Älskar allt som har med friluftsliv att göra. Jag har vandrat 1000-tals mil genom 16 länder - Sverige, Norge, Danmark, Polen, Estland, Lettland, Litauen, Tyskland, Liechtenstein, Österrike, Frankrike, Portugal, Schweiz, Italien, Slovenien, Tjeckien. Tog jägarexamen 2017 och jagar hela hösten och vintern!

Ängar mig åt friluftsliv året runt!
2012 Utsedd till ÅRETS NÄRÄVENTYRARE 2011
2013 Startade hela eventet EN UTENATT I MÅNADEN (Tälta året runt)
2014-2015 FÖRST I SVERIGE att bestiga samtliga Sveriges 25 landskaps högsta toppar. Har även besökt samtliga Sveriges 30 nationalparker.
2017 jägarexamen
www.vandringstjejen.se

Användarnamn: Vandringstjejen

Intressen: Friluftsmat, Expeditioner, Vandring, Jakt, Ridning, Utförsåkning

Mer på profilsidan


Räkna älgbajs, har du gjort det någon gång?

Det var i alla fall det vi ägnade lördagen (april 2019) åt tillsammans med jaktvänner.

Jägare ska räkna älgens bajs

Obligatorisk räkning av älgbajs gör man för att få bättre koll på älgstammen. Alla älgskötselområden inventerar sitt område för att ta reda på hur många bajshögar och på så vis även hur många älgar det verkligen finns i skogarna.

Redan i höstas räknade vi bajs för första gången. Vi fick en karta med ett antal punkter som skulle letad upp och sedan mätas ut med en radie på ungefär 20 meter. Inom den radien skulle vi räkna antal bajshögar. I vårt jaktvårdsområde har vi ungefär 200 meter mellan de olika pinnararna där vi ska räkna bajs. En älg skiter ungefär 16,6 gånger per dygn och genom att räkna antal bajshögar på detta sätt ska länsstyrelsen kunna sammanställa hur mycket älg vi har, både lokalt och regionalt för att kanske så småningom också kunna sammanställa nationellt.

Eftersom vi jägare till stora delar är naturromantiker och vill ha viltrika skogar, så är ju det här bara positivt. Det innebär att vi får ett kvitto tillbaka på att vi kan skjuta si och så många älgar och rådjur. Och det är åt bägge hållen, både så att vi inte skjuter för mycket men också så att vi inte skjuter för lite.

Spillningsräkningen går till så att varje älgskötselområde måste städa av en yta på 100 kvadratmeter. Där räknar man hur många högar man hittar. När jag räknar så städar jag samtidigt av området. Så rent praktiskt så får jag helt enkelt ta i älgskiten.

Vad gör man av bajset man plockar bort? Det kastar jag utanför det här området. Sedan förs detta in i ett excel-ark och då kan man också se hur mycket älg vi har på 1.000 hektar. Då får man en ganska god koll på hur älgstammen ser ut.

I lördags var det dags att ännu en gång ta oss ut till räkningspunkterna. Förra gången letade vi oss fram med hjälp av karta. Denna gång var det lättare att hitta punkterna eftersom vi märkt ut dem med waypoints på våra gps:er. Vi hittade totalt 4:ra bajshögar fördelat vid olika pinnar. I höstas hittade vi bara 1 bajshög.

Våra hundar Zingo och Norma fick följa med ut i skogen och de tyckte som vanligt att skogsturer är det bästa som finns.

Efter räknandet blev det en lägereld och grillad korv tillsammans med de andra i jaktlaget.

Här nere har jag spelat in en video som förklarar hur jag gjorde när jag räknade älgbajs.

Här är en länk till min webb www.vandringstjejen.se där du kan läsa om jakt samt alla 1000-tals vandringar jag gjort.

Ha en trevlig dag!

Helena, Fredrik och hundarna :)

Läs mer i bloggen

En stillsam resa genom Törnskogens själ – Min vandring på Hällmarksslingan

Det finns stunder i livet då naturens tystnad säger mer än tusen ord. En sådan stund fann jag och vår tax Puma under vår vandring längs Hällmarksslingan i det vackra Törnskogens Naturreservat, ett stycke orörd naturpärla strax nordväst om Stockholm.

Törnskogens Naturreservat är en del av Sollentuna kommun och sträcker sig över cirka 360 hektar. Det är ett av de mest artrika och varierade naturområdena i regionen, med allt från djupa barrskogar och hällmarkstallskogar till fuktiga kärr och dramatiska klippbranter. Det är ett område där naturen får vara just natur. Vild, vacker och levande.

Rävstensstigen - en vandringsled på Lovön

Jag och vår tax Norma vandrade den lilla vackra leden Rävstensstigen på Lovön. Vandringsleden är ca. 3,5 km lång och är en rundslinga.

Vandring på Eldgarnsö - Eldgarsöslingan 6,3 km

Eldgarnsö Naturreservat är en riktig naturpärla i Ekerö kommun, bara ett stenkast från Stockholm men ändå en helt annan värld. Här vandrar du i ett landskap som bjuder på både kulturhistoria och rik natur, från ekbackar och strandängar till lummiga skogar och vidsträckta vassområden.


Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg