Min blogg handlar om allt som har med friluftsliv att göra. Det lär bli mestadels om fiske men även lite olika projekt, foto samt lättpackning.

Gillar uteliv på alla sätt och vis och är alltid nyfiken på nya upplevelser. Ägnar en hel del utetid i min hängmatta. Gillar all typ av vandring men Muddus är en personlig favorit.

Har egen webshop där jag säljer bl.a paracord.
www.paracordshop.se

Användarnamn: peter1969

Intressen: Expeditioner, Fiske, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Bär & svamp, Paddling, Foto, Sover gärna i hängmattan. Gillar att elda.

Mer på profilsidan


Hmm, länge sen jag skrev något här......

Men jag har varken haft riktigt tid till det och inte heller känt att jag haft något vettigt att skriva.

Men nu har jag ju det! Nåt att skriva alltså!

Jag har nämligtvis varit och paddlat packraft i Rogens i början av juni (2-6). Packraft är alltså en sån där löjligt liten och framförallt lätt gummibåt som man kan bära med sig i packningen när man är på fjällvandring. En rackarns praktisk liten sak med andra ord. Den jag hade kallas Yukon Yak och det är ett företag i USA som heter Alpcka Raft som säljer dom. Man behöver dock inte köpa ändå därifrån eftersom det finns ett företag i lilla Sverige som också säljer såna där rackare. Det svenska företaget heter Avanza och återfinns i Stockholm.

Ett liiiiiiitet problem med dom där gummibåtarna inte är så direkt billiga. Hos Avanza så kostar den äldre modellen, med lite rundare akter endast 7400kr. Den nyare modellen, med lite spetsigare akter kostar 9200kr......

Nu kände jag väl inte riktigt att det var aktuellt att köpa en sån där liten gummibåt bara för att testa så därför blev jag väldigt glad när det visade sig att Avanza även hyr ut såna där båtar. Billigt dessutom! För endast 500kr/vecka så får man gummibåt, flytväst och en 4-delad paddel! Skitbra helt enkelt.

Enda lilla problemet för mig är ju att jag bor i Lappland och ytterst sällan har vägarna förbi vår kära(!) huvudstad. Dessutom ligger det ju inte riktigt längs vägen till Rogens heller. Tur då för mig att den ene av mina reskamrater bor i Stockholm och helt frivilligt erbjöd sig att hämta upp min gummibåt. Vilkens lyckans ost jag är!

Nåväl, Rogens Naturreservat är ett väldigt fint område för paddling men när man paddlar i en liten gummibåt så bör man undvika stora vatten framförallt i motvind. Därför hade vi lagt vår rutt så att vi skulle paddla så mycket som möjligt i mindre vattendrag och till vår lycka så fanns det även små strömmar här och där.

Dock, slapp vi inte helt undan stora vatten och blåst. Dag 2 skulle vi paddla norrut längs Rogen och till en början var vädret riktigt fint men allt eftersom började det blåsa mer och mer. Till slut fick vi ge upp och paddla in mot land och gå i stället. Men med en packraft är det inte så farligt det heller.

I och med att man sitter med tyngdpunkten (läs röven) långt bak i båten så spänner man helt enkelt fast ryggsäcken i fören för att få jämnvikt. Om man spänner ryggsäcken rätt så behöver man bara ta på sig ryggsäcken när man ska upp på land och sen traskar man iväg med packraften uppblåst fastspänd på ryggsäcken.

Det får dock inte vara så långa och framförallt risiga promenader eftersom packraften sticker upp en bra bit ovanför ryggsäcken. Det är otroligt lätt att fastna om det är lite träd i vägen. Dessutom kan det bli ganska kul om det blåser eftersom packraften då fungerar som segel.

Ska man gå längre bitar så får man helt enkelt ta ur luften ur packraften och binda fast den under ryggsäcken. När man kommer fram till vattnet igen går det enkelt att blåsa upp packraften igen med den medföljande uppblåsningsmojängen. Vad mojängen egentligen kallas vet jag inte riktigt men det är väldigt enkelt. Till och med jag klarade av att blåsa upp den.

Lite filmer!

Här en liten film om hur man blåser upp packraften:

Här en film jag gjorde som visar lite hur vi hade det:

Tack för att ni ödade lite tid på att läsa detta!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2011-06-17 22:05   greenjuice
Kul att du har testat Packrafting. Jag fick hem boken om Packrafting av Roman Dial idag. Så du har köpt rafting-båten i Stockholm??? Avanza? Skriv gärna lite mer om packrafting.
 
Svar 2011-06-17 22:31   peter1969
Nej, jag hyrde min båt. Kände inte riktigt att det var aktuellt att lägga ut minst 7000 för en när jag inte riktigt visste om jag ville ha en. Men nu vet jag att jag vill ha en sån där, det gäller bara att hitta en sponsor. Hmm, Roman Dial är ju en riktig packrafting-guru. Jag tror nog att det dröjer bra länge innan jag vågar på mig hans bravader, troligtvis aldrig. Nej, jag ser nog mer packraften som ett sätt att nå fiskeplatser i fjällen som man normalt sett aldrig når. Men lite lagom stora forsar vore allt kul att prova.
 
2011-06-17 22:53   äventyrssugen
Det ser roligt ut. Fick en liten känsla av radiobilar:-)
Får man fråga vad en sån väger, med paddel?
 
Svar 2011-06-18 06:30   peter1969
Själva gummibåten väger 2,1 kilo (enligt de andra som var med). Med paddel och den flytväst jag hade tror jag att det blev strax under 4 kilo. Men jag vägde aldrig grejerna så jag är inte säker på totalvikten. Lätt är det i alla fall.

Jag liknade det vid Bumperboats men radiobilar är också en bra liknelse. Väldigt oömma små tingestar. Där kajaken åkte ner för den steniga forsen åkte dom andra också ner. Själv gick jag bredvid den forsen eftersom jag hade en hyrbåt.
 
2011-06-17 23:05   Minnatur
Underbart, speciellt filmens effekt skapad av påsen du filmar i... ger en skön bild... Hur är den att paddla på slätvatten gentemot en Kajak??
 
Svar 2011-06-18 06:33   peter1969
Paddlingsmässigt på slätvatten går den inte att jämföra med kajaken. Kajaken är överlägsen där. I strömmande vatten fungerar den däremot utmärkt men den största förtjänsten gör man när det blir mycket portager. Då tjänar man både ork och tid. Tanken med packraften är just att den ska vara lätt att bära med sig mellan olika vatten.
 
2011-06-23 10:59   Öhrnell
Fantastiskt att de håller i forsar för stora starka vuxna karlar! Gick det lika smidigt att blåsa upp den som för tanten i instruktionsfilmen? Det såg ju väldigt behändigt ut.
 
Svar 2011-06-23 12:44   peter1969
Jo, det är förunderligt att dom håller. Men även om dom går sönder så är dom tydligen lätta att laga. Jag har sett en film där dom lagar en båt som en grizzlybjörn tuggat på. Det gick åt mycket tejp men båten gick att använda igen.

Jag blev nog inte lika duktig på att blåsa upp båten som i filmen men det var egentligen inte så svårt när man lärt sig hur man gör. Det gäller bara att fylla påsen med luft, klämma åt och i lugnt tempo trycka in luften i båten. Det sista får man blåsa in själv.
 
2011-07-30 05:52   The_Lost_Cyclist
Men titta här! Har faktiskt skaffat en sån där -och den ska med till klippiga bergen om några veckor! Kul!
 
Svar 2011-08-04 19:13   peter1969
Klippiga Bergen? Det låter kul!
 

Läs mer i bloggen

Väl begagnad Segebaden pulka inköpt, behöver tips!

Idag köpte jag en väl begagnad Segebaden träpulka på blocket. I köpet ingick även moderna skaklar med sele. Skaklarna är nästan oanvända, i glasfiber med förstärkningar av metall och bara det gjorde köpet väl värt.

Pulkan är inte alltför sliten men den har ett par ganska rejäla sprickor i botten.
Nu är jag ju ingen pulkexpert men behövcer man åtgärda dessa sprickor eller kan man använda den som den är? Naturligtvis kommer jag att tjära in den, precis som med Tegsnäsarna, men räcker det?

Vinterplanering!

I februari bär det iväg till Muddus. Äntligen!

Jag har länge längtat att göra en vintertripp till Muddus och i mitten av februari bär det äntligen av. Jag har hittills lyckats locka 3 andra hängmattesovare att göra mig sällskap.

Projekt Stigfinnare!

Jag älskar stigar! Punkt!

Men det är ju inte alltid så lätt att hitta stigar och många av dom ser man inte heller på kartor.


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg