dras på utanför skon. Låter bra, men användingsområdet blir då enbart till cykling. Porelle sockarna kan ju användas i andra sammanhang.

Sen så är jag också lite intresserad av ett par handskar som heter SealSkinz. De skall också vara vattentäta och andas. Inte lika viktigt eftersom mina lill-sport handskar duger när det är kallt. Men lill sport handskarna blir blöta av regn och snö. Är man ute en längre stund är det inte så trevligt.

/Jonas U
 
Varma fötter billigt.

Hej

Kul med ett mountainbikeforum så här på kvällen efter ett 2,5 timmes pass i skogen med cykeln. För att fösöka tipsa dig med kalla fötter till varmare fötter tycker jag att de alternativen du nämnde verkade allt för dyra. Köp istället ett par ullsockor från Ullfrotté som tillverkar ullstrumpor i olika tjocklekar. Ull värmer fast det är blöt i motsatts till bomullstrupor som kyler i blött tillstånd. Sedan kan du prova hobby-GoreTex dvs plastpåsar mellen strumpa och sko. Bara att prova sig fram....

Wiedersehen!

Markus Z
 
Ullfrotte

Testade ditt förslag med Ullfrotte sockar (sportvarianten) och det blev en hel del varmare. Dock undvek jag denna gång att doppa fötterna (samt att det varit ovanligt torrt på sistone) så jag vet inte hur varma de är i blött tillstånd. Nu var det endast 6 grader varmt så snart är det ullunderställ också som gäller.

Måste erkänna att jag är lite skeptiskt till plastpåsar på fötterna. Men jag tänkte testa dem ifall jag inser att jag troligen måste stoppa ner fötterna i iskallt vatten. Förmodligen inser jag det när det redan är för sent. ;)

Har dock inte gett upp tanken på vattentäta sockar ännu. Jag fjällvandrar också och tycker personligen att ett par Porelle Drys låter smartare än att köpa ett par svindyra Gor-Tex skor där membranet slutar fungera efter ett till två år.

/Jonas U
 
tjänare!

The Bootie av SpokesWear är ett bra alternativ. Rejäl sula som dock inte är lika jobbig att få på som exempelvis Pearl Izumis liknande variant. Dessutom väl värda priset på ca 295 kr.
Behöver du bra och ibland annorlunda tips hör med killen på Cycling, Norrtullsgatan 39, 08-337700.
Han har även ett par vintertights som är gjorda av neoprenliknande material men mycket smidiga och mycket tåliga och mycket vattentäta! (och relativt billiga!)

mvh freerider
 
The Bootie

The Bootie har ju en till bra funktion. Den skyddar skon mot lera och annat otrevligt. Mina skor är på väg att bli ganska äckliga av alla gånger jag måste stoppa ner foten i härligt kall lera eller myr.

Enbart Ullfrotte sockar fungerar inte så bra har jag upptäckt. De värmer kanske när det är blöta, men när de är dyblöta så är de också kalla.

Men man kanske skall undvika helt att cykla på blöta stigar nu när det blöta höstvädret snart är här. Jag kan iaf konstatera att September har varit helt suverän om man vill cykla i bra väder.

/Jonas U
 
Sealskins / bootie

Jag har både och. Först har jag kört med SealSkins strumporna och de var mycket bra. Fötterna blir fuktiga av svett på insidan, men värmer bra. När jag var tvungen att köpa nya mtb dojjor så köpte jag ett par som var lite tajtare vilket resulterade i att det blev alldeles för trångt med SealSkins strumporna som tar en hel del plats. Jag började då frysa om tårna för att det blev för trångt.

Köpte då booties istället och det absolut bästa med dessa är att de håller skorna rena, det är bara att spola överdragen när man kommer hem.

Dock är det viktigt att få rätt storlek. För stora gör att de glider upp över tårna. För små gör att det är nästan omöjliga att kränga på.

Kn väl tillägga att jag iväldigt sällan fryser om fötterna. Alla sådan här rekommendationer beror ju på hur varm/kall man är som person.

David - Utsidan
 
Neoprenöverdrag

Tänkte bara meddela att jag löd rådet om att skaffa neoprenöverdrag. Både fötterna och skorna var torra efteråt. Som bieffekt skyddades mina stackars skor från lera och annan skit. Nu kanske jag kan ha skorna mer än en säsong utan att de blir allt för äckliga. :)

/Jonas U
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
bergholm MTB i kalla förhållanden? Mountainbike 9
peredman SPD-skor för damer med små fötter! Mountainbike 10
nille fötter Mountainbike 2
Heidi Förfrusna fötter. Mountainbike 11

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg