Sambon kom helt utan förvarning hem med en hink abborre i söndags kväll (hon hade fått av en bekant, jag vet inte riktigt varför och varför hon tackade ja, bekanten hade tydligen fiskat efter regnbåge men dragit upp en massa abborre också).
Jag är ingen fiskemänniska men ungarna brukar ju meta så jag kan ju i alla fall rensa abborre. Jag tänkte att det vettigaste måste vara att rensa och frysa in dem, och sen får vi se vad vi gör med dem. Jag var ju liksom helt oförberedd, fick stå i morgonrock och rensa fisk i två timmar. Fick skavsår på knogarna av saxen som jag använde
Det blev 3,6 kg rensat, så det var rätt mycket (29 abborrar). Dessutom så var 28 av dem honor med rom, så vi har 9 hekto abborrom i frysen nu också.
Men vad ska vi göra med allt?!
Röka abborre fixar jag, så jag ska fixa en röklåda (farsan har en liten Abu-rök på landet som vi brukar röka ungarnas fångster i, men hemma har jag inget, men tänkte botanisera lite på lokala loppisen i helgen efter byggmaterial). I värsta fall verkade Jula ha en rätt prisvärd rök.
Eftersom jag inte fjällade så är det väl inte så lyckat att steka i panna, men jag vet inte om det kanske går lätt att fjälla när den varit fryst? Färsk abborre är ju rätt bökig att fjälla.
Filéa abborre har jag googlat på, men alla filéar den ju hel. Är det kört att filéa om man har rensat och klipp fenorna (inkl stjärtfenan) eller kan det funka om den är halvtinad så den inte är så sladdrig? Man kanske kan hålla i ryggraden med en tång (liten polygrip?) när man skär loss från den, och sen hålla i skinnet med en gaffel när man skär loss från det?
Och vad kan man göra med romen? Salta och äta rakt av har jag förstått, att steka eller koka romsäckarna ska tydligen vara vanligt, men vi hade så många trasiga säckar att jag valde att "vispa loss" romen så det vi har i frysen är burkar med romkorn i. Kan man klicka i stekpannan bara och steka eller trillar den isär då? Lägga på fisk som man kör i ugnen kanske funkar?
Stämmer det förrsten som jag läste att man bör klippa bort alla fenorna när man fryser in, eftersom de kan ge dålig smak? Jag tänkte att det var lika bra att klippa bort dem för säkerhets skull, eftersom det blev så mycket så lär det ju ta ett tag innan vi ätit upp allt...
Jag är ingen fiskemänniska men ungarna brukar ju meta så jag kan ju i alla fall rensa abborre. Jag tänkte att det vettigaste måste vara att rensa och frysa in dem, och sen får vi se vad vi gör med dem. Jag var ju liksom helt oförberedd, fick stå i morgonrock och rensa fisk i två timmar. Fick skavsår på knogarna av saxen som jag använde
Det blev 3,6 kg rensat, så det var rätt mycket (29 abborrar). Dessutom så var 28 av dem honor med rom, så vi har 9 hekto abborrom i frysen nu också.
Men vad ska vi göra med allt?!
Röka abborre fixar jag, så jag ska fixa en röklåda (farsan har en liten Abu-rök på landet som vi brukar röka ungarnas fångster i, men hemma har jag inget, men tänkte botanisera lite på lokala loppisen i helgen efter byggmaterial). I värsta fall verkade Jula ha en rätt prisvärd rök.
Eftersom jag inte fjällade så är det väl inte så lyckat att steka i panna, men jag vet inte om det kanske går lätt att fjälla när den varit fryst? Färsk abborre är ju rätt bökig att fjälla.
Filéa abborre har jag googlat på, men alla filéar den ju hel. Är det kört att filéa om man har rensat och klipp fenorna (inkl stjärtfenan) eller kan det funka om den är halvtinad så den inte är så sladdrig? Man kanske kan hålla i ryggraden med en tång (liten polygrip?) när man skär loss från den, och sen hålla i skinnet med en gaffel när man skär loss från det?
Och vad kan man göra med romen? Salta och äta rakt av har jag förstått, att steka eller koka romsäckarna ska tydligen vara vanligt, men vi hade så många trasiga säckar att jag valde att "vispa loss" romen så det vi har i frysen är burkar med romkorn i. Kan man klicka i stekpannan bara och steka eller trillar den isär då? Lägga på fisk som man kör i ugnen kanske funkar?
Stämmer det förrsten som jag läste att man bör klippa bort alla fenorna när man fryser in, eftersom de kan ge dålig smak? Jag tänkte att det var lika bra att klippa bort dem för säkerhets skull, eftersom det blev så mycket så lär det ju ta ett tag innan vi ätit upp allt...