Biopace vevparti - knädödare?

Hejsan!

Har en gammal hoj med Shimanos BIOPACE-SG framklingor.
Har läst någonstan (kanske i detta forum) för bra länge sedan att detta BIOPACE vevparti är skadliga för knäna p.g.a. att klingorna är svagt ovala.
Någon som kan/vill säga någonting om detta... bekräfta eller dementara?
Klingorna sitter på en vevarm som är av typen Shimano EXAGE 300 LX.
Sparsamma jag vill gärna inte pynta ut onödiga pengar, och undrar således om det är möjligt att bara köpa nya av dessa?
Har nu klingor som är 48-38-28-tandade. Kan jag utan tanke på kompabilitet med resten av utväxlingen köpa andra storlekar på klingorna. Skulle vilja ha en mindre "klätterväxel" (som så många skriver om). Någon som har ett förslag hur storlekarna på klingorna skall vara för en långfärdscyklist?

Tack!

/Jonas Kjellén
 
Mina knän mår utmärkt

Jag har tidigare haft två olika cyklar med ovala klingor, uppskattningsvis så har jag cyklat mer än 5000 mil på dem och mina knän har inte mått illa av det.

Uppriktigt sagt så har jag inte märkt nå'n skillnad mellan att cykla med ovala eller med runda kedjehjul, och jag kan inte påminna mig att jag märkte nå'n skillnad i slutet av åttiotalet när jag gick från runda till ovala.

Estetiskt tyckker jag att det ska vara runda, men estetik visavi klingor torde vara ohyggligt underordnat.
 
Jag kan bara hålla med i ovanstående inlägg. Jag har en 13 år gammal cykel med biopace-klingor och en nyare med vanliga runda. Jag cyklar på båda och har ur "knäsynpunkt" aldrig märkt någon skillnad.
 
Du kan köpa dig ett nytt mediumrange vevparti med passande offset för ditt vevlager..

Finns en hel del att välja bland.. Har du en framväxel som är för vevlager montering (platta som dras fast med vevlagret) kan du även behöva byta framväxel.


Klingor till Shimanos äldre vevpartier är knepigt.

Sedan brukar de bara finnas till de lite dyrare vevpartierna ( fom Alivio)
 
heinzehlers; sa:
Har en gammal hoj med Shimanos BIOPACE-SG framklingor.

Oj, biopace klingorna brukar anföras som exempel på hur menlös MTB-pressen är. De skrev nämligen upp dessa trots att det är rent ruffel o båg. Finns ingen vettig anledning alls att ha ovala klingor.

Per
 
Oooooooooooaaaaaaaaaaaaa!!!...

Inte är dom helt utan funktion. Ovaliteten gör att du använder mer kraft där ditt ben är som starkast. Så du har bättre klipp med ett par biopaceklingor än men runda. Men anledningen till att de inte funkar längre är att nästan alla kör med rundtramp tack vare SPD och att om du är ute i terrängen så river man loss (böööörnar) alldeles för lätt och då är det oftast kört i en uppförsbacke.
Men kör man med flata pedaler och på asfalt så kan jag inte tänka mig att de skulle göra nåt ont iallafall. Men har man SPD eller är ute i terränglådan så är det inget bra alternativ.

Och att man skall få ont i knäna av dom har jag aldrig hört.

Stalle
 
Jorden är platt, eller?

Sheldon Brown har skrivit mycket utförligt om hur Biopace egentligen fungerar:
http://www.sheldonbrown.com/biopace.html
På EggRings sajt kan man få mer info. De tillverkar och säljer tydligen ovala klingor fort farandede:
http://www.argonet.co.uk/highpath/cycle_/ovals.htm

Dessutom är livslängden för 7-delat är mångdubbelt den för dagens 8/9-delade compact-system. Klingorna har nämligen fler tänder och tjockare material på både klinga och kassett samt kraftigare kedjor. 7-delat klar därför mer smuts och slitage innan en översyn behövs. Mer här:
http://www.sheldonbrown.com/gloss_cn-z.html#compact

En blygsam uppskattning är att 80-90% av cykelturerna är ren vardagscykling/träning. I mitt tycke är denna stora grupp cyklister mer förtjänt av låga driftkostnader, skonsam belastning på knän och jämnare överföring av kraften till bakhjulet, än av kvick växling, moderiktig design och låg vikt!

Har man en cykel som är utrustad med Biopace så finns billiga original delar att få tag på ett bra tag fram över. Ring runt till butikerna i Sverige(tex. Cykelcity) eller beställ ifrån SJS:
http://www.sjscycles.com/store/vIndex.htm

Vi nyttjar våra MTB-cyklar på olika sått. Det är därför inte vidare klokt att hävda en ståndpunkt och att denna gäller för alla. Hade Shimanos tekniker resonerat lika konservativt, skulle vi nog fortfarande köra omkring med just Biopace-klingor...

MVH!
Peter
 
jag har oxå ett vevparti med biopace o letar ef´ter utbytesdrev men hittar inga..vilka vevpartier kan man använda??man kan ju väl byta till andra vevpartier..
 
Ang. nya klingor/drev

Du behöver inte byta hela VEVPARTIET för att KLINGORNA/DREVEN är slitna. Låt VEVARMARNA sitta kvar och byt enbart KLINGOR. Har inte de fem bultarna lossats sedan cykeln var ny kan det behövas ett specialverktyg som mothåll på baksidan:
http://www.parktool.com/products/detail.asp?cat=26&item=CNW-2
Biopace KLINGOR är som sagt allt svårare att hitta i svenska cykelbutiker. Men runda finns från en rad olika tillverkare då bultcirkeldiametern (BCD) är standard. Är det en MTB du har är den 110BCD och samma mått som används på vissa vevpartier som sitter på racercyklar idag. Värt att tänka på är att det fungerar bäst om du inte blandar, samt att om du byter till runda KLINGOR måste framväxeln sänkas aningen. Har en 48t biopace KLINGA till salu om det hjälper.

Mer info om BCD:
http://www.sheldonbrown.com/gloss_bo-z.html#bcd
http://www.highpath.co.uk/cycles/notes/02.html
Om ovala klingor:
http://www.cyclingnews.com/tech.php?id=tech/2006/features/non-round
http://www.cyclingnews.com/tech/2005/probikes/?id=julich_csc_cervelo
http://www.osymetric.com/index.php
http://www.highpath.co.uk/cycles/ovals/01.html
http://www.bikemagic.com/news/article.asp?SP=&v=1&UAN=3966
http://www.bikemagic.com/news/article.asp?SP=&v=1&UAN=4430
Nya runda klingor:
http://www.cykelnetto.com/shop/
http://www.cykelcity.se/
http://www.cyclecomponents.com/
 
Grundfrågan är ett exempel på moderna myter. Givetvis finns det fysionomi med i resonemanget när man började med ovala kningor, har sett ett patent från före WWI i ärendet. Men teori och praktik är oftast en bit från varandra.
En annan myt är att lätta stålcyklar inte finns/håller medan verkligheten är att t o m halvtunga Al cyklar spricker, precis som Ti cyklarna gjorde när de kom. Plast blev inte bäst osv....Cykelvärlden har återupptäckt träfälgarna....
Hjulet är runt...
 
Ok.har sett på cc nu att vissa MTB har 110bcd oxå,men behöver bara största o mellan,men får väl byta allt då,billigare än att köpa ny cykel ju,,vad skall du ha för ditt drev??skulle behöva ett 38T oxå.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
SimonStröm Byta vevparti eller ny cykel? Mountainbike 8
Steele Vevparti och drevkasett, XT eller annat? Mountainbike 2

Liknande trådar