Hej! Annonser är vår inkomstkälla för att kunna driva Utsidan.
Om du inte vill slå av annonsblockering kan du istället stödja oss genom att
teckna ett Plusmedlemskap -
då kan du dölja alla annonser och slipper denna text!
Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt. Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Jeg skal padle kano på Lainioälven fra Jårkastakka til Lannavaara denne sommer och ville höra om nogen kunne orientere lidt om fisket efter abborre och gädda.
Om det är specifikt abborre och gädda du är intresserad av så kanske det vore bättre med ett mera näringsrikt vattendrag. Annars är väl Lainioälven mest känt som ett utmärkt vatten för harr och öring.
Visst finns aborre och gädda där och inte är det egentligen något särskilt att tänka på gällande dessa arter. De finns på de vanliga ställena och fiskas på det vanliga sätten.
Men jag undrar varför du åker dit för att fiska aborre och gädda när det finns så fint harr- och öring fiske i älven.
Grejen med gädda är att gäddan inte får vara till åldern kommen för att inte vara träig. En 3-4 kilos strömmingsgädda från ytterskärgården är inte så gammal och går utmärkt att äta. Men en 3-4 kilos gädda från en näringsfattig sjö är gammal och inte lika god.
Testa anjovisgädda eller brasgädda med en 2-3 kilos gädda.
Anjovisgädda: Rensa och fjälla gäddan, eller dra skinnet av den. Skär skåror i ryggen och tryck ner anjovisbitarna där. Salta och peppra. In med gäddan i ugnen, på mage och ös då och då med grädde. Anjovisen smälter och ger en fin smak till gäddan.
Brasgädda: Rensa gäddan, salta och peppra, smör i buken. Rulla in gäddan i blött tidningspapper och lägg den i glöden. När tidningspappret blivit svart är gäddan klar.
Större gäddor, 5-6 kilo och uppåt går utmärkt att mala gäddfärs av, med gräslök i.
Men jag förstår att du som norrbottning nog är lite svår på gädda;-)
Håller med Raskesven. Gädda är inte alltför äckligt i alla fall. Och till och med riktigt gott om den tillagas på rätt sätt.
Men om jag får välja mellan öring och gädda så råder det inget tvivel om att jag väljer gäd... ÖRING!
För två år sen fick vi rätt bra med gädda i Lainioälven. Oftast var dess uppenbarelse dock inte särskilt uppskattad då bestarna kastade sig över streamers och snabbt slet av den tunna flugtafsen. Ett par gäddor slutade dock sina liv i soppkastrullen.
Nej gädda står inte så högt upp på matsedeln här uppe. Enda gångerna man ätit gädda var när man var i 13-14-15 års åldern när man åkte direkt ut och fiskade gädda efter skolan. Då hände det att man halstrade gädda någon gång.
Fast visst tror jag att man kan äta gädda men inget man fiskar här uppe annat än för sporten att dra upp den.