Nästan allt är kul, så länge det är tillräckligt långt ;) Fjällvandringar, traillöpning, och äventyr.

Fälttest av super-ultralätt stormkök (13 gram!)

Jag har kört med gas i alla dessa år i fjällen. Det är väldigt praktiskt och oslagbart om man ska tillaga mat ute i naturen.

Däremot är det otympligt, relativt tungt, och går inte att checka in om man ska flyga med grejerna.

Plus, att många resor behöver jag bara koka upp lite vatten till frystorkade enpotionsrätter och snabbkaffe. Och då är stormkök med gas faktiskt lite overkill.

Efter att ha lånat ihop och testat stormkök från vänner och snälla människor på friluftsbutiker har jag lärt mig ett och annat om stormkök.

Så: nu har jag invigt mitt nya super-ultralätta “solid fuel”-kök.
Själva köket är egentligen bara en pytteliten tablett- & kokkärlshållare i titan, på 13 gram (jo, 13 gram!).

Sen lägger man en bränsletablett där och tänder på. Ca 7-10 minuter senare har man en halvliter vatten kokandes. Det funkar!

Köpte även ett mindre kokkärl (eller snarare en mugg) på 500 ml. Även den i titan, och en vikt på 70 gram (plus 16 gram till ett lock som inte är på bild).

Den långa skeden är förstås titan den med ;)

Gjorde även ett eget vindskydd för blåsiga dagar. Vek ihop vanligt aluminiumfolie och sluter cirkeln med ett vanligt gem. Bara några enstaka gram till, och i princip gratis.

Lättare än så här kan det nog inte bli!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2016-07-17 13:06   Pistolen79
Snillrikt! Bra gjort. Var köper man bränsletabletten? Hur länge räcker en sån?

Mvh, Peter
 
Svar 2016-07-17 21:47   fredriklyreskog
På bilden syns en Esbit 14-gramstablett och den brinner i ca 12 minuter. Finns att köpa i 12-pack rätt billigt: http://www.outnorth.se/esbit/solid-fuel-12-x-14-g
Det finns även mindre tabletter på 4 gram, men då måste man bränna minst två stycken för att koka upp en halvliter vatten.
 
2016-07-18 14:36   snurte
Om du byter till aluminium istället för titan blir det ännu lättare. Själva köket kanske det finns en poäng med gällande hållbarhet när det är minimalistiskt. Bestick däremot behöver inte vara så stryktåligt och blir samtidigt tyngre och dyrare i titan. För kokkärlet finns det ytterligare en fördel och det är värmeledningen som är runt 10 gånger högre för aluminium. Ska man bara koka upp vatten i ett litet kokkärl påverkar det kanske inte så mycket, men vill man laga sin mat är titan ett dåligt alternativ.
Kokkärl har diskuterats i denna tråd: http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=69784

I övrigt är esbit ett klart intressant alternativ väl värt att testa. Speciellt när man måste flyga till sin destination.
 
Svar 2016-07-19 10:15   fredriklyreskog
Nja... Nog för att titan är tyngre än aluminium givet samma massa, men titan-utrustning är ju uteslutande lättare än aluminium-utrustning eftersom det är starkare och därmed kan vara tunnare givet samma hållbarhet. Så resultatet är att det blir lättare med titan, vilket ju är nästan hela poängen med att köpa titanprylar (en annan poäng är att det omöjligt kan rosta, vilket ju till och med rostfritt stål gör förr eller senare).
Med det sagt: om du kan hitta ett 0,5 liters kokkärl i aluminium som är lättare än 70 gram så lyssnar jag :)
Vad gäller förmågan att leda värme lägger jag mig direkt - det har jag inte haft en tanke på.
Tror dock att det är en viktigare faktor om man ska göra riktig matlagning åt, säg, en familj på 3-5 pers.
Ska man koka upp vatten till snabbkaffet eller en frystorkad enpotionsrätt som jag oftast gör spelar det dock en mindre roll.
 
2016-07-20 07:50   undvall
Hejsan,

Mycket cool konstruktion och onekligen nästan löjligt lätt!!

Men som gammal hållfasthetsingenjör känner jag att jag gärna vill upplysa de som är intresserade om hållfasthetsförhållandena mellan stål, titan och aluminium. För tyvärr är det inte korrekt som Fredrik påstår att en titankonstruktion är lättare än en aluminium dito givet samma hållfasthet.

Generellt sett kan man säga att förhållandena mellan aluminium - titan och stål är 1 - 2 -3 vilket är exakt samma som skillnaden i densitet. Detta gäller både elastitetsmodulen (ett mått på materialets styvhet) och sträckgränsen (ett mått på materialets "styrka", eller mer korrekt när man får kvarstående deformationer) på de på marknaden bästa förekommande materialen.

Detta innebär att om man tillverkar en aluminiumtråd, en titantråd och en ståltråd med samma massa per längdenhet (tvärsnittsarean hos aluminium kommer alltså vara dubbelt så stor som titan och tre gånger ståltrådens!) av marknadens bästa material, kommer de vara i princip lika starka alla tre!

MEN. Det vanligaste problemet med exempelvis kastruller är att de slår sig, eller bucklar sig. Och i detta fall kommer hållfastheten, beroende på exakt lastfall, oftast vara proportionerlig mot kvadraten på tjockleken. Och eftersom en aluminiumkastrull med samma massa som en titankastrull har dubbla tjockleken kommer den alltså vara betydligt starkare.

Det som krånglar till det hela en del är att titan är helt överlägset i värme. För en kastrull som är fylld med vatten och därmed inte kommer bli mycket varmare än 100 grader spelar detta mindre roll, men för köket är det ju betydligt viktigare!

Så varför är titankastruller alltid lättare än aluminium dito? En av anledningarna, kanske den viktigaste, är att annars hade ingen köpt dom. Det är helt enkelt en marknadsföringsgrej där man offrar hållfastheten i konstruktionen för att få den mer attraktiv hos kunderna. Nu har jag inte testat alla kastruller som finns, men jag har två olika titanastruller, en från trangia och en från evernew. Och vad det gäller t.ex trangiakastrullen så är det mycket klenare är vad deras motsvarande och något tyngre aluminiumkastrull är!

Så varför har jag då köpt en titankastrull? Jo tyvärr har ju aluminiumen stor nackdel och det är att aluminium löser upp sig i vattnet då man kokar, framför allt om man har salt i. Och är i den formen giftigt för kroppen. Titan å andra sidan är ju så kemiskt stabilt att det ofta används då man ska operera in delar inne i kroppen.

/ Stefan
 
Svar 2016-07-21 08:38   fredriklyreskog
Det här var en mycket intressant diskussion! Jag var helt säker på att titan-produkter blir lättare givet samma hållbarhet.

Hade ingen aning om upplösningsproblematiken med aluminium. Helt klart ett argument för att fortsätta med titan inom just matlagningsutrustning.

Tack Stefan!
 
2016-07-20 22:59   snurte
Rätta mig om jag har fel här Stefan, men vad jag förstått så undviker man problemet med att aluminium löser upp sig i vattnet om den är hårdanodiserad. Trangias kastrull till kök 27 som är på 1 liter väger bara 80 gram och finns i hårdanodiserad variant. Storleken 0,5 liter har jag aldrig tittat närmare på så vet inte om det finns något där.

På bilden ser det ut som du har en Sea To Summit titansked med långt handtag - jämför med deras sked som heter AlphaLight. Samma typ av sked fast i hårdanodiserad aluminium med lägre vikt och pris. Skillnaden är i slutändan inte särskilt stor så klart, men det är värt att tänka på då jag tycker titan många gånger används helt onödan inom friluftsvärlden.
 
Svar 2016-07-21 08:39   fredriklyreskog
Skeden var en bra illustration - AlphaLight Longspoon i aluminium är 5g lättare (är dock inte helt säker på att de är exakt lika långa). Hur som helst så är det en väldigt liten skillnad, så den får vara.

Men helt klart något jag ska hålla i bakhuvudet framöver.

Tack för era kloka kommentarer!
 
Svar 2016-07-21 16:29   fafner
Men just skedar vill man ju ha i titan eller ännu hellre i trä pga värmeledningen. Det är ju som att dricka kaffe med finporslinet och silverskedar , du bränner dig direkt om du lämnar skeden i kaffet.

Sen repar ju aluminium eller titan kokkärlet. Jag föredrar träskedar, mycket bättre att äta med och lämnar inga repor.

En välskuren träsked blir oftast lika lätt som en titansked. Har gjort en kolfibersked som vägde 2g men den var inte så mysig att äta med;-)
 
Svar 2016-07-21 23:07   snurte
Man får helt enkelt låta bli att lämna skeden i kaffet då. ;)
Träsked förespråkar jag gärna också även om jag saknar färdigheterna för att tälja mig någon själv än.
 
2016-07-21 06:19   undvall
Hej igen,

Jo så har jag också förstått det. Men jag misstänker starkt att det bara gäller så länge som ytan är repfri. Och jag förvarar alltid all köksutrustning (ta-moj, kniv osv osv) i kastrullen när den är i ryggan, så repor är svåra att undvika.

/ Stefan
 
2018-11-04 10:29   TheMountainman
Hej!
Vet att detta är en par år gammal artikel, men vad är det för kokkärl resp lock som du har? Har nämligen sökt efter ett 0,5 liters kokkärl med lock men inte hittat något.

Mvh TMm
 
Svar 2018-12-05 12:27   fredriklyreskog
Hej Mountainman! Den heter "Keith 500ml Titanium mug", inköpt från Amazon.de (tyskland) för snart 3 år sedan. Den var den lättaste 0,5L-kokkärlet jag kunde hitta. Numera har jag uppgraderat till ett större kokkärl med nästan samma vikt: TOAKS Titanium 900ml D130mm Pot. Den väger endast 77 gram utan lock (104 g med locket som följer med). Jag har gjort ett eget lock av aluminiumfolie som väger typ 10 gram.
Är mycket nöjd med båda kokkärlen!
 

Läs mer i bloggen

Ultralätt multi-fuel-kök och kokkärl

Det här är fjärde och sista delen i min ultralight-nördiga artikelserie. Som ni säkerligen märkt får man skämmas lite när man tittar på hur svenska varumärken står sig internationellt inom ultralätt utrustning. Och denna gång blir inget undantag.

Ultralätta mellanlager

Det här är tredje delen i min dissekering av lättviktsutrustning (och mitt kompakta ointresse av att föda vissa ur-traditionella åsikter om att endast "rejäla" (överviktiga) prylar från 70-talet är robusta nog för svenska fjäll).

Ultralätta regnkläder vs poncho

I min förra artikel skrev jag om hur det är att vandra i svenska fjällen med en ultralätt 3-säsongspackning. Det går ju lite på tvärs mot den lite utdaterade idén om att en lättviktsryggsäck för svenska fjäll måste väga 2 kg och ha en hipster-logga.
Nu tänkte jag fortsätta lite på den inslagna banan, nämligen att skalplagg inte alls måste vara tåliga nog för ett världskrig med Ryssland, utan tvärtom kan vara mycket tunna och fortfarande göra jobbet.


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg