Bävrar i närke?

Jag har länge försökt få lite bra bilder på bäver utan att lyckas, dom flesta andra djur jag velat fota har jag fångat på bild men just bävrarna jäckar mig. Är det någon som har några tips på bra ställen där dom är aktiva i närke, eller är det någon som vet mkt om bäver som kan ge tips om tid på året dom är mest aktiva utanför hyddan och om man har störst chans att se dom i skymning eller gryning?
 
Vart i Närke?
Karlskoga och då i svartälven har en hel del bäver och säkert vattnen runtomkring Karlskoga.
 
Bävrar finns i Dovrasjöar. Men skulle även rekommendera Svartån, Svartå herrgård


go strong helper
 
Bävrar finns i princip varenda mindre vattendrag. Bästa sättet om man vill se dom är om man sitter i en båt, kanot, kajak eller vad som helst som flyter. Bävern känner sig betydligt säkrare i vattnet.
8645c8a0804100dcb346f6abdb947bc2.jpg


Man kan se bäver från land men det kan vara trixigare. Dock finns det bävrar som är vana vid folk som kan vara lite stöddigare.

Man ser dom lättast från skymmningen och framåt. Bäverhyddan, områden med nyfällda trän är bra ställen att börja på.

Håll utkick efter svallvågorna. Oftast ser bävern dig först och försvinner med ett plaskande. Stanna dock kvar bävern är ofta nyfiken och dyker oftast upp igen.

Paddlar jag på Kolbäckån efter 19 ser jag i princip alltid bäver

Hans Friedel
 
Eskilstunaån också

Här finns det bäver, allt från hyndevad ån ner till Torshälla finns det hyddor på lugna delar.
Att de inte är rädda, å andra sidan var det nog fjolårsunge, så var det att jag kom till E:a station runt 22 tiden en septemberkväll, på väg hem till mig efter Eskilstunaån hör jag något som rör sig, det är helsvart så man måste riktigt skärpa till sig för att se vad det är...
Tror först att det är en råtta eller något, när jag kommer närmare (ca 1-2 meter) ser jag att det är en bäver som sitter och äter för fullt. Min reaktion är, här ska det plåtas! trotts att jag eldar på med blixt från runt 1,5 meter så skiter bävern högaktningsfullt i det!
Så att jag tror att vilsda djur kan också bli "mediatränade" undrar hur många som plåtat den innan mig!
 
tydligare

Jag känner att jag måste utrycka mig tydligare.. jag vet flera platser det finns bäver och jag har sett bäver flera gånger, det jag är ute efter är om någon har/vet om en bra plats just för fotografering. Finns ju precis som någon skrev här ställen där bävrarana är mer vana med människor o inte fullt så skygga, det är sådana platser jag vill ha tips om. Gärna även precisa platser där det är bra att placera sig (jag har inte tillgång till kano).

tacj på förhand / Magnus Friberg
 
yes:)

Kottlasjön :) lidingö...bara att sätta sig och vänta i skymningen...mycket folk som rör sig...och hyddan precis nära stigen...du kan stå ca tio meter ifrån hyddan om du vill...annars kan du sitta på badklipporna i skymningen och vänta...men...detta är i stockholmstrakten det...hehe...det enda som behövs här är tålamod...men...såklart...tele och en kamera som fungerar i dåligt ljus är klart ett plus..hehe kram anna
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Distans Bävrar kan ställa till det. Vilda djur 5
kimji Umeå bävrar Vilda djur 3
2004-06-16 Orrspel i Närke Vilda djur 1

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg