Benteknik i motionspaddling

Jag har några detaljer i benarbetet i slätvattenspaddling jag undrat över;

Hur man trycker på med benet på sidan där draget görs och synkroniserar det rätt och får ned kraften i vattnet begriper jag mig på rätt väl. Hur man ska göra med det passiva benet har jag inte riktigt koll på dock, och så detta med fotremmar, pull bars och fötternas lägen.

I många fall, men inte alltid, är kajakerna utrustade med fotrem eller pull bar. Rimligtvis är de till för att man aktivt ska kunna dra sig fram med det "passiva" benet. För att man ska kunna göra det på ett bra sätt med en fotrem måste den sitta tämligen tajt, och då går det knappt att styra, åtminstone som remmen sitter i en nelo-kanot, över fötterna och under styrpinnen så man liksom klämmer in styrpinnen i mitten. Vändradien blir ju jättestor, men det kanske man skiter i då det ändå är tänkt att man ska paddla efter bana? Pull bars verkar ju vara en påtagligt bättre lösning då, de kan sitta rätt tajt och ändå inte påverka styrpinnen. Iofs kan jag tänka mig att självcentringseffekten man får med en tajt fotrem (styrprinnen pressan in i mitten) kan föredras av vissa som paddlar efter bana.

En annan gåta är hur man ska hålla fötterna i förhållande till styrpinnen. Många av oss har ju utåtvridna fötter, dvs det är bekvämast att sitta med fötterna som \ / och då har man inte direktkontakt med styrpinnen. För bästa kontroll borde man väl ha kontakt med styrpinnen hela tiden? Dvs trycka ihop fötterna och hålla dem rakt | |, men det känns inte som ett helt naturligt läge för mina fötter i alla fall.

Så var det det där med att dra sig fram med det passiva benet (dvs ta spjärn mot fotrem eller pull bar och dra sig fram istället) - är det obligatoriskt i alla farter eller är det bara nåt som gäller för jättehöga farter, typ 14 km/h och uppåt? Eftersom inte alla kajaker har fotrem/pull bar har jag liksom antagit att antingen blir händer det bara vid riktigt höga farter som inte alla uppnår eller så är det en personlig stildetalj, dvs man kan paddla fort utan pull bar / fotrem men vissa föredrar att ha det.

Själv har jag experimenterat lite med fotrem och att dra mig fram aktivt, men inte riktigt fått det att funka. När jag nu paddlar och inte drar mig fram aktivt klättar rumpan upp på bakkanten sätet vilket inte känns så superskönt efter ett par timmar. Jag ska testa med ett säte med riktigt hög bakkant (nelos rotofix-säte) plus teflonduk och se om det kan funka bättre då, att man passivt glider ner i position utan att behöva dra sig fram. Jag har ett rotationssäte också, och det blir markant bättre benarbete för mig med det (troligtvis för att den passiva sidan skjuts mer fram snarare än att den aktiva skjuts mer bak), men rotationssätet är lite lynnigt (man hamnar på sniskan förr eller senare, inte så kul att ha när man ska paddla långsamt eller i stök) så jag gillar inte ha det annat än för träning.

Några svar/kommentarer/reflektioner?
 
Ja här blev det ju inte så många svar... verkar som om slätvattenspaddlarna gått och gömt sig :).

Hursomhelst, i min repetionsrunda av paddlingstexter hittade jag lite svar så jag får väl svara själv:

Fotrem/pull bar kan användas för att dra sig fram på den luftsidan, men det ska egentligen inte behövas, trycket på den ska vara mycket lågt. Det beror lite på sätes utformning friktion och paddlingsstil etc om man är hjälpt av fotrem eller ej.

Det där med att rumpan trycks mot bakkanten av sätet är ett vanligt nybörjarfel när man försöker jobba med benen. Höften ska rotera på sätet, inte tryckas bakåt i det. För att ådstakomma det är det viktigt att kraften på fotplattan är ungefär samma som kraften i handen, liiite extra kraft kan behövas för att övervinna friktion på sätet, men mer kraft än så leder bara till att man trycks mot bakkanten av sätet. En annan viktig komponent i att få höftrotationen att fungera är att aktivt föra fram höften på luftsidan.

Benen är mycket starka, så det är enkelt att trycka på tok för hårt. Medan man kanske tar i nästan allt man har i bålvridningen så måste kraften från benen anpassas fint, så att uträtningen av benen sker över hela draget (vanligt problem = klar för tidigt) och att man inte trycker för hårt.
 
Tycker att en hel fotplatta med med en pullbar också fyller en funktion i balanshänseende, speciellt med lite rörigt vatten(sidvågor), då man gärna kompenserar med förflyttning av fötterna för den obalans som skapas av sidvågor. Med hel fotplatta och pullbar är det lättare att hålla fötterna relativt stilla och dikt mot fotplattan samt slappna av i underkroppen, vilket gör att man parerar mer med överkroppen istället för att ta upp obalansen genom benen, vilket bara förvärrar saken.

En pullbar balanserar kraften bra ifrån nedre regionen av kroppen.

/R
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg