Min blogg handlar om allt som har med friluftsliv att göra. Det lär bli mestadels om fiske men även lite olika projekt, foto samt lättpackning.

Gillar uteliv på alla sätt och vis och är alltid nyfiken på nya upplevelser. Ägnar en hel del utetid i min hängmatta. Gillar all typ av vandring men Muddus är en personlig favorit.

Har egen webshop där jag säljer bl.a paracord.
www.paracordshop.se

Användarnamn: peter1969

Intressen: Expeditioner, Fiske, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Bär & svamp, Paddling, Foto, Sover gärna i hängmattan. Gillar att elda.

Mer på profilsidan


Hängmattetest

I natt blev i alla fall hängmattetestet av och jag överlevde i alla fall.....

Nädå, det gick riktigt bra frånsett att det var lite kallt mitt i natten. Vaknade omkring halv tre och då var det bara tre grader varmt. BRRRRR!

Det blev en liten latmansvariant eftersom jag inte hade tid att åka iväg någonstans men eftersom jag har gott om skog bakom huset så gick jag helt sonika bara 100 meter rakt ut i skogen och satte upp hängmattan där.

Det är bra gallrat just där så det var inga problem att hitta två träd som stod tre meter ifrån varandra och utan stubbar eller sten emellan.

Eftersom vädret var bra började jag med att sätta upp hängmattan, om vädret är dåligt får man börja med regnskyddet.

Hängmattan skulle ju vara inuti sovsäcken så jag fick börja med att trä den nedre delen av hängmattan genom hålet som finns nedanför dragkedjan till sovsäcken och knyta fast hängmattan i det ena trädet:

Därefter var det bara att knyta fast den andra änden av hängmattan och krypa in för ett första test:

Jag tog ett kort utan regnskydd och innan jag stängts sovsäcken för att det skulle synas på ett ungefär hur jag gjort. Här en bild när allt är uppsatt och jag ligger inne i sovsäcken:

Ett litet problem som uppstod var att jag satt hängmattan lite för lågt vilket gjorde att sovsäcken hängde ner i blåbärsriset. Nu var det ju väldigt torrt så det gjorde ju inget. En annan sak var som sagt var att det blev lite kallt på natten när temperaturen sjönk till 3 grader. Säcken klarar bara 5-10 plusgrader och jag låg bara i långärmad t-shirt och superunderställsbyxor. Ett alternativ är ju en varmare säck men eftersom jag siktar på en lättare och mindre säck så är det nog inget alternativ för mig. Jag får se till att ha lite mer kläder nästa gång. Nu är ju dock värmen på väg även här uppe i norr så det blir väl inte förrän till hösten som det blir lika kallt.

Det var däremot väldigt skönt att sova i hängmattan och eftersom jag har lite taskig rygg var det skönt att komma bort från marken. Det lär bli fler hängmattenätter förhoppningsvis redan nästa helg.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2008-06-01 08:49   Staffan Andersson
Verkar lite meckigt att få till det med sovsäcken utanpå, fast det kanske man får schvung på efter lite övning. Kanske packa ihop matta + sovsäck i ett paket?
 
2008-06-01 13:38   Islusen
Måste ju egentligen vara helt perfekt med mattan inne i sovsäcken? Då blir ju sovsäcken "fluffig" och värmehållande runt om i stället för att tryckas ihop och bli platt och kall på undersidan. Men en mössa är nog bra att ha för att hålla värmen, det lär vara svårt att dra ihop sovsäcken ordentligt upptill?
 
2008-06-01 21:04   peter1969
Jo, det är nog enklast att ha hängmattan inpackad med sovsäcken, den tar ju ingen plats så den ryms när säcken är packad.
Jo, vitsen med att göra så är att det inte ska bli så kallt på ryggen vilket det blir om man använder hängmattan som "normalt" folk gör. Då behöver man ett liggunderlag som isolering.
Mössa behövs om det är kallt samt myggskydd i någon form. Jag sov med mygghatt men det var lite "bängligt" att få den att ligga bra. Bäst är nog en påse av myggnät som man helt enkelt bara drar över huvudet, kanske så stor påse att den når ner till midjan.
En nackdel med hängmattan är ju att man missar den sociala biten som tältvistelser innebär men det får man ta igen vid lägerelden istället.
 
2008-06-01 22:59   Öhrnell
Jag kan tänka mig att det är skönt att sova i hängmatta, men är det inte väldigt svårt att komma in i paketet i ett stycke? Blir det inte bara treminuters Långben-slapstick med intrasslade armar och ben i en enda härva, hängandes upp-och-ner med näsan i blåbärsriset?

Jag skulle för övrigt gärna ha bytt temperatur med dig...
 
2008-06-02 07:39   peter1969
Nej, det går faktiskt riktigt bra att komma in och ut ur hängmattan. Självklart var det nervöst första gången eftersom hängmattan såg så tunn och eländig ut. Det kändes som att mina 85kg skulle braka rakt igenom när jag la mig men den höll och sen har det inte varit några problem.
 
2008-06-08 09:22   Öhrnell
Men om sovsäcken hänger ned för mycket, kan man inte bara snörpa ihop den med några gummisnoddar på ovansidan efter att man har krupit in i den? Göra som små pippilotter på väl valda icke obscena ställen? Det kändes bara så enkelt och naturligt för mig som alltid har minst en nödlägeshårsnodd runt handleden...
 
2008-06-08 19:54   peter1969
Jag ska testa en annan sovsäck för att se om den sluter mer tätt på undersidan. Den jag har använt är en "siluett"-säck från Fjällräven och den har extra mycket utrymme för överkroppen. Eftersom den lägger sig platt på ovansidan när jag ligger i hängmattan så hänger ju överflödet ner på undersidan.
 
2008-06-16 17:03   peter1959
Men du peter, jag undrar varför hängmattan är inuti sovsäcken ?
Kul att du ochså blivit en hängmattesovare (låter ju inte som en friluftsmänniska precis...) Och ett tips: berätta inte för "vanligt" folk att du sover utomhus på vintern i en hängmatta, personal från vården med tvångströja kan komma springande då....
 
2008-11-26 14:14   4623
Peter! Vill Du inte lägga pengar på en ny sovsäck kan Du göra så här: Sy fast (när du nu förstått hur kul det är...) ett band på sovsäckens huva. Det kan du då surra fast säcken med ovanför ditt huvud, runt upphängningsbandet. Säcken stannar då runt hängmattan och släpar inte i backen. Detta fungerar i varje fall bra på min säck! MVH Anna Larsson
 

Läs mer i bloggen

Väl begagnad Segebaden pulka inköpt, behöver tips!

Idag köpte jag en väl begagnad Segebaden träpulka på blocket. I köpet ingick även moderna skaklar med sele. Skaklarna är nästan oanvända, i glasfiber med förstärkningar av metall och bara det gjorde köpet väl värt.

Pulkan är inte alltför sliten men den har ett par ganska rejäla sprickor i botten.
Nu är jag ju ingen pulkexpert men behövcer man åtgärda dessa sprickor eller kan man använda den som den är? Naturligtvis kommer jag att tjära in den, precis som med Tegsnäsarna, men räcker det?

Vinterplanering!

I februari bär det iväg till Muddus. Äntligen!

Jag har länge längtat att göra en vintertripp till Muddus och i mitten av februari bär det äntligen av. Jag har hittills lyckats locka 3 andra hängmattesovare att göra mig sällskap.

Projekt Stigfinnare!

Jag älskar stigar! Punkt!

Men det är ju inte alltid så lätt att hitta stigar och många av dom ser man inte heller på kartor.


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg