Älggräs

Har helt nyligen fått nys om denna växt. Vi har ett helt fält av dem några hundra meter härifrån. Det som är intressant för min del är ju - som sagts här på forumet i andra trådar - dess salicylinnehåll. Vet ju att detta ämne är starkt för magen, vilket även belyses i den del böcker just angående denna växt.

Min fråga är nu: Finns det något mått på hur stor konsumption man kan ha utan att riskera magblödningar eller problem i andra organ? Ungefär hur många blommor (hela blomverket på en stjälk) motsvarar exempelvis en 500mg Alvedon. Misstanken är väl att man får knapra i sig en hel hinkfull då det förmodligen är ganska okoncentrerat?

Kan man torka blommorna och smula ner dem till ett pulver?
 
Det finns ett stort intresse för denna växt ute i stugorna. Jag kan inte ge några bra riktlinjer för max mängden men jag tror det är ganska mkt. Älgörtsdricka/saft är en sommarfrisk och läskande dryck med en aning kösrsbärsliknande doft och smak. -Jättegod!

Jag har dessutom smakat snaps på älgört för ett tag sedan och jag är nu helt såld och skall därför börja krydda nubben själv.

http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?p=651920#post651920
 
Nu innehåller ju inte alvedon någon salicylsyra utan paracetamol. Två olika verksamma substanser med till viss del okika verkan. Salicyl är tex blodförtunnande vilket inte alltid är bra.

Om jag minns rätt är en av biverkningarna av naturlig salicyl just huvudvärk, varför man använder acetylsalicylsyra i kommersiella läkemedel t.ex magnecyl.

Personligen skulle jag inte experimentera med naturläkemedel om jag inte typ fick lära mig direkt av någon med mycket erfarenhet.

Däremot kan man ju göra annat med älggräs. Smaksätta mjöd och kanske snaps?
Jag har gjort saft på blomvipporna på samma sätt som med fläder. Smakar lite speciellt men friskt. Ungefär som gamla tuggummit Jänka.

Edit: carl hann före. Jag skriver för långsamt!
 
Älg gräs.

Tjena!

Överkonsummerar du denna växt så är det inte bra, Men man kan göra ett väldigt gott Te av bladen när man är ute i skogen,har jag själv gjort ett ental ggr. Gnuggar man bladen såluktar det mint, så även smaken i Te't.

Med vänlig hälsning, Nicklas
 
Haj. Tack för svar. Yepp, så är det ju... Paracetamol/Salicyl. Skrev fel - tänkte rätt. Tack!

Vi skördade ca 5 liter i går kväll och gjorde saft på både blad och blomklasar. Hittade ett recept på ICA med citron & kanel. Förmodligen hade saften blivit mer "blommig och fruktig" om vi hade utelämnat bladen. Nu skall den ju stå och dra ett bra tag så vi får se på slutresultatet. Läste någonstans att medicinaleffekterna avtar kraftigt vid torkning.

Det är med mint och Jenka hänger jag inte med på, kanske är mitt luktsinne underutvecklat. Tycker mest det luktar/smakar gammalt hö med sötaktigt inslag. Läste även på något ställe att växterna vissnar 15 minuter efter skörd - märkte inget av detta heller. Att vi skulle ha fått tag på fel växt låter osannolikt. Den matchar alla förekommande bilder på både internet och i böcker till 100%. Den skall ju även vara svår att förväxla - och i då så fall med brudbröd... som verkar vara ofarlig, så det känns rätt safe.
 
Älgörtstiden är en höjdpunkt på året! Varje gång jag är ute i skogen och jag finner älgört plockar jag med mig hem och gör te. Den sista älgörten plockar jag som regel under sensommaren. Jag gör aldrig te på blommorna ( endast bladen ), då jag tycker de gör teet beskt.
 
Då har första skörden någonsin smakats av efter sitt bad i sockerlag, citron och kanel. Inte dumt, det får jag säga! Jag slängde ju även ner bladen i lagen, och jag tror att detta tyvärr har gett saften lite "gräsiga" toner - smaken är härlig, men inte klockren.
 
Nu är andra skörden avklarad och ingredienserna i andra generationen saft modifierade på så vis att bladen plockades bort helt. Saften gjord enbart på blomdelen och det blev en helt annan smak, mycket bättre.

Originalreceptet säger 1 kg socker på 1 liter vatten. Vi körde 2 kg socker på 3.5 liter vatten, samt en 25% ökning på blominnehållet - och det tycks funka men eftersmaken i saften är lite kärv.

Frågan är - hade kärvheten försvunnit med ökad sockermängd?
 
Snubblade över detta recept på älgörtsill. Ska prova min älgörtsnubbe till denna sill om någon vecka. På en resturang i Östersund har dom dessutom en "älgörtsenap" på sitt julbord och den smakar utsökt. Jag har också hört att man kan älgörtsgrava lax också. Det finns tydligen inga gränser för denna växt!

Ingredienser:
Inläggningssill
Lök

Lagen:
1 del ättika
1 del socker
3 delar outspädd älgörtssaft. Jag gör saften själv om somrarna efter fläderblomssaftrecept, men för er som inte gjort någon alternativt druckit upp all vet jag att den bland annat finns att köpa på Skansen i Stockholm, men jag har även sett den på andra håll i vårt avlånga land.

Gör så här:
Skölj lämplig mängd inläggningssill (2 burkar Abbas inläggningssill) skiva den i bra munsbitar. Skiva löken tunnt. Varva sill och lök i en glasburk så att det känns som ett bra förhållande mellan mängden sill och mängden lök (löken fick en särdeles fin smak av lagen, så ös gärna på med löken). Blanda ingredienserna till lagen, här kan man antingen koka upp allt och sedan låta det svalna, alternativt kan man röra ihop allt kallt, se då till att röra tills allt socker har löst upp sig. Häll sedan lagen över sillen så att det täcker. Låt sillen stå i kylskåp minst ett, helst två, dygn innan servering. Smaken på sillen är, trots att lagen är ganska stark, mild och blommig.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
mariaa Vin på älggräs? Friluftsmat 20

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg