Jag vill att mitt tält ska klara oväder utan att jag behöver bekymra mig om det ska rämna eller falla ihop. Detta är en stor fördel när man vill vara oberoende av stugor och vill slippa få årets vandring förstörd. I mer otillgängliga områden i Sverige tycker jag det är än viktigare. En vanlig kalfjällsdalgång räcker för att det ska bli starka vindar. Stark väv och pålitliga linfästen är nödvändigt liksom att pinnarna sitter säkert i marken. Yttertält ned till marken är bra. Ett innertält ökar komforten betydligt. Tunneltält och kupoltält är exempel på bra modeller. Det finns även vissa andra utan bågar som är bra.
Undvik att söka råd på fjaderlatt.se där föga realistiska omdömen ges om flortunna tyger och presenningstält och deras användning utan att de testats i sommaroväder på kalfjället.(”inget bombsäkert tält för höga höjder och hårda vindar”, ”tål det mesta som de kan utsättas för under svenska barmarksförhållanden”, det är bara att ”spänna ner duken ”mot marken”, det är bara att packa ihop och flytta om det blåser) Den som vill ha ett normalt fjälltält ges epitetet ”trygghetssökare som vill kunna lita på sitt tält till 100% i alla (även de mest otroliga) väder,”och en som saknar den mentala styrka som påstås krävas för att sluta använda sitt rejäla fjälltält. Likaså påstås vanliga fjälltält ge stora problem med kondens. Liksom att lätt packning är säkrast och att presenningstält inte innebär några komfortförluster.
Vad är ”de mest otroliga väder”? Jag har flera gånger varit med om att andras enkla tält blåst sönder. Mitt trygghetssökartält har dock alltid klarat sig. Jag har flera gånger varit med om vindar som gjort att det inte går att gå rakt fram. Vindstötarna har nästan puttat omkull mig. Inte alls varje år, men tillräckligt många gånger för att vilja ha ett pålitligt tält.
Bara att packa ihop. Är det realistiskt? När man väl somnat har man liten koll på vad som händer. Vindstyrkan ökar och plötsligt kommer en kraftig vindstöt. Att flytta förutsätter också att du vet var gränsen går för ditt flortunna tält. Om du har ett rejält tält kan du lita på att du inte behöver flytta. Flytta på natten med överfyllda jokkar? Förstörd vandring.
Kondens och komfort? Jag har aldrig problem med kondens i innertältet. Yttertältet är lätt att torka av med en trasa innan man packar ihop det. Droppar som ramlar ned rinner av innertältet. Under oväder har jag haft det torrt , dragfritt, rymligt och bekvämt. Kokat te i absiden och myst. Om man spänner sin presenning eller sitt presenningstält mot marken när det blåser mycket ökar kondensen och vinden gör att den slås loss från duken och regnar ned. Det blir också trångt. Ännu trängre då duken buktar in. Det gäller att inte komma åt duken. Om duken inte går ned till marken blir det mycket dragigt och kallt när vinden friskar i. Dragfritt blir det inte även om du spänner ned.
Säkert? Hur säkert är det att vakna mitt i natten av en reva i tältet och få sovsäcken blöt. Tvingas packa ihop och trött och kall ge sig iväg i regnet över fjället ett par mil och de översvämmade jokkarna på jakt efter vad? Lite fjällbjörk att elda?
Flera upplevelser av några dagars vind, kyla och regn på kalfjället gör att jag värdesätter mitt rejäla tält mycket.
Hälsar Jan