Min blogg handlar om allt som har med friluftsliv att göra. Det lär bli mestadels om fiske men även lite olika projekt, foto samt lättpackning.

Gillar uteliv på alla sätt och vis och är alltid nyfiken på nya upplevelser. Ägnar en hel del utetid i min hängmatta. Gillar all typ av vandring men Muddus är en personlig favorit.

Har egen webshop där jag säljer bl.a paracord.
www.paracordshop.se

Användarnamn: peter1969

Intressen: Expeditioner, Fiske, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Bär & svamp, Paddling, Foto, Sover gärna i hängmattan. Gillar att elda.

Mer på profilsidan


Rågmjölsvägen (en vandringsled)!

Idag träffade jag en kille som är inblandad i den numera avsomnade avdelningen av Malås Friluftsfrämjande. Jag hade tänkt ta kontakt med honom tidigare angående eventuella eller framtida vandringsleder i vår kommun. Nu när jag träffade honom så började jag prata med honom om det fanns några leder som Friluftsfrämjandet varit inblandade i eller om det fanns intresse att iordningställa några.

Då berättade han att för ungefär 10 år sedan så var det ett projekt med att iordningställa en led som skulle gå från kust till hav dvs från Ursviken (utanför Skellefteå) upp till Ammarnäs. Leden skulle gå efter en gammal farväg som användes på 1800-talet när det varit nödår och det fraktats mjöl från Stockholm via båt upp till Ursviken och därefter längs denna farväg inåt landet. Därav namnet Rågmjölsvägen.

Han hade då varit inblandad i en del av sträckan och dom hade gjort såpass mycket att dom märkt upp och spångat en bit längs Malån, samt även kollat lite längre upp längs Malån. Han beskrev var dom varit och det är ju inte alls långt hemifrån.

Så, nu har vi varit och kollat och mycket riktigt så hittade vi färgmarkeringar och till och med en bro över en bäck.

Problemet med det här projektet var att det aldrig blev riktigt färdigt. Det finns nästan inget kartmaterial, det är väldigt sporadiskt skyltat och information om leden saknas nästan helt.

Lite information hittade jag dock på nätet från grannkommunen Norsjö. Där finns det en karta över ledens sträckning och det verkade ju lovande. Jag tyckte att det borde finnas bättre kartor och ringde därför till turistinformationen i Norsjö. Tyvärr visade det sig att dom dragit in allt material eftersom det var osäkert i dagsläget huruvida ledens skick egentligen var. Men det låg på deras agenda att kolla upp leden i alla fall.

Jag blir ju naturligtvis glad när jag hittar information av det här slaget men vad man också kan förundras över är hur sånt här egentligen sköts.

Varför blev inte projektet klart?
Varför är det så svårt att hitta informationen?

Jag tror att det nog kan ha mycket med Jantelagen att göra dvs att vi som bor häruppe nog anser att det vi har att visa upp här nog är rätt så ointressant. Vem vill se vad vi har att erbjuda när fjällen har så mycket mer storslagen natur och kusten har städer och hav?

Eller så har jag fel och det kan bero på något helt annat.

I alla fall så ska då jag försöka luska lite mer kring denna led och försöka hitta fler delar av leden som är uppmärkta, både helt och delvis. Åtminstone för att själv veta var leden finns men förhoppningsvis även för att få fler intresserade.

Här en länk till den information som finns på nätet:
http://www.norsjo.se/default.aspx?id=5322

Ha det!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2010-08-05 20:58   greenjuice
Spännande! Du kan ju börja med att använda GPS. Scanna kartan och markera det. Kanske locka folk att komma ut och vandra på Rågmjölsleden? Kanske du kan markera positioner som är lämpliga för tältning eller bäck med rent vatten, etcera.. Intressant hursomhelst!
 
Svar 2010-08-06 07:25   peter1969
Jo, jag har funderat på det. Kruxet är väl att få fram ett vettigt kartmaterial av det men jag har några ideér som jag ska testa. Jag ska kolla om främjandet är intresserade av att hjälpa till annars får jag väl göra det själv. Själv är oftast bäste dräng!
 
2010-08-05 22:29   mathog
Superintressant att hitta stigar och leder! Håller med Jonas. Ta ut ett gps spår på leden och markera på kartan. Jag har lagt upp något spår mellan stigar och leder, och jag använder Google Maps.

http://www.xn--hgman-jua.se/2010/friluftsliv/kilsbergen/kilsbergsleder/sodra-ekoparksleden/

Och jag tror att det finns någon sådan funktion här på Utsidan. Lycka till.
 
Svar 2010-08-06 07:26   peter1969
Jag är lite osäker på hur min GPS är kompatibel med datorer. Har aldrig testat iof. Har en Magellan Explorist 100 och det är ju inte den mest avancerade.....
 
2010-08-06 07:54   Öhrnell
Min gissning efter att ha gått halva Kyrkstigen (som ju bara är en tiondel så lång) är att intresseunderlaget tidigare varit för litet. Det är långt till kusten från Ammarnäs... Skog, skog och skog har en begränsad tjusningskraft på folk i allmänhet, och jag tror att många som trivs med att vara i skog och mark i första hand väljer att plocka bär, jaga eller fiska. Och en vandringsled vinner nog ofta på att du kan gå i cirkel (=tillbaka till bilen). Men det var bara en spekulation kring varför projektet lades ner. Jag önskar er all lycka!
 
Svar 2010-08-06 08:46   peter1969
Jo, det är ju mycket möjligt att en sån vandringsled inte funkar i praktiken. Men man kan ju också undra varför många projekt aldrig görs färdigt? Det är ju ändå någon som bidragit med en massa pengar och dom borde väl gärna ha sett ett färdigt resultat. Jag gissar att detta var ett sk EU-projekt och då blir det ofta tyvärr på det här viset.
 
2010-08-06 14:30   Annicas fjällängtan
Jag har en kompis som ska jobba med gamla leder, vad jag förstår, här i Skellefetå. jag får nog tipsa honom om detta!
 
Svar 2010-08-06 14:42   peter1969
Hör gärna av dig när du pratat med kompisen.
 
2010-08-09 09:13   (avslutat medlemskap)
Tidningsartikelar http://norran.se/nyheter/norrochvasterbotten/article56873.ece
http://norran.se/nyheter/norrochvasterbotten/article57782.ece
 
Svar 2010-08-09 10:35   peter1969
Jo, jag har sett dom där artiklarna, en jobbarkompis gick den där marschen. Tyvärr dog det där evanemanget ut och idag är det osäkert i vilket skick leden är. Men förhoppningsvis kommer vi igång igen med att färdigställa delen genom Malå kommun samt att Norsjö får en översyn på sin del.
 
2010-08-09 13:03   BeatriceK
Cirkelleder är ju alltid trevligast att gå eftersom man då enkelt har transporter och sånt. Själv gillar jag skog skog och skog. Den sträckan som det stod om i Norran som Magnus länkade till verkar ju som en lagom lång tur bara det finns bra förbindelser tillbaka alt. bra ställe att tälta på för att vända. (Eller ja 3,8*2 är ju en dagstur ;-)
Jag vet dock själv hur jag drar mig lite för A->B vandringar när det inte finns bra förbindelser. Skridfinnarleden utmed Kalixälven är ogådd just av den anledningen (och lite för att de valt att inte sätta upp spång).
 
Svar 2010-08-09 13:14   peter1969
Jo, jag håller med om att cirkelleder är att föredra särskilt om allmänna transportmedel är dåliga. Men just den här leden hade ju en historia bakom sig och då är det ju så här den ska vara. Jag jobbar parallellt med en cirkelled som kommer att bestå av delar av Rågmjölsleden. Men än så länge är det bara idéer och rekognoscering, Jag hoppas få med mig en stabil organisation typ Friluftsfrämjandet som kan stå för tillstånd och hjälp med finansiering.
 

Läs mer i bloggen

Väl begagnad Segebaden pulka inköpt, behöver tips!

Idag köpte jag en väl begagnad Segebaden träpulka på blocket. I köpet ingick även moderna skaklar med sele. Skaklarna är nästan oanvända, i glasfiber med förstärkningar av metall och bara det gjorde köpet väl värt.

Pulkan är inte alltför sliten men den har ett par ganska rejäla sprickor i botten.
Nu är jag ju ingen pulkexpert men behövcer man åtgärda dessa sprickor eller kan man använda den som den är? Naturligtvis kommer jag att tjära in den, precis som med Tegsnäsarna, men räcker det?

Vinterplanering!

I februari bär det iväg till Muddus. Äntligen!

Jag har länge längtat att göra en vintertripp till Muddus och i mitten av februari bär det äntligen av. Jag har hittills lyckats locka 3 andra hängmattesovare att göra mig sällskap.

Projekt Stigfinnare!

Jag älskar stigar! Punkt!

Men det är ju inte alltid så lätt att hitta stigar och många av dom ser man inte heller på kartor.


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg