Några kommentarer!
Bärigheten i Kavat är sällan något problem. Lastkapaciteten är 130 kg till den utritade konstruktionsvattenlinjen, men då finns fortfarande ca 6 cm fribord. Marginalerna är stora för kajaker och Kavat fungerar utmärkt med 25-30 kg överlast även i sjögång. Ett bra exempel är Jim Danielsson som på sin skandinavien-runt-paddling startade uppe i Nordnorge i is, snö och vinterstormar med ca 75 kg överlast i sin Icefloe (s 16 i ”148 dagar i havskajak”).
Men Kavat är i grunden ritad för 80 kg paddlare + generös långfärdsutrustning. Tyngre paddlare kan med fördel förlänga kajaken och vinna både lastkapacitet och lite fartresurser. Varje cm ökat avstånd mellan spantmallarna ger 13 cm större totallängd. Kavater har byggts från ca 480 cm till 585 cm. Lastkapaciteten ändras linjärt med längdändringen – dvs 10% förlängning ger 10% mer lastkapacitet etc.
Skädda: Kavat måste ha skädda enligt ritningen för att fungera som tänkt. Utan skädda beter Kavat sig som en forskajak. En fast skädda är enkel och pålitlig men kräver ganska mycket teknikträning för att räcka till vid besvärligare förhållanden. En justerbar skädda är en konstruktionsmässig komplikation, men för de flesta är det väl värt det extra jobbet – paddling i akterlig sidvind blir åtskilligt lättare.
”Fipplande”
Magnus anmärkning (”Ren för att lära sig paddla riktigt den var rolig. Det är nog snarare tvärt om. Att paddla riktigt handlar om att minimera allt fipplande. Inte att bjuda in till det.”) kanske tarvar en semantisk kommentar. Det Magnus kallar ”fipplande” är vad vi långfärdspaddlare kallar ”paddling” – där ingår en hel del paddelmotorik: paddla rakt fram, svänga, surfa, hålla balansen, manövrera kajaken i vågor mm. ”Paddlar riktigt” med Magnus snävare tolkning av ordet gör vi bara undantagsvis.
I grunden är det en fråga om ambitionsnivå. Det är säkert lättare att bli en mångsidigt kompetent havs- och långfärdspaddlare om man inte skämmer bort sig med mekaniska hjälpmedel för vissa moment av paddlingen – och man vinner inga maraton- eller racinglopp om man använder paddeln till annat än att driva kajaken rakt fram.
Björn Thomasson