Jag har kört med gas i alla dessa år i fjällen. Det är väldigt praktiskt och oslagbart om man ska tillaga mat ute i naturen.
Däremot är det otympligt, relativt tungt, och går inte att checka in om man ska flyga med grejerna.
Plus, att många resor behöver jag bara koka upp lite vatten till frystorkade enpotionsrätter och snabbkaffe. Och då är stormkök med gas faktiskt lite overkill.
Efter att ha lånat ihop och testat stormkök från vänner och snälla människor på friluftsbutiker har jag lärt mig ett och annat om stormkök.
Så: nu har jag invigt mitt nya super-ultralätta “solid fuel”-kök.
Själva köket är egentligen bara en pytteliten tablett- & kokkärlshållare i titan, på 13 gram (jo, 13 gram!).
Sen lägger man en bränsletablett där och tänder på. Ca 7-10 minuter senare har man en halvliter vatten kokandes. Det funkar!
Köpte även ett mindre kokkärl (eller snarare en mugg) på 500 ml. Även den i titan, och en vikt på 70 gram (plus 16 gram till ett lock som inte är på bild).
Den långa skeden är förstås titan den med ;)
Gjorde även ett eget vindskydd för blåsiga dagar. Vek ihop vanligt aluminiumfolie och sluter cirkeln med ett vanligt gem. Bara några enstaka gram till, och i princip gratis.
Lättare än så här kan det nog inte bli!
Mvh, Peter
Det finns även mindre tabletter på 4 gram, men då måste man bränna minst två stycken för att koka upp en halvliter vatten.
Kokkärl har diskuterats i denna tråd: http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=69784
I övrigt är esbit ett klart intressant alternativ väl värt att testa. Speciellt när man måste flyga till sin destination.
Med det sagt: om du kan hitta ett 0,5 liters kokkärl i aluminium som är lättare än 70 gram så lyssnar jag :)
Vad gäller förmågan att leda värme lägger jag mig direkt - det har jag inte haft en tanke på.
Tror dock att det är en viktigare faktor om man ska göra riktig matlagning åt, säg, en familj på 3-5 pers.
Ska man koka upp vatten till snabbkaffet eller en frystorkad enpotionsrätt som jag oftast gör spelar det dock en mindre roll.
Mycket cool konstruktion och onekligen nästan löjligt lätt!!
Men som gammal hållfasthetsingenjör känner jag att jag gärna vill upplysa de som är intresserade om hållfasthetsförhållandena mellan stål, titan och aluminium. För tyvärr är det inte korrekt som Fredrik påstår att en titankonstruktion är lättare än en aluminium dito givet samma hållfasthet.
Generellt sett kan man säga att förhållandena mellan aluminium - titan och stål är 1 - 2 -3 vilket är exakt samma som skillnaden i densitet. Detta gäller både elastitetsmodulen (ett mått på materialets styvhet) och sträckgränsen (ett mått på materialets "styrka", eller mer korrekt när man får kvarstående deformationer) på de på marknaden bästa förekommande materialen.
Detta innebär att om man tillverkar en aluminiumtråd, en titantråd och en ståltråd med samma massa per längdenhet (tvärsnittsarean hos aluminium kommer alltså vara dubbelt så stor som titan och tre gånger ståltrådens!) av marknadens bästa material, kommer de vara i princip lika starka alla tre!
MEN. Det vanligaste problemet med exempelvis kastruller är att de slår sig, eller bucklar sig. Och i detta fall kommer hållfastheten, beroende på exakt lastfall, oftast vara proportionerlig mot kvadraten på tjockleken. Och eftersom en aluminiumkastrull med samma massa som en titankastrull har dubbla tjockleken kommer den alltså vara betydligt starkare.
Det som krånglar till det hela en del är att titan är helt överlägset i värme. För en kastrull som är fylld med vatten och därmed inte kommer bli mycket varmare än 100 grader spelar detta mindre roll, men för köket är det ju betydligt viktigare!
Så varför är titankastruller alltid lättare än aluminium dito? En av anledningarna, kanske den viktigaste, är att annars hade ingen köpt dom. Det är helt enkelt en marknadsföringsgrej där man offrar hållfastheten i konstruktionen för att få den mer attraktiv hos kunderna. Nu har jag inte testat alla kastruller som finns, men jag har två olika titanastruller, en från trangia och en från evernew. Och vad det gäller t.ex trangiakastrullen så är det mycket klenare är vad deras motsvarande och något tyngre aluminiumkastrull är!
Så varför har jag då köpt en titankastrull? Jo tyvärr har ju aluminiumen stor nackdel och det är att aluminium löser upp sig i vattnet då man kokar, framför allt om man har salt i. Och är i den formen giftigt för kroppen. Titan å andra sidan är ju så kemiskt stabilt att det ofta används då man ska operera in delar inne i kroppen.
/ Stefan
Hade ingen aning om upplösningsproblematiken med aluminium. Helt klart ett argument för att fortsätta med titan inom just matlagningsutrustning.
Tack Stefan!
På bilden ser det ut som du har en Sea To Summit titansked med långt handtag - jämför med deras sked som heter AlphaLight. Samma typ av sked fast i hårdanodiserad aluminium med lägre vikt och pris. Skillnaden är i slutändan inte särskilt stor så klart, men det är värt att tänka på då jag tycker titan många gånger används helt onödan inom friluftsvärlden.
Men helt klart något jag ska hålla i bakhuvudet framöver.
Tack för era kloka kommentarer!
Sen repar ju aluminium eller titan kokkärlet. Jag föredrar träskedar, mycket bättre att äta med och lämnar inga repor.
En välskuren träsked blir oftast lika lätt som en titansked. Har gjort en kolfibersked som vägde 2g men den var inte så mysig att äta med;-)
Träsked förespråkar jag gärna också även om jag saknar färdigheterna för att tälja mig någon själv än.
Jo så har jag också förstått det. Men jag misstänker starkt att det bara gäller så länge som ytan är repfri. Och jag förvarar alltid all köksutrustning (ta-moj, kniv osv osv) i kastrullen när den är i ryggan, så repor är svåra att undvika.
/ Stefan
Vet att detta är en par år gammal artikel, men vad är det för kokkärl resp lock som du har? Har nämligen sökt efter ett 0,5 liters kokkärl med lock men inte hittat något.
Mvh TMm
Är mycket nöjd med båda kokkärlen!