Min blogg handlar om allt som har med friluftsliv att göra. Det lär bli mestadels om fiske men även lite olika projekt, foto samt lättpackning.

Gillar uteliv på alla sätt och vis och är alltid nyfiken på nya upplevelser. Ägnar en hel del utetid i min hängmatta. Gillar all typ av vandring men Muddus är en personlig favorit.

Har egen webshop där jag säljer bl.a paracord.
www.paracordshop.se

Användarnamn: peter1969

Intressen: Expeditioner, Fiske, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Bär & svamp, Paddling, Foto, Sover gärna i hängmattan. Gillar att elda.

Mer på profilsidan


Tältkåteprojekt Del 1

Jag har alltid tyckt att lägerliv och elden hör ihop men eftersom de flesta boenden inte tillåter eldande så har jag länge drömt om att ha en egen tältkåta där det är möjligt att elda "inomhus". Det har aldrig blivit någon tältkåta eftersom jag anser att de som finns att köpa är alldeles för dyra.

Efter att ha surfat runt ett tag på Utsidan och insupit ideér har jag konstaterat att det helt klart borde vara möjligt att göra en egen tältkåta. På Anders Jonssons hemsida (http://www.andersj.se/) finns det ett mycket fint exempel på en hemsydd tältkåta men eftersom jag inte känner för att sy en hel tältkåta kändes det inte riktigt aktuellt.

När jag av en slump hamnade på en sida med instruktioner för hur man viker en tarp på olika sätt (http://www.equipped.com/tarp-shelters.htm)  insåg jag att det borde gå att göra en tältkåta i ett enda stycke om man bara lyckades få matten att gå ihop. Efter lite ritande och räknande kom jag fram till att det skulle vara fullt möjligt.

Eftersom jag är en snål rackare såg jag att det borde vara möjligt att göra tältkåtan av lättviktspresenning. Dom är otroligt billiga (om man jämför med lättviktstyg) samt att dom väger mellan 80-120gr/m2. Eftersom jag är lite osäker på om det kommer att fungera så känns det bra att inte lägga ut alltför mycket pengar.

Som mittstolpe använder jag en 3-delad stolpe som tidigare använts till ett gammalt familjetält.

Ingångsdata för mitt räknande var att jag skulle göra kåtan sexsidig, höjden på mittstolpen 230cm, och varje sida 215cm. På så sätt ryms man 5-6 personer liggandes och fler om man bara ska sitta samt att man får en lagom hög kåta som inte bör bli alltför vindkänslig. Fler än 6 personer tror jag knappast att det kommer att bli.

Så här ser mina ritningar ut (lite otydliga tyvärr):

Golvytan:

 

Från sidan:

 

Utbredning:

 

Jag kommer att ha stormmattor på ungefär 20cm runt om. Hela duken blir ungefär 6,60 x 4,73. En pressenning på Jula som är 7,2 x 5,4 kostar 139kr. Den totala arean blir ungefär 21,7m2 och om lättviktspresenningen väger 110gr/m2 kommer hela duken att väga ungefär 2400 gram. Mittstolpen väger ungefär 900 gram. Inklusive snören borde totalvikten hamna på ungefär 3,5 kilo.

Det är väl inte den optimala lättviktslösningen men fördelat på fem man blir det ju egentligen bara 500gram per person och det är ju inte mycket.

Så, nu var teorin kring projektet klart, nu är det bara att fixa det i praktiken........

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2008-05-22 23:10   Öhrnell
Det löser sig Peter! Kul att se att du är på G!
 
2008-05-23 09:28   Staffan Andersson
Ambitiöst projekt, kör hårt!
 
2008-05-23 10:59   Raskesven
Ska bli intressant att följa och se hur det går att utgå från ett stycke tyg, istället för att sy ihop tårtbitar.
 
2008-05-23 20:53   Wolf25
Det låter ut som att det kan fungera. Det jag kan ha att invända mot valet av material är brandsäkerheten i fall du ville kunna elda i kåtan. Lycka till.
 
2008-05-23 21:15   peter1969
Jo, det är nog brandsäkerheten som jag också är mest nervös för. Själva byggandet tror jag ska gå bra.
 
2008-05-25 13:23   Thomas Traneving
Nyfiken på fortsättningen!
 
2008-05-26 06:54   Håkan Friberg
Intressant. Lycka till!
 
2008-05-26 23:34   Islusen
Hmmmm.... detta blir spännande! Lycka till.
 
2009-11-02 10:20   BZ120
OK!
Vad hände sen då? Jag e toksugen på att se ett resultat! Bilder, omdömen etc.
 

Läs mer i bloggen

Väl begagnad Segebaden pulka inköpt, behöver tips!

Idag köpte jag en väl begagnad Segebaden träpulka på blocket. I köpet ingick även moderna skaklar med sele. Skaklarna är nästan oanvända, i glasfiber med förstärkningar av metall och bara det gjorde köpet väl värt.

Pulkan är inte alltför sliten men den har ett par ganska rejäla sprickor i botten.
Nu är jag ju ingen pulkexpert men behövcer man åtgärda dessa sprickor eller kan man använda den som den är? Naturligtvis kommer jag att tjära in den, precis som med Tegsnäsarna, men räcker det?

Vinterplanering!

I februari bär det iväg till Muddus. Äntligen!

Jag har länge längtat att göra en vintertripp till Muddus och i mitten av februari bär det äntligen av. Jag har hittills lyckats locka 3 andra hängmattesovare att göra mig sällskap.

Projekt Stigfinnare!

Jag älskar stigar! Punkt!

Men det är ju inte alltid så lätt att hitta stigar och många av dom ser man inte heller på kartor.


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg