Att kalla det för nervgift är jävligt löjligt, Japanerna som har generellt sätt mycket bättre hälsa än västerlännigar trots hårdare tempo i skola och arbetsliv använder otroligt mycket MSG i sin matlagning "sök på Ajinomoto" (Kineserna använder också väldigt mycke glutamat i sin kost.
Glutamat finns naturligt i nästan alla grönsaker, kokar du morötter och lök och reducerar får du hög koncentration av glutamat, därför använder man det när man kokar buljong.
Jästextrakt/MSG monosodiumglutamat innehåller glutaminsyra och kommer mest från jästa sockerbetor.
Tro inte på allt du läst om Chinese Restaurant Syndrome, synnerligen inte det som stått i Aftonhoran....
Om du vill sätta dig in i ämnet och från det bilda dig en egen uppfattning:
Since the first report of the so-called Chinese restaurant syndrome 40 years ago, clinical trials have failed to identify a consistent relationship between the consumption of MSG and the constellation of symptoms that comprise the syndrome. Furthermore, MSG has been described as a trigger for asthma and migraine headache exacerbations, but there are no consistent data to support this relationship. Although there have been reports of an MSG-sensitive subset of the population, this has not been demonstrated in placebo-controlled trials.
http://jn.nutrition.org/cgi/content/full/130/4/1058S
PS
Visst är det bäst att äta hemlagad nyttig mat utan tillsatser och andra konstigheter, men någon jävla måtta med kvällstidningsjournalistikens genomslagskraft måste det vara, dom är mest okunniga journalister som sitter och plankar texter för att skapa sensation och sälja lösnummer.
De gånger de skrivit om det ämne jag är verksam/kunnig inom så är det skrattretande hur mycket stolligheter dom skriver om det.