Hejsan,
Sitter och funderar på hur jag ska kunna använda Trangias gasbrännare så att jag slipper bära med mig under och överdel i köket för de där gångerna när jag inte har behov av hela köket.
Jag har en liten 45grams toppmonterad brännare men vill helt enkelt ha något lite mer stabilt. Jag vet att det går att staga upp gasburken med tältpinnar eller fötter, men känner att det inte är hur jag vill göra.
Funderade då på att köpa ett spindelkök men kunde inte riktigt motivera mig till ett kök till eftersom jag egentligen använder hela trangiat i alla fall då det passar mig och min matlagning bäst.
Men varför inte använda Trangiats gasbrännare och ordna något mindre men ändå stabilt? Trangia Triangeln verkade ju som en smutt lösning, men återigen så behövdes det ett inköp. Och 200 kronor för tre små plåtar känns lite mycket... Och dessutom finns viss tillfredställelse att göra saker själv.
Kom då att tänka på Ikeas rostfria runda disksställ. En gastub passar perfekt i dem så det blir enkelt att packa. Rostfritt. Relativt lätt. Men ändå stabilt.... Jag letade fram mitt söndersågade diskställ (som numer tjänstgör som en hop spider) och började fundera på hur brännaren skulle fästas. Och med två tunna gängade stänger med en vingmutter i varje ända så sitter brännaren fast riktigt bra i disksstället. Vikt ca 100gr vilket är bättre än Triangeln. Det slutliga utförandet kommer nog ha lite mer plåt i sig så 125gr är riktmärket.
Det jag undrar nu är:
1) Finns det risk att det blir för varmt nedåt så att ex gas-slangen tar stryk? I Trangia original så är det ju plåt som täcker nedåt.
2) Hur mycket frigång mellan brännare och mark behövs?
3) Hur mycket luft bör det vara mellan brännare och kastrull?
4) Bör jag ta bort plåt upptill där kastrullen ska stå så att värmen kan komma ut på sidan? U-formade uttag som på mini-Triangian?
Jag har inte kört "skarpt" ännu utan har bara en mock-up än så länge. Innan jag drar fart på den så är det ju framför allt fråga 1 ovan som jag känner jag vill ha koll på innan jag testar.
//lasse
Sitter och funderar på hur jag ska kunna använda Trangias gasbrännare så att jag slipper bära med mig under och överdel i köket för de där gångerna när jag inte har behov av hela köket.
Jag har en liten 45grams toppmonterad brännare men vill helt enkelt ha något lite mer stabilt. Jag vet att det går att staga upp gasburken med tältpinnar eller fötter, men känner att det inte är hur jag vill göra.
Funderade då på att köpa ett spindelkök men kunde inte riktigt motivera mig till ett kök till eftersom jag egentligen använder hela trangiat i alla fall då det passar mig och min matlagning bäst.
Men varför inte använda Trangiats gasbrännare och ordna något mindre men ändå stabilt? Trangia Triangeln verkade ju som en smutt lösning, men återigen så behövdes det ett inköp. Och 200 kronor för tre små plåtar känns lite mycket... Och dessutom finns viss tillfredställelse att göra saker själv.
Kom då att tänka på Ikeas rostfria runda disksställ. En gastub passar perfekt i dem så det blir enkelt att packa. Rostfritt. Relativt lätt. Men ändå stabilt.... Jag letade fram mitt söndersågade diskställ (som numer tjänstgör som en hop spider) och började fundera på hur brännaren skulle fästas. Och med två tunna gängade stänger med en vingmutter i varje ända så sitter brännaren fast riktigt bra i disksstället. Vikt ca 100gr vilket är bättre än Triangeln. Det slutliga utförandet kommer nog ha lite mer plåt i sig så 125gr är riktmärket.
Det jag undrar nu är:
1) Finns det risk att det blir för varmt nedåt så att ex gas-slangen tar stryk? I Trangia original så är det ju plåt som täcker nedåt.
2) Hur mycket frigång mellan brännare och mark behövs?
3) Hur mycket luft bör det vara mellan brännare och kastrull?
4) Bör jag ta bort plåt upptill där kastrullen ska stå så att värmen kan komma ut på sidan? U-formade uttag som på mini-Triangian?
Jag har inte kört "skarpt" ännu utan har bara en mock-up än så länge. Innan jag drar fart på den så är det ju framför allt fråga 1 ovan som jag känner jag vill ha koll på innan jag testar.
//lasse