Min blogg handlar om allt som har med friluftsliv att göra. Det lär bli mestadels om fiske men även lite olika projekt, foto samt lättpackning.

Gillar uteliv på alla sätt och vis och är alltid nyfiken på nya upplevelser. Ägnar en hel del utetid i min hängmatta. Gillar all typ av vandring men Muddus är en personlig favorit.

Har egen webshop där jag säljer bl.a paracord.
www.paracordshop.se

Användarnamn: peter1969

Intressen: Expeditioner, Fiske, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Bär & svamp, Paddling, Foto, Sover gärna i hängmattan. Gillar att elda.

Mer på profilsidan


Sensorrengöring del 2

Ja, nu var det konstaterat i alla fall.

Jag kan ingenting om kameror!

Japp det är säkert, jag sällar mig till skaran av okunniga noviser som inte begriper ett dugg om kamerans fantastiska värld.

Jovisst, jag vet hur man fotograferar och byter objektiv och vilka objektiv som passar till vad och vad slutartid och bländaröppning och sånt där är för något MEN jag har inte en aning om hur kameran fungerar. Eller hade i alla fall, nu begriper jag lite bättre efter gårdagens och kvällens övningar med sensorrengöring.

Jag tar det hela från början. Jag upptäckte på mina makrobilder att jag hade en stor fläck på alla bilder, en fläck som inte kom från objektivet utan inifrån. Efter läsande på diverse expertisforum så konstaterade jag att det var sensorn som behövde en rengöring. Jag hade gjort det tidigare så det borde inte vara någon match. Eller rättare sagt TRODDE att jag rengjort sensorn tidigare.

Så här såg bilden ut från början (i går kväll alltså):

Efter en del blåsning med en lite blåsbälg typ revaxörblåsa fick jag iof bort det stora skräpet men inte blev det bättre. Nä nu dök det upp 2 stora strån istället.:

HJÄLP, detta var inte roligt alls. Så där såg det ut när jag gick och la mig igår kväll. Som tur är oroar jag mig sällan för sånt så det gick bra att sova i alla fall. I kväll tog jag nya tag med min eminenta D70.

Efter att ha blåst och blåst, tittat och tittat, lyst med ficklampa och blåst ännu mer så såg det lik förbannat likadant ut. Jag fick inte bort stråna. Jag såg dom inte heller. Efter att ha hållit på i över en timme la jag bort kameran och gjorde annat istället.

Då kom snilleblixten som gjorde att jag insåg min odiskutabla okunnighet. JAG HADE INTE BLÅST PÅ SENSORN. Jag hade blåst på sökaren (den del som sitter inne i kameran). Sensorn sitter ju skyddad på undersidan inne i kameran och syns ju naturligtvis bara när slutaren öppnas. Jag tog av objektivet igen (för sjuttielfte gången), ställde kameran i manuell och med slutartid på 30 sekunder och sen tittade jag in i kameran. Där, mitt på sensorn, låg det 2 helt synliga strån som skapat mig flera timmars oönskat extrajobb. Men samtidigt fick jag ju en lektion i hur kameran är uppbyggd.....

Efter 2 blåsningar med blåsbälgen såg det ut så här:

Nu finns det bara några små skräp kvar men dom får banne mig vara kvar för tillfället. Så himla petnoga får man inte vara och dessutom är det ytterst sällan man försöker fota en blå himmel.

Nåväl, slutet gott allting gott.

Hälsningar från Peter som funderar på att starta kurser i hur man rengör sensorer på digitalkameror........ (trial-by-error-kurser vill säga).

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2008-05-28 00:19   Islusen
Ha ha... jag satt själv och svor på stranden i Vík i helgen och försökte rengöra både det ena och det andra. Svårligen uppretad över fläckar och prickar och allt möjligt annat. Lyckades med det mesta men upptäckte att mitt teleobjektiv troligen fått en smäll, det bara GICK INTE att skruva av varken skyddslinsen eller motljusskyddet... och det var inte lite skitigt mellan själva objektivet och skyddslinsen. Jag mixtrade och grejade men fick ge upp, innan tålamodet tog alldeles slut och risken att förstöra något blev alltför stor. Så jag får traska till en fotoaffär i stället och se om de kan göra något åt saken...
 
2008-05-28 07:29   peter1969
Det visade sig ju som sagt var inte så svårt att inspektera och rengöra sensorn. Om det går att ställa in slutartiden på BULB så är det bäst dvs att slutaren är öppen tills man trycker nästa gång. Då har man gott om tid att titta på sensorn och vid behov blåsa med en lämplig blåsbäl. Tänk dock på att aldrig beröra sensorn samt att ha en ren blåsa att blåsa med. Det är många som köper Revaxörblåsor från apoteket och använder dom. Se bara till att ingen av ungarna har använt den till vattenlekar för får man vatten eller andra icke lämpade vätskor på sensorn så förstörs den. Det är inte heller lämpligt att blåsa med munnen för då kan det åka iväg salivdroppar och det kan också förstöra också sensorn.
 
2008-05-28 18:34   oscar jensen
Din D70 har en inställning för att fälla upp spegeln (det är den som är i vägen för sensorn). Har själv en D50, där görs det via menyerna, vet ej exakt hur det går till med storebrorsan D70. Spegellås kallas det.
 
2008-05-28 21:17   peter1969
Tack för tipset!
Det finns en speciell inställning i menyn som heter spegellås som fäller upp spegeln så att man kan blåsa på sensorn i lugn och ro. Jag har försökt att läsa alla instruktioner jag hittat om sensorrengöring men eftersom de instruktionerna varit för folk som redan kan så har det varken stått var sensorn sitter eller hur man gör för att fälla upp spegeln. Var sensorn satt borde jag ha kunnat räkna ut från början om jag bara tänkt efter litegrann. Att man kunde fälla upp spegeln hade jag nog inte hittat eftersom jag inte har någon instruktionsbok till kameran. Dessutom läste jag någonstans att sensorn kan dra till sig damm om man öppnar spegeln som jag gjorde dvs att ställa in slutartiden på max (eller bulb) eftersom sensorn på något vis aktiveras och blir statiskt laddad.

Men nu kan jag!
 
2008-05-29 22:17   Smaila
Alla sätt är bra utom dom dåliga som det brukar sägas.
Tänk bara på att vända kameran upp och ned när man använder blåsmetoden. Dammet ramlar då förhoppningsvis ut ur kamerahuset annars flyttar man bara runt dammet som så småningom hamnar på sensorn igen.
Själv så använder jag en antistatborste, Arctic Butterfly 724 från Visibledust som fångar upp dammet.
http://www.atphototech.se/
 

Läs mer i bloggen

Väl begagnad Segebaden pulka inköpt, behöver tips!

Idag köpte jag en väl begagnad Segebaden träpulka på blocket. I köpet ingick även moderna skaklar med sele. Skaklarna är nästan oanvända, i glasfiber med förstärkningar av metall och bara det gjorde köpet väl värt.

Pulkan är inte alltför sliten men den har ett par ganska rejäla sprickor i botten.
Nu är jag ju ingen pulkexpert men behövcer man åtgärda dessa sprickor eller kan man använda den som den är? Naturligtvis kommer jag att tjära in den, precis som med Tegsnäsarna, men räcker det?

Vinterplanering!

I februari bär det iväg till Muddus. Äntligen!

Jag har länge längtat att göra en vintertripp till Muddus och i mitten av februari bär det äntligen av. Jag har hittills lyckats locka 3 andra hängmattesovare att göra mig sällskap.

Projekt Stigfinnare!

Jag älskar stigar! Punkt!

Men det är ju inte alltid så lätt att hitta stigar och många av dom ser man inte heller på kartor.


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg