Bärram med enpunktsupphängt höftbälte?

Powerframe 3800

Bergans Powerframe har samma system som softmodellen d v s två aluminiumskenor som möts i botten av två holkar av plast som ligger bredvid varandra. Detta ger rörlighet runt en pivot-punkt. Ramen och bärbältet är nog tyngre än gamla tiders fjällräven...

Jag tillverkade min egen en-punksupphängda LK70 genom att simpelt fästa remmarna från bärbältet i en ca 20 cm lång stång av glasfiber och nylon, utsågad från en gammal Coleman-ram. Stången fästs i en rem som läggs runt nedersta staget på LK-ramen (staget innanför hyllan). Denna konstruktion har använts framgångsrikt på vintertur där allt bars d v s med en vikt på ca 26 kg.

Ryggavbäraren i nät spände jag runt en bit kraftigt liggunderlag och fick på så sätt en ryggkudde. Genom detta låg nätet inte längre runt ramen så jag drog remmarna som håller fast säcken på LK70-ramen genom ytterändarna på nätet och fäste dem som vanligt i spännet (den som vet hur en LK70 ser ut kan kanske räkna ut hur jag gjorde).

Tyvärr inga bilder men principen med tvärstag som fästs i bärbältet och sedan en-punktupphängs i ramen bör kunna tillämpas på nästan alla ramar.

Vissa alu-ramar kanske skulle ge med sig om belastningen hamnade mitt på ett stag, detta problem föreligger inte med LK-ramen som är gjord i stål och mycket kraftigt förstärkt med tvärstag.

Annars fungerar Norrönas ramsystem väldigt bra, bärbältet är visserligen inte lika rörligt som ett enpunktsupphängt bälte, men de båda sidostyckena på bältet är fästade centralt på nätet och rör sig lite upp och ned med höfternas rörelse. Däremot kan man inte vinkla ryggen i förhållande till höfterna, där är det stopp. Norrönas bärbälte borde kunna fästas på t ex en fjällrävenram, de är ungefär lika breda.

V,

Johan
 
Enpunktsupphängning på softpack

Jag har själv byggt en softpack med en enpunktsupphängning som liknar Klättermusens säckar. Till skillnad mot Klättermusen har jag inte något V-stag, utan bara två parallella träskenor i ryggen. Avbärarbältet sitter i en rem fastsydd i tyget mellan stagen. De fungerar bra; man kan lätt tro att kraften ska överföras till stagen, men det är snarare botten som ska ta upp säckens last, stagen ska mest hålla ryggen rak.

Avbärarbältet består bara av Corodura-väv och liggunderlagsmaterial, och med endast några genomgående sömmar som stagning. Använder säcken mest till långfärdsskridsko och telemarksturer med max 12 kg, men ibland även på resor med runt 20 kg eller mer.
 
Jag har sytt ett enpunktsupphängt bälte till min ramsäck. Ramen är en vanlig Fjällräven aluminium. På bältet sitter det bara en rem som går ner under det nedersta tvärstaget och sedan upp bakom och fäster i ett högre tvärstag. Jag har burit 35 kilo med denna konstruktion, och det verkar inte vara några problem med att tvärstaget inte skulle hålla för belastningen.

Ett råd: Syr du en liknande konstruktion så använd en riktigt kraftig rem. Den nöts nämligen lite mot ramstaget hela tiden när man bär. En dubbel rem kanske vore vettigt? Eller en konstruktion där man kan byta remmen om den blir sliten.

Peter
 

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg