Men jag har varken haft riktigt tid till det och inte heller känt att jag haft något vettigt att skriva.
Men nu har jag ju det! Nåt att skriva alltså!
Jag har nämligtvis varit och paddlat packraft i Rogens i början av juni (2-6). Packraft är alltså en sån där löjligt liten och framförallt lätt gummibåt som man kan bära med sig i packningen när man är på fjällvandring. En rackarns praktisk liten sak med andra ord. Den jag hade kallas Yukon Yak och det är ett företag i USA som heter Alpcka Raft som säljer dom. Man behöver dock inte köpa ändå därifrån eftersom det finns ett företag i lilla Sverige som också säljer såna där rackare. Det svenska företaget heter Avanza och återfinns i Stockholm.
Ett liiiiiiitet problem med dom där gummibåtarna inte är så direkt billiga. Hos Avanza så kostar den äldre modellen, med lite rundare akter endast 7400kr. Den nyare modellen, med lite spetsigare akter kostar 9200kr......
Nu kände jag väl inte riktigt att det var aktuellt att köpa en sån där liten gummibåt bara för att testa så därför blev jag väldigt glad när det visade sig att Avanza även hyr ut såna där båtar. Billigt dessutom! För endast 500kr/vecka så får man gummibåt, flytväst och en 4-delad paddel! Skitbra helt enkelt.
Enda lilla problemet för mig är ju att jag bor i Lappland och ytterst sällan har vägarna förbi vår kära(!) huvudstad. Dessutom ligger det ju inte riktigt längs vägen till Rogens heller. Tur då för mig att den ene av mina reskamrater bor i Stockholm och helt frivilligt erbjöd sig att hämta upp min gummibåt. Vilkens lyckans ost jag är!
Nåväl, Rogens Naturreservat är ett väldigt fint område för paddling men när man paddlar i en liten gummibåt så bör man undvika stora vatten framförallt i motvind. Därför hade vi lagt vår rutt så att vi skulle paddla så mycket som möjligt i mindre vattendrag och till vår lycka så fanns det även små strömmar här och där.
Dock, slapp vi inte helt undan stora vatten och blåst. Dag 2 skulle vi paddla norrut längs Rogen och till en början var vädret riktigt fint men allt eftersom började det blåsa mer och mer. Till slut fick vi ge upp och paddla in mot land och gå i stället. Men med en packraft är det inte så farligt det heller.
I och med att man sitter med tyngdpunkten (läs röven) långt bak i båten så spänner man helt enkelt fast ryggsäcken i fören för att få jämnvikt. Om man spänner ryggsäcken rätt så behöver man bara ta på sig ryggsäcken när man ska upp på land och sen traskar man iväg med packraften uppblåst fastspänd på ryggsäcken.
Det får dock inte vara så långa och framförallt risiga promenader eftersom packraften sticker upp en bra bit ovanför ryggsäcken. Det är otroligt lätt att fastna om det är lite träd i vägen. Dessutom kan det bli ganska kul om det blåser eftersom packraften då fungerar som segel.
Ska man gå längre bitar så får man helt enkelt ta ur luften ur packraften och binda fast den under ryggsäcken. När man kommer fram till vattnet igen går det enkelt att blåsa upp packraften igen med den medföljande uppblåsningsmojängen. Vad mojängen egentligen kallas vet jag inte riktigt men det är väldigt enkelt. Till och med jag klarade av att blåsa upp den.
Lite filmer!
Här en liten film om hur man blåser upp packraften:
Här en film jag gjorde som visar lite hur vi hade det:
Tack för att ni ödade lite tid på att läsa detta!
Får man fråga vad en sån väger, med paddel?
Jag liknade det vid Bumperboats men radiobilar är också en bra liknelse. Väldigt oömma små tingestar. Där kajaken åkte ner för den steniga forsen åkte dom andra också ner. Själv gick jag bredvid den forsen eftersom jag hade en hyrbåt.
Jag blev nog inte lika duktig på att blåsa upp båten som i filmen men det var egentligen inte så svårt när man lärt sig hur man gör. Det gäller bara att fylla påsen med luft, klämma åt och i lugnt tempo trycka in luften i båten. Det sista får man blåsa in själv.