lavar
Manlav är en av de som brukar kallas brun skägglav. Skägglav är, som jag i ett tidigare inlägg beskrev, en annan art som tillhör ett annat släkte. Det finns, mig veterligen, ingen art i Sverige som heter "brun skägglav". Många lavar består av cellulosa en kolhydrat som vi människor inte kan bryta ner. De lavar som är lämpliga som föda för människor innehåller kolhydrater som vi kan bryta ner, så kallade lavstärkelser. Flera arter innehåller detta som t.ex. manlav, talltagel, fjälltagellav, tuschlav, grånavellav, snölav, islandslav med flera. Dessa har ofta ett ganska högt innehåll av lavstärkelser uppemot en 70-85%. Nu kan inte människan bryta ner allt men uppemot en 70% klarar vi efter tids tillvänjning. De som dock oftast brukar nämnas i diverse böcker är "skägglavar" tuschlav och islandslav. Men förutom dem finns det, som redan nämts, några fler som fungerar lika bra som föda. Vid användandet av "hänglavar" skall man sträva efter och plocka de som är bruna-mörkbruna till färgen. De innehåller nämligen mindre lavsyror. Lavsyrorna måste nämligen lakas ur vid tillredningen. Det finns dock lavar som inte behöver lakas ur som t.ex. tuschlav.